Dinsdag 22/10/2019

Onderwijshervorming

Slikt ons onderwijs deze ‘non-hervorming’?

Minister van onderwijs Hilde Crevits. Beeld ID/ Sander de Wilde

Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) reageren bijzonder teleurgesteld op het akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs. Het blijft voorlopig onduidelijk of zij het plan van de Vlaamse regering zullen slikken. "Misschien is het tijd om een duidelijk signaal te geven."

Na maandenlange politieke onderhandelingen overheerst nu teleurstelling. Waar het Onderwijssecretariaat van de Vlaamse Steden en Gemeenten nog enigszins op de vlakte blijft, schuwen Katholiek Onderwijs Vlaan­deren en het GO! de grote woorden niet. “Dit is niet de ambitieuze hervorming van het secundair onderwijs waarvan we droomden”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. “Er is een beslissing, en het bereiken van een akkoord door minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) blijkt al een hele prestatie. Het zijn gemiste kansen.”

Het akkoord dat de Vlaamse regering heeft gesloten, lijkt sterk op het masterplan secundair onderwijs. Er komt een nieuwe overkoepelende structuur voor de tweede en derde graad (de veelbesproken matrix), waarin acht domeinen en een gereduceerd aantal studierichtingen worden ondergebracht. Zo moet het voor ouders en leerlingen duidelijk worden of een richting voorbereidt op de arbeidsmarkt, verder studeren of een combinatie van beide.

Schotten blijven

Al bestaat er dus een belangrijk verschil: de schotten tussen de onderwijsvormen blijven behouden. Het aso blijft, net zoals het tso, kso en bso, gewoon bestaan. Ook maken leerlingen al in hun tweede jaar, op hun dertiende dus, al een eerste studiekeuze door bijvoorbeeld de basisoptie Latijn-Grieks te kiezen. En dat is, zo stellen de koepels, in tegenspraak met de oorspronkelijke doelstellingen.

“We wilden hervormen om jongeren meer tijd te geven om hun studiekeuze te maken”, zegt GO!-bestuurder Raymonda Verdyck. “Nu kiezen leerlingen eigenlijk al op hun dertiende. Het was ooit de bedoeling om komaf te maken met het watervalsysteem en de het beroepsonderwijs te herwaarderen. Dat zal op deze manier nauwelijks lukken. Dit beantwoordt daarom niet aan wat wij wensen. Het plan getuigt van weinig ambitie.”

Nauwelijks rugdekking

De koepels en hun scholen mogen wel op eigen initiatief werk maken van een hervorming. Dat benadrukte Crevits in Terzake. “Ons akkoord geeft scholen de kans om zich te organiseren zoals ze dat willen. Ze kunnen een domein maken en kiezen om bijvoorbeeld een STEM-school (voor wetenschap en techniek, RA) te worden.”

Toch lijkt dat niet eenvoudig te worden. Er is immers nauwelijks politieke rugdekking voor zo’n operatie en er worden geen bijkomende middelen voorzien vanuit de overheid. “Je kunt domeinscholen creëren, maar dan worden de verschillen tussen de onderwijsverstrekkers allicht zeer groot”, zegt Verdyck. 

Het is maar de vraag of de koepels zich achter het akkoord scharen. Volgende week buigt alvast de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen zich erover. Volgens hoge bronnen is de onvrede groot en wordt gesproken van een “non-hervorming”. “Som­mige elitaire colleges zullen blij zijn dat er nauwelijks iets verandert, maar de meeste scholen voelen zich in de steek gelaten”, klinkt het. “We vragen ons af hoeveel wij nog kunnen pikken. Hier help je het onderwijs niet mee vooruit. Misschien is het tijd om een duidelijk signaal richting de regering te geven.”

"Een revolutie? Neen, dit is er geen!" Lees meer over het nieuwe onderwijsakkoord vandaag in onze krant of in de pluszone van deze website. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234