Vrijdag 15/11/2019

vrouwendag

Slechts 88 vrouwelijke ondernemers mogen zich miljardair noemen: dit zijn de rijkste ter wereld

Beeld Thinkstock

'Selfmade vrouwen', of vrouwen die de touwtjes zelf stevig in handen genomen hebben én er flink hun boterham mee verdienen. Wereldwijd zouden er 88 zijn die op hun rekening meer dan één miljard dollar hebben staan. Dat blijkt uit cijfers van Hurun Report dat sinds de jaren 90 lijsten met de allerrijksten publiceert. Opvallend: twee derde van die vrouwelijke ondernemers komt uit China, gevolgd door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Chinezen zijn grootverdieners. Het land, nog steeds een volksrepubliek, telt meer miljardairs dan de Verenigde Staten. In de zogenoemde 'Club van Negen Nullen' prijkt China op de eerste plek met liefst 609 miljardairs. In de Verenigde Staten hebben 552 mensen meer dan een miljard op hun rekening staan. Duitsland staat op nummer drie, met 109 superrijken. In die aantallen niet alleen mannen, maar hier en daar ook een vrouw.

Onderzoeker van Hurun Report, Rupert Hoogewerf, kwam vandaag - naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag - met de cijfers naar buiten. "We kozen ervoor net vandaag een lijst vrij te geven van de allerrijkste vrouwelijke ondernemers. Wat onmiddellijk opvalt: er zijn vandaag meer vrouwelijke miljardairs dan ooit tevoren. Er is wel één grote 'maar' aan verbonden: ze komen slechts uit twaalf landen." Netjes verspreid zijn dat: China - met 56 vrouwelijke ondernemers die zich miljardair mogen noemen, gevolgd door de Verenigde Staten (15) en het Verenigd Koninkrijk (8). De andere zeven plaatsen worden ingevuld door Singapore, Spanje, Brazilië, Nigeria, Italië, India, Duitsland, Denemarken en Australië, die - ook opvallend - allen slechts één vrouwelijke miljardair in hun rangen hebben.

Eenkindpolitiek

"De beste plek om als vrouw ondernemer te zijn? Ontegensprekelijk China", vervolgt Hoogewerf. "In de top tien van rijkste 'selfmade vrouwen' staan maar liefst zes Chinese dames. Bij de mannen staat geen enkele Chinees in de top tien. Er wordt mij vaak gevraagd hoe het komt dat het land op dat vlak zo succesvol is. Ik denk dat de eenkindpolitiek (een wet die inhoudt dat een koppel slechts één kind mag krijgen, sinds 2015 geldt in China de tweekindpolitiek, red.) daar voor iets tussen zit. Daaraan gekoppeld is er ook de kinderopvang, waar in China vooral grootouders een enorme belangrijke rol spelen - zo niet de grootste - bij de opvoeding van de kinderen. Véél meer dan in andere ontwikkelde landen. Vrouwen krijgen in China dus meer de kans zich op het werk te gooien. En dan is er nog de gigantische economische boom in het land."

Top drie is Chinees
De top tien-lijst bevestigt dat: de eerste drie plekken worden ingenomen door Chinese onderneemsters. Vastgoedkoningin van Peking, Chen Lihua, intussen al 76 jaar, is de meest succesvolle onderneemster ter wereld met een vermogen van 7,2 miljard dollar of 6,9 miljard euro. Opmerkelijk: Lihua groeide op in armoede. Zhou Qunfei (47), CEO van Lens Technology dat gespecialiseerd is in touchscreens voor smartphones en tablets, staat op plek twee met 6 miljard dollar of 5,2 miljard euro. Ze was in 2015 nog de rijkste onderneemster ter wereld nadat haar bedrijf naar de beurs trok. De Chinese Zhou Hongwen staat op de derde plek met een vermogen van 5,5 miljard dollar. De eerste niet-Chinese vrouw op de lijst is de Britse Tina Green, samen met haar man aan het hoofd van retailbedrijf Arcadia en ook goed voor 5,5 miljard dollar of 5 miljard euro.

Chen Lihua (76) blijkt de rijkste vrouwelijke ondernemer ter wereld. Beeld RV
Tina Green, de eerste niet-Chinese vrouw op de lijst, met een vermogen van zo'n 5 miljard euro. Beeld Getty Images

Andere opmerkelijke dames op de lijst: JK Rowling, auteur van de Harry Potter-boeken, met een vermogen van 1,4 miljard dollar. De titel voor meest genereuze onderneemster gaat naar de Chinese zakenvrouw He Qiaonv, die alleen al het laatste jaar 450 miljoen dollar aan goede doelen schonk. De Amerikaanse televisiepresentatrice Oprah Winfrey is de bekendste vrouwelijke onderneemster met het grootste sociale medianetwerk van alle miljonairsvrouwen. Ook op het lijstje: COO (Chief Operating Officer) van Facebook, Sheryl Sandberg.

Vier extra weetjes
1. De rijkste vrouwelijke ondernemers hebben gemiddeld 2,2 miljard dollar op hun rekening staan, een stijging van 11 procent ten opzichte van de jaren voordien. Samen zijn ze goed voor een vermogen van liefst 194 miljard dollar.

2. De gemiddelde leeftijd van de allerrijkste vrouwelijke ondernemer bedraagt 57 jaar en dat is zeven jaar jonger dan de rijkste mannen én vrouwen ter wereld.

3. 43 van die 'selfmade vrouwen' zagen hun rijkdom het laatste jaar toenemen, 33 van hen zagen hun vermogen slinken, of gelijk blijven. Twaalf nieuwe vrouwen hebben de lijst vorig jaar uitgebreid, met bovenaan Denise York, een Amerikaanse zakenvrouw die in haar portefeuille onder meer het American Football-team van San Francisco in haar portefeuille heeft.

4. Slechts twee van de twintig allerrijkste vrouwen ter wereld hebben hun centjes zelf verdiend, de rest mag zich miljardair noemen omwille van een erfenis. Zo staat de Franse Lilianne Bettencourt, dochter van cosmetica-oprichter l'Oréal, nog altijd op de eerste plaats met een vermogen van 36 miljard dollar.

Oprah Winfrey is van alle vrouwelijke ondernemers diegene met het grootste sociale netwerk, kortom: ze is het populairst. Beeld EPA
De Franse Liliane Bettencourt, 94 intussen, blijft de rijkste vrouw ter wereld, voornamelijk omdat ze erfgename is van de oprichter van cosmeticamerk l'Oréal. Beeld Reporters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234