Vrijdag 07/08/2020

Slechts 5,5 procent van vreemdelingen stemt op 8 oktober

BRUSSEL l Amper 5,5 procent van de niet EU-vreemdelingen met stemrecht heeft zich laten registreren en trekt op 8 oktober naar de stembus. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (VLD) wijt dat lage cijfer aan desinteresse. Volgens Fauzaya Talhaoui (Spirit) kwam de overheid echter te laat in actie en deed ze te weinig om het vreemdelingenstemrecht te promoten.

Door Tom Cochez

In Turnhout liet ruim 20 procent van de niet-EU vreemdelingen zich registreren. Dat hoge cijfer staat in schril contrast met andere Vlaamse steden en gemeenten. Burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) wijst op de verregaande inspanningen die werden geleverd, zowel door de gemeente als door verschillende lokale organisaties.

Bij de VLD wordt men tot op vandaag onpasselijk wanneer het woord 'vreemdelingenstemrecht' valt. De liberale partij werkte zichzelf in de begindagen van paars danig in de nesten voor een symbooldossier dat stemrecht verleent aan amper 109.000 vreemdelingen, afkomstig uit niet-EU-landen. Vandaag blijkt dat slechts 5,86 procent of 6.401 vreemdelingen zich hebben laten registreren om op 8 oktober te kunnen stemmen.

"Men heeft meer dan twee jaar niets gedaan. Dan is er uiteindelijk een ministeriële omzendbrief gestuurd. Steden en gemeenten moesten het plots zelf oplossen", zegt Fauzaya Talhaoui. "Waarom heeft men al die tijd niets gedaan? Dat de registratiecijfers zo laag zijn, is weinig verrassend als men weet dat er amper tijd geweest is om het stemrecht kenbaar te maken. Bovendien is alles op een weinig uniforme manier gebeurd. Op de ene plaats zijn er veel meer inspanningen gebeurd dan op de andere."

Europese cijfers bewijzen volgens Talhaoui dat goede en volgehouden campagnes wel degelijk helpen. "Kijk naar het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië (5,48 procent tegenover 7,87 procent ToC). Dat verschil lijkt klein, maar relatief gaat het wel degelijk om een aanzienlijk verschil. We zien ook grote verschillen tussen de gemeenten onderling, afhankelijk of er al dan niet veel campagne werd gevoerd. Als je mensen het belang van de verkiezingen uitlegt, dan raken ze wel overtuigd. In Antwerpen vertegenwoordigen die mensen potentieel vijf zetels in de gemeenteraad. Als je duidelijk maakt dat die zetels anders naar de grootste partij gaan, dan begrijpt men heus wel het belang van de verkiezingen op 8 oktober."

Marino Keulen gebruikt net dezelfde cijfers om zijn stelling te onderbouwen. "Er is een duidelijke desinteresse om deel te nemen aan de verkiezingen. De cijfers zijn nog voorbarig, mogelijk loopt het registratiecijfer tegen het einde van de maand nog wat verder op, maar een aardverschuiving verwacht ik niet meer. In Wallonië heeft men meer inspanningen gedaan en dat levert er nauwelijks extra stemgerechtigden op."

Opvallend is dat sommige steden en gemeenten een aanzienlijk hoger registratiepercentage bereiken. In Turnhout bijvoorbeeld trekt op 8 oktober meer dan 20 procent van de niet-EU-vreemdelingen naar de stembus. "We hebben zeer veel informatie verdeeld vanuit de stad", zegt burgemeester Hendrickx. "Maar er is ook door de verschillende gemeenschappen zelf en door andere organisaties campagne gevoerd om het vreemdelingenstemrecht kenbaar te maken."

Zie ook 'De gedachte', pagina 10 en 11

De overheid kwam te laat in actie en deed te weinig om het stemrecht kenbaar te maken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234