Maandag 08/03/2021

Opinie

Sleutel voor een droombaan ligt bij onszelf

null Beeld

Fernand Van Damme (23) is webredacteur voor demorgen.be en curator van jongerenplatform Jonge Denkers.

Overal en aan iedereen die het (niet) wil horen, klagen we over wat op ons werk fout loopt. Hoe komt dat toch? Hoe komt het dat we er maar niet in slagen om efficiënt met elkaar samen te werken? Dat er wel eens tranen op de werkvloer vloeien, dat werknemers zich uitgeblust voelen en dat gedeukte ego's legio zijn?

U zou het als een intergenerationeel conflict kunnen afdoen. Niets is frustrerender dan een pas afgestudeerde die niet bang is van een potje beeldenstormen. Ook niets meer tergend dan een dinosaurus die de woorden 'ja' of 'probeer maar' jaren geleden uit zijn vocabularium heeft geschrapt.

Maar het is te gemakkelijk om dit als een conflict der generaties te bestempelen. Uit onderzoek blijkt dat alle leeftijden er grotendeels dezelfde waarden op nahouden. Alleen de manier waarop ze die tot uitdrukking brengen, is verschillend. Vaak is een dergelijk conflict een communicatieprobleem tussen individuen en dus niet een kwestie van leeftijd.

Fernand Van Damme Beeld
Fernand Van Damme

Groepsklimaat

Communicatie. Het woord is gevallen. We werken dagelijks met vijf, vijftien of een veelvoud ervan aan mensen samen en soms verloopt het communiceren slecht. Ligt dat aan onszelf? Neen. Ligt dat aan de ander? Absoluut niet. Aan wie dan wel? Het groepsklimaat en de werkvloernormen die we beslissen te onderschrijven.

Wie zegt dat? Slimme mensen. Professoren, hr-experts, techgigant Google ook. Voor die laatste vormt een solide teamcultuur de slagader van zijn organisatie. Als zijn mensen elkaar in de haren vliegen, wordt er niet geïnnoveerd.

Google zonder innovatie, dat is als de gemiddelde Vlaamse werkvloer zonder conflicten: onbestaande. Daarom heeft het bedrijf enkele jaren geleden 'project Aristoteles' opgezet. Ze hebben toen 180 teams bestudeerd: hoe zijn die samengesteld en zijn ze succesvol.

Verrassend, succes staat of valt niet met een leidersfiguur. Noch met het IQ van de teamleden. Het succes van een team, stelt Google, wordt bepaald door twee karakteristieken: of alle teamleden even vaak aan het woord worden gelaten en of werknemers over een zekere sociale 'feeling' beschikken.

Twee aspecten die op de Vlaamse werkvloer al te vaak verwaarloosd worden. Hoe vaak neemt de leidinggevende het woord en moet de rest zich daarnaar schikken, wordt er simpelweg geen inbreng gevraagd of laat staan verwacht? Hoe frequent onderbreken wij onze collega's? Meningen worden niet gehoord, werknemers blijven met frustraties achter.

En ten tweede, hoe begaan zijn wij met de gevoelens van onze collega's? We worden allen door ambities gedreven, maar nemen we ook die van anderen in rekening? Stellen wij ons empathievol op, vragen we waarom die collega een offday heeft?

Communicatie is de sleutel tot gezonde werkrelaties, optimale bedrijfsculturen en -resultaten. Simsalabim, opgehelderd, morgen implementeren? Zo gemakkelijk is het natuurlijk niet. De sleutel ligt bij onszelf. Durven we onze stem te verheffen wanneer we niet worden gehoord? Verdedigen we een werknemer nadat die voor het verkondigen van zijn of haar mening in de ban wordt geslagen? Vragen we die collega eens waarom hij of zij in een dipje zit?

Makkelijk wordt dat niet. Als ik even voor mezelf mag spreken: ik worstel ermee. Soms ervaar ik gewoon geen klik met een collega, soms laat ik mij blind door mijn ambities leiden. Soms ben ik verblind door Vlaams titelfetisjisme en krijg ik in meetings met hoge piefen geen woord uitgestameld. Soms is het o zo verdomd moeilijk.

Maar ik werk eraan en ik zal eraan werken. Werk maakt een zodanig wezenlijk onderdeel van mijn leven uit dat ik de energie noch de tijd heb om mezelf te verloochenen. En u?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234