Maandag 25/01/2021

Slechte oogst maakt ontbijt duurder

Ontbijten kost binnen afzienbare tijd een stuk meer dan vandaag. Dat laat de forse prijsstijging van ‘zachte grondstoffen’ zoals cacao, tarwe, koffie, suiker en sinaasappelsap vermoeden.

Heel wat prijzen voor zachte grondstoffen flirten met piekniveaus

Vooral de cacaoprijs rijst de pan uit. Cacao voor levering in september piekte deze week op 2.450 pond per ton, maar een fractie verwijderd van het hoogste peil in 33 jaar. Mogelijk verdwijnt dat record van de tabellen.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times nam het Londense hefboomfonds Armajaro vorige week 240.100 ton cacaobonen onder dak, de grootste levering sinds 1996 en goed voor 7 procent van de jaarlijkse wereldproductie. Met de gigantische aankoop wedt Armajaro erop dat cacao nog duurder wordt. Ivoorkust, de voornaamste producent van cacaobonen, kampt immers met tegenvallende oogsten en politieke instabiliteit.

Ook de prijs voor suiker, tarwe en koffie wordt gestuwd door slecht weer. In Santos, de belangrijkste haven van Brazilië, liggen tientallen schepen er werkloos bij. Door zware regens kunnen ze niet gevuld worden met suiker. En dat zorgt voor schaarste op de wereldmarkt. In Thailand, na Brazilië ’s werelds grootste suikerproducent, dreigt de oogst later dit jaar moeilijk te verlopen door ongunstige weersomstandigheden.

De tarweprijs schoot gisteren naar het hoogste peil in dertien maanden, onder meer door toedoen van nieuws over een slechte oogst in Rusland. De prijs voor Arabicakoffie flirt met het hoogste peil in twaalf jaar. De koffie-oogst in Centraal-Amerika valt zo hard tegen dat de wereldvoorraad teruggevallen is naar niveaus van 2002. Sinaasappelsap werd liefst 120 procent duurder sinds 2009, ook al uit vrees voor tegenvallende oogsten.

Populaire media wijzen steevast met een beschuldigende vinger naar beleggingsfondsen. Maar specialisten relativeren hun impact. “Grote beleggers vergroten hoogstens koersbewegingen. Maar voor langetermijntrends speelt de wet van vraag en aanbod”, legt Boris Cukon, beheerder van het grondstoffenfonds Fuchs Global Natural Resources, uit. Gino Delaere, grondstoffenspecialist van Petercam, beaamt. “Momenteel overtreft de vraag het aanbod. Volgens ons is dat een langetermijntrend.”

In de industrie klinkt een gelijkaardig geluid. “De chocoladevraag overtreft het aanbod”, zegt Gaby Tschofen, woordvoerder van Barry Callebaut. Tschofen maakt zich sterk dat Barry Callebaut 80 procent van de hogere cacaoprijzen kan doorrekenen aan zijn klanten. Moet de consument zich schrap zetten voor een duurder ontbijt? “Een moeilijke vraag”, zegt Chris Moris, algemeen directeur van Fevia, de federatie van de voedingsindustrie. “De vraag is welke winkeliers de stijgende grondstoffenprijzen zullen durven doorrekenen. Maar het lijkt onvermijdelijk dat een deel van de stijging zal worden doorgerekend aan de consument. Ja, wij maken ons zorgen over de stijgende grondstoffenprijzen. Wij hopen dat wij geen herhaling van de voedselcrisis uit 2008 beleven.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234