Vrijdag 21/02/2020

Update

Slechts één vraag in Oosterweelreferendum

Beeld UNKNOWN

De sp.a in de Antwerpse gemeenteraad legt zich neer bij het voorleggen van slechts één vraag bij het Antwerpse referendum over de geplande Oosterweelverbinding. "Onze fractie had liever twee of zelfs meer vragen gesteld, maar het tunnelalternatief zal wat ons betreft ongelooflijk aanwezig zijn in de campagne" nu het ontbreekt in de vraagstelling, zei Jo Vermeulen namens de Antwerpse socialisten. Bart Martens haalde fel uit naar coalitiepartners Open Vld en CD&V.

"We hadden graag de mensen ook de kans gegeven om voor iets te stemmen", zei Vermeulen nog. Hij riep de Antwerpenaars echter op om tegen de Lange Wapper te stemmen. "Want de echte strijd wordt niet vandaag maar op 18 oktober (de datum van het referendum) gevoerd."

"Niet geluisterd naar Ademloos"

Martens zei te hopen dat de pleitbezorgers van één vraag "de politieke moed zullen hebben om een neen-stem in het referendum niet uit te leggen als een foert-stem". De sp.a'er haalde ook nog uit naar Open Vld, dat "als partij van de burger niet geïnteresseerd is in de mening van de burger", en naar CD&V, dat "als partij van het middenveld niet wil luisteren naar het middenveld".

Vermeulen wees er nog op dat het erop aankomt nog veel mensen duidelijk te maken dat het niet over een brug over de Schelde gaat, maar over een viaduct over de stad. "Men verwijst graag naar de Brooklyn Bridge, maar die ligt over de Hudson en niet over Central Park", beklemtoonde hij. "Voor ons is de stedelijke leefbaarheid essentieel."

Zijn partijgenoot Bart Martens voegde daar nog aan toe dat hij "het heel spijtig vond dat er niet wordt geluisterd naar het actiecomité Ademloos, dat als morele eigenaar van het referendum pleitte voor twee vragen. Ik vind het een minachting van de Antwerpenaar, die wel degelijk het verschil kan maken tussen een viaduct en een tunnel."

De Ridder: "Neen is niet einde Lange Wapper"

Voor Open Vld betekent een eventueel "neen" in het referendum tegen de Oosterweelverbinding met het Lange Wapperviaduct niet het einde van de betwiste brug. "Een neen is niet het afschieten van de brug, maar van het trac¿ dat nu voorligt", stelde Annick De Ridder van Open Vld.

Volgens De Ridder is een neen-stem slechts "een formele vraag van de Antwerpenaar aan het Vlaamse bestuur om het tracé te wijzigen. Dat is de gevolgtrekking die ik zal maken". Freya Piryns van Groen! pikte daarop in door te stellen dat met De Ridders uitspraak "de aap uit de mouw komt". "Daarom bent u zo bang voor een tweede vraag", zei Piryns, "want dan zou de Antwerpenaar zich kunnen uitspreken voor het alternatieve tunneltracé." (belga/mvdb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234