Zaterdag 29/02/2020

Slechte punten voor WK-kandidatuur

Op 2 december beslist het Uitvoerend Comité van de FIFA definitief. Onze kansen zijn nog altijd hoog, vinden ze bij het Holland Belgium Bid, ondanks het negatieve rapport dat de wereldvoetbalbond gepubliceerd heeft.

Wereldvoetbalbond FIFA publiceerde gisteren officieel zijn evaluatierapport na een eerdere inspectie van de verschillende kandidaat-gaststeden voor de WK’s van 2018 en 2022. Toch werd het rapport al een dag eerder voorwerp van discussie. De Britse openbare omroep BBC publiceerde immers nog voor het officiële verschijnen de resultaten op zijn website. Analist David Bont noemde het werkstuk daarbij een ‘tegenvaller’ voor België en Nederland’.

Interpretatie is echter moeilijk: het document is neutraal en bijzonder formeel opgesteld, wat vergelijken tussen de kandidaat-gastlanden moeilijk maakt. Niemand scoort alleen maar goed, niemand scoort alleen maar slecht.

Eén zinnetje in het bijzonder lijkt echter nefast voor de Belgisch-Nederlandse kansen. “Als België en Nederland het WK toegewezen krijgen, loopt FIFA een gemiddeld (medium, red.) legaal risico”, zo schrijft Harold Mayne-Nicholls, voorzitter van de evaluatiecommissie. De inschaling van dat risico is precies het enige punt in het rapport dat een directe vergelijking tussen de verschillende kandidaten toelaat. En de Lage Landen scoren dus niet goed: bij concurrenten Rusland, Engeland en Spanje-Portugal is sprake van een ‘laag legaal risico’.

Risico’s

Dat een WK in België en Nederland meer risico’s met zich meedraagt, komt doordat de beide regeringen de door de FIFA gewenste juridische privileges weigeren te bekrachtigen. Wegens strijdig met de Europese wetgeving, zo zei onder meer de Nederlandse minister van Sport Edith Schippers. Heel concreet wil de FIFA een strafrechtelijke immuniteit voor zijn bestuurders en medewerkers, België en Nederland weigeren die te geven. (De Morgen 31/10) “Wij stellen ons daarin heel correct op”, zegt Alain Courtois, vertegenwoordiger van de Belgische regering binnen het bid. “Men zei dat wij een blanco check hadden uitgeschreven aan de FIFA, maar dit bewijst het tegendeel.” Courtois maakt zich echter geen zorgen over de implicaties. “Elke kandidatuur heeft plusjes en minnetjes gescoord. De conclusie dat wij er niet goed uitkomen laat ik voor de BBC. Dat is toch de Britse openbare omroep, niet?”

Harry Been, CEO van het Holland Belgium Bid is evenzeer optimist: “Wij hebben het rapport gelezen en het is zeker naar verwachting. De kritiekpunten zijn voor ons niet nieuw en die zijn door ons ingebouwd in ons verhaal en aanbod. Er staat meer dan voldoende positiefs tegenover. Al met al mogen we hier meer dan tevreden mee zijn.”

Nochtans scoort de Belgisch-Nederlandse kandidatuur ook op andere domeinen niet goed. De FIFA noemt het joint-bid van Nederland en België ‘uitdagend’, (challenging, JPDV) omwille van administratieve en logistieke consequenties. Ook de hotelinfrastructuur is ontoereikend, de Lage Landen voorzien amper in 28.000 van de gevraagde 60.000 hotelkamers. De prijzen zouden ook veel te hoog liggen. Ook de verkeersstroom die gepaard gaat met het WK omschrijft FIFA als problematisch. Daarnaast zijn er ook bezwaren bij het aantal trainingsfaciliteiten, oefenstadions en velden.

Focus op negatieve

Goeie punten scoort België vooral als het gaat over ecologie en traditie (legacy, JPDV). België en Nederland hebben een roemrijk voetbalverleden en kunnen bogen op de succesvolle organisatie van het EK 2000. “In België hebben we de neiging om te focussen op het negatieve”, zegt Courtois. “Maar de Belgisch-Nederlandse kandidatuur gebeurt correct en professioneel. We geloven nog steeds in onze kansen. We gaan door.”

Komende woensdag presenteren België en Nederland zich in Kuala Lumpur aan de vier stemgerechtigde Aziatische leden van het uitvoerend comité. Alain Courtois en Michael van Praag, voorzitter van het ‘HollandBelgium Bid’ zullen daarbij spreken. Het is de laatste etappe voor het definitieve verdict op 2 december. Elk kandidaat-gastland mag zich die dag een laatste keer presenteren aan de 22 leden van het uitvoerend comité. België en Nederland vaardigen een delegatie af van 40 personen, het maximale toegelaten aantal door FIFA. De samenstelling is vooralsnog geheim, maar zeker is dat de Belgische premier Yves Leterme en de Nederlandse minister-president Mark Rutte het Bid zullen vertegenwoordigen. Het comité beslist na afloop waar het WK 2018 gespeeld wordt, op basis van de verschillende presentaties en op basis van een meer diepgaande versie van het zopas gepubliceerde rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234