NieuwsSans-papiers
Slechts één hongerstaker medisch geregulariseerd
Tweeënhalve maand na het beëindigen van de actie van de Brusselse hongerstakers heeft slechts één van hen een medische regularisatie gekregen. Vier aanvragen werden afgewezen, vijf zijn nog in behandeling.
Vanaf 23 mei probeerden zo’n 475 mensen zonder wettig verblijf een collectieve regularisatie af te dwingen door middel van een hongerstaking in onder andere de Brusselse Begijnhofkerk. Op 21 juli zetten ze hun actie stop, na verschillende gesprekken met het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). De actievoerders kregen het aanbod om een individuele aanvraag in te dienen.
Tien hongerstakers dienden een aanvraag voor medische regularisatie in. Van die tien aanvragen werd slechts één persoon medisch geregulariseerd, wegens een terminale ziekte die niet behandeld kan worden in het land van herkomst. Vier beslissingen werden negatief beoordeeld en nog vijf andere zijn in behandeling. Dat verduidelijkte Mahdi op vragen van Simon Moutquin (Ecolo) en Theo Francken (N-VA) in de commissie Binnenlandse Zaken deze voormiddag.
“Iemand die aan een terminale ziekte lijdt die in eigen land niet behandeld kan worden, sturen we uiteraard niet terug. Voor anderen kan een hongerstaking geen reden zijn om medisch geregulariseerd te worden. Het zou alleen maar meer sans-papiers aansporen om ook een hongerstaking te ondernemen”, zo reageerde Mahdi. Enkel wie effectief ernstig ziek is, kan onder bepaalde voorwaarden een verblijfsrecht krijgen.
Op de beslissingen over aanvragen voor regularisatie om humanitaire redenen is het nog even wachten. De Dienst Vreemdelingenzaken zal die dossiers op individuele basis behandelen.