Zondag 26/03/2023

NieuwsAsiel

Slechts één op de vier afgewezen asielzoekers verlaat het EU-land

Asielzoekers schuiven aan om zich te laten registreren bij Fedasil in Brussel. Beeld BELGA
Asielzoekers schuiven aan om zich te laten registreren bij Fedasil in Brussel.Beeld BELGA

Europese ministers overleggen donderdag met elkaar over een beter terugkeerbeleid van asielzoekers. In 2021 verliet slechts 24 procent van de geweigerde asielzoekers het land waar ze asiel aanvroegen.

Nina Eshuis

Terugkeer van afgewezen asielzoekers daalt al jaren

Landen in de Europese Unie hebben grote moeite om afgewezen asielzoekers te laten terugkeren. Na een besluit – ruwweg twee op de drie krijgen geen asiel – vertrok in 2021 slechts 24 procent van de afgewezen asielzoekers, blijkt uit cijfers van Eurostat. Er waren dat jaar 342.000 afwijzingen, 83.000 asielzoekers verlieten het EU-land van aanvraag. Ze kunnen ook naar een ander (EU-)land zijn vertrokken.

De Europese Commissie wil dat afgewezen asielzoekers sneller worden teruggestuurd. Donderdag praten de Europese ministers van migratie met Eurocommissaris Ylva Johansson over de gestegen asielcijfers in de Europese Unie en de plannen voor een beter terugkeerbeleid.

In 2016 vertrok nog 45 procent van de asielzoekers na een afgewezen aanvraag. De jaren daarna werd dat aandeel steeds lager, tot een dieptepunt in 2020: dat jaar verliet slechts 17 procent het land waar asiel was aangevraagd. De reisbeperkingen door de coronapandemie bemoeilijkten de terugkeer.

Amper terugkeer naar Algerije en Marokko

Vooral Algerijnse en Marokkaanse asielzoekers verlaten amper het land van de asielaanvraag. In 2021 kregen ruim 26.000 Algerijnen het verzoek tot terugkeer, slechts 5 procent verliet het land. Van de afgewezen Marokkaanse asielzoekers in de Europese Unie vertrok 9 procent.

Fors meer asielaanvragen dan in 2021

Afgelopen jaar is het aantal asielaanvragen in de Europese Unie hard gestegen. Tot en met oktober waren er in de EU 700.000 eerste aanvragen gedaan, al 30 procent meer dan in heel 2021. Dat jaar deden 537.000 asielzoekers een eerste asielaanvraag in een van de lidstaten. Relatief de meeste aanvragen werden gedaan in Cyprus: 14,2 per duizend inwoners. Oostenrijk springt er ook tussenuit, dat land kreeg 9,9 verzoeken per duizend inwoners, voornamelijk van Indiase migranten.

De meeste lidstaten ontvingen minder dan twee asielaanvragen per duizend inwoners. In absolute aantallen gingen de meeste asielzoekers naar Duitsland.

Het Europese grensbewakingsagentschap Frontex telde in 2022 330.000 illegale grensoversteken naar de EU. Dat is het hoogste aantal sinds 2016, maar een fractie van de bijna twee miljoen illegale oversteken in 2015.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234