Donderdag 26/05/2022

Vier vragenHenri Jacobs

Slim mondmasker op komst: ‘Om een herstellende covidpatiënt te monitoren’

Gents bedrijf ontwikkelt slim mondmasker, dat onder meer de stem versterkt en relevante data meet. Ideaal bijvoorbeeld voor revaliderende covidpatiënten, omdat hun longwaarden dan gemonitord kunnen worden. Beeld rv
Gents bedrijf ontwikkelt slim mondmasker, dat onder meer de stem versterkt en relevante data meet. Ideaal bijvoorbeeld voor revaliderende covidpatiënten, omdat hun longwaarden dan gemonitord kunnen worden.Beeld rv

Mondmaskers kunnen oncomfortabel voelen, het communiceren bemoeilijken, en irriteren. Een team van Vlaamse en Nederlandse ingenieurs, aangestuurd door het Gentse Forcit Benelux, komt met een oplossing voor deze frustraties: een slim mondmasker. De managing director van Forcit Benelux, Henri Jacobs, legt uit.

Helene Vanlathem

Hoe werkt het slim mondmasker juist?

“Er zijn twee generaties van de smart face masks. De eerste generatie is erop gericht de communicatie en het comfort te verbeteren in het operatiekwartier en Covid-19-zones en is dus voor medisch personeel bedoeld. Een microfoontje in het masker zal de stem van de drager versterken, maar ook verbeteren waardoor de arts beter te begrijpen is. Het masker geeft ook aan wanneer de filter vervangen moet worden.”

“Die eerste generatie zal dienen als een soort testfase waarin we de basis zullen leggen voor een gesofisticeerder masker. De tweede generatie maskers zal voor patiënten zijn. De ingebouwde microfoon is tegelijk een sensor die ademhalingsdata registreert, die vervolgens geanalyseerd worden door een lerend algoritme. Zo kunnen allerlei parameters, zoals de zuurstofsaturatie, het ademhalingsritme en de temperatuur, vanop afstand gemonitord worden en moeten patiënten niet telkens naar het ziekenhuis komen om ademhalingstesten te ondergaan. De data zullen dan via een app geraadpleegd kunnen worden waardoor we preventief de gezondheidstoestand van een herstellende covidpatiënt kunnen monitoren en voorspellen.”

Kan het mondmasker ook voor andere toepassingen gebruikt worden?

“In de toekomst willen we een masker van de derde generatie ontwikkelen dat ook gebruikt kan worden bij bijvoorbeeld brandweermannen of ingenieurs die in een chemische omgeving werken. Denk aan de zware ontploffing in Beiroet deze week. Onze mondmaskers zouden daar een oplossing kunnen bieden voor de mensen die anders geïntoxiceerd geraken. Maar voorlopig focussen we nu enkel op de medische sector. Daar kan onze oplossing trouwens ook gebruikt worden voor de monitoring van andere ziektes zoals tbc of ebola. Niet enkel voor covidpatiënten.”

Vanwaar komt het idee?

“De initiële vraag naar een slim medisch masker kwam van vaat- en longchirurg Ludo Verougstraete. Hij vertelde ons dat hij met enkele frustraties zat: ‘Als ik tijdens een operatie instructies doorgeef aan mijn assistenten moet ik soms beginnen te roepen omdat ik anders niet goed verstaanbaar ben.’ Bij Forcit hebben we ons tijdens de eerste lockdown over dat probleem gebogen. En zo is de bal aan het rollen gegaan. Nu werken we samen het project uit met het Eindhovense Holst Centre, een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelingslabo van het Vlaamse onderzoekscentrum Imec en zijn Nederlandse tegenhanger TNO.”

Wanneer komt het op de markt?

“Het eerste prototype ligt nu klaar om getest te worden door artsen. Die testfase zal vanaf begin september van start gaan. Artsen kunnen zich daarvoor aanmelden op onze website. Vanaf 50 euro kunnen ze hun mondmasker bestellen. Daarmee steunen ze ook meteen ons project, want we zijn wel op zoek naar kapitaal. We vragen ook om hun verzamelde data via het masker met ons te delen zodat wij de software van de tweede generatie kunnen finetunen. Op de website kunnen ze bovendien hun feedback rapporteren. Dankzij die input kunnen we kinderziektes opsporen, het design verfijnen en extra technologie toevoegen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234