Zaterdag 29/02/2020

Slechts 2 procent van bruggepensioneerden vindt werk

Beeld BELGA

Slechts 2 procent van de Vlamingen die in 2015 en in de eerste helft van 2016 met brugpensioen zijn gegaan, heeft werk. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), waarover Gazet van Antwerpen vandaag bericht. Muyters pleit voor de afschaffing van het vernieuwde systeem, maar federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil daar niet van weten. Het pleidooi van Muyters kan ook niet bepaald op begrip rekenen bij de vakbonden.

Maar 79 van de 3.319 mensen die in 2015 terechtkwamen in een stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - zoals het brugpensioen nu heet - en slechts 12 van 519 SWT'ers in de eerste helft van 2016, hebben werk gevonden. Nochtans moeten zij sinds 2015 actief op zoek naar een nieuwe job. "Maar dat lukt duidelijk niet. Daarom moet de federale regering het SWT-stelsel eindelijk afschaffen", zegt Muyters. "Het federale systeem stimuleert de inactiviteit van de mensen die wij moeten activeren."

Peeters niet van plan om op vraag in te gaan

Federaal minister van Werk Kris Peeters is echter niet van plan om op de vraag van Muyters in te gaan. "Het zou niet wijs zijn om het systeem af te schaffen zonder de goedkeuring van de sociale partners", zegt Peeters. "We verstrengen het systeem wel. De leeftijd voor SWT wordt wel stelselmatig verhoogd tot 60 jaar in 2020." Nu bedraagt die leeftijd 56 jaar. Het aantal SWT'ers zal dus verder blijven dalen.

In een aanvulling wijst Peeters erop dat SWT'ers slechts "aangepast beschikbaar" moeten zijn voor de arbeidsmarkt. Ze moeten met andere woorden niet meer actief op zoek naar werk. Wel moeten ze nog ingeschreven blijven als werkzoekende en "passend werk of een passende opleiding" aanvaarden.

Peeters wijst dan ook naar de VDAB, de Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling waar Muyters bevoegd voor is. "Er is een stijgend aantal niet ingevulde vacatures waar de SWT'ers ongetwijfeld beschikken over veel competenties die matchen met deze aangeboden jobs", klinkt het op het kabinet-Peeters. "Dat is de definitie van arbeidsbemiddeling, namelijk het aanbod van jobs matchen met competenties bij werklozen en SWT'ers, en dus de kerntaak van de VDAB."

Bij Muyters is men echter niet onder de indruk. "Dit ligt aan het systeem, niet aan de VDAB. Waarom lukt het anders wel om 50- en 55-plussers te activeren, maar niet de SWT'ers."

Syndicaal njet

Het pleidooi van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters om het SWT-stelsel - het voormalige brugpensioen - af te schaffen, kan niet op begrip rekenen bij de vakbonden. Het is de ontslagen werknemer die de dupe zal worden, waarschuwen de bonden.

SWT afschaffen zou leiden tot een grotere groep werklozen, maar zonder opleg van de werkgever, argumenteren ABVV en ACV. "Is het dat wat de minister wil, de werkgever ontslaan van alle verantwoordelijkheid?", vraagt de christelijke vakbond zich af.

Het is ook niet de schuld van de bruggepensioneerden dat ze geen werk vinden. "Het ligt aan het feit dat 55-plussers erg moeizaam werk vinden", aldus Philippe Diepvents, hoofd van de studienst van het Vlaams ABVV. Hij wijst ook op de vele onduidelijkheden over de aangepaste beschikbaarheid en de activering van bruggepensioneerden. "Er gebeurt heel weinig met die mensen".

ABVV wijst met een beschuldigende vinger naar Muyters. "Het is op Vlaams niveau dat er wordt getalmd met de uitvoering van de aangepaste beschikbaarheid". Ook van het ACV krijgt de minister een sneer. "SWT is ook geen bevoegdheid van minister Muyters. Het aan de slag helpen van werklozen wel. Net zoals het wegwerken van leeftijdsdiscriminatie bij aanwervingen. Misschien kan hij daar meer en beter werk van maken?".

Kherbache: "Totaal misplaatst om SWT'ers af te schilderen als profiteurs"

Ook sp.a-parlementslid Yasmine Kherbache is niet te spreken over het pleidooi van Muyters voor de afschaffing van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) - het vroegere brugpensioen. De socialiste vindt dat Muyters de SWT'ers afschildert als profiteurs en noemt dat "totaal misplaatst". Net als CD&V'er Stefaan Vercamer roept ze de minister op "voor eigen deur te vegen".

"Hen afschilderen als profiteurs is totaal misplaatst", reageert sp.a-parlementslid Kherbache. "Deze groep moet zich beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt en het systeem is de jongste jaren al serieus verstrengd", merkt ze op. Volgens Kherbache is het knelpunt eerder de activering van 45-plussers in het algemeen. "En daar heeft de minister nog altijd niet het verschil kunnen maken. Hij zou dus beter voor eigen deur vegen, want hij heeft zelf nog veel huiswerk", vindt de socialiste. Voor haar moet bijvoorbeeld veel meer worden ingezet op het tegengaan van discriminatie van oudere werkzoekenden.

"Het probleem van de hertewerkstelling van 55-plussers ligt niet bij het systeem SWT", reageert ook CD&V-Kamerlid Stefaan Vercamer. "Stop dus met die SWT'ers een schuldgevoel aan te praten en stop er mee om mensen die afgedankt worden en beroep kunnen doen op SWT een stukje van hun inkomen, betaald door de werkgever, te willen afpakken."

Muyters haalde in Gazet van Antwerpen cijfers aan om te tonen dat de algemene werkloosheid bij 55-plussers wél daalt. Maar Vercamer vindt dat een te selectieve lezing. "Oudere werklozen bevinden zich niet enkel in die leeftijdsgroep. De minister gebruikt wel heel selectief een deelcijfer zonder de daling van de SWt'ers er bij te vermelden", aldus nog de CD&V'er. "Misschien ook nog even wijzen op de het feit dat de VDAB geen vacatures meer doorstuurt naar 55-plussers. Als er dus al een daling is, dan is dat al zeker niet de verdienste van het beleid van de minister."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234