Zaterdag 03/06/2023

NieuwsWHO

Slechte lucht blijkt nog veel schadelijker voor onze gezondheid dan gedacht: WHO schiet in actie

null Beeld AFP
Beeld AFP

Slechte lucht blijkt nog veel schadelijker te zijn voor onze gezondheid dan we al dachten. Bij de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) gaan daarom de alarmbellen af. Met deze plannen moet de luchtverontreiniging teruggedrongen worden.

Redactie

Wat is er aan de hand?

Verschillende studies tonen aan dat slechte lucht veel schadelijker is voor de mens dan lange tijd werd aangenomen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie vrijdag. Volgens schattingen van de WHO sterven wereldwijd jaarlijks zeven miljoen mensen voortijdig als gevolg van luchtverontreiniging. Daardoor is het volgens de organisatie een van de grootste bedreigingen voor de menselijke gezondheid door het milieu.

Als landen zich aan de nieuwe grenswaarden houden, kunnen miljoenen mensenlevens gered worden. Luchtvervuiling veroorzaakt hart- en vaatziekten en aandoeningen aan de luchtwegen. Samen met de klimaatverandering is het een van de belangrijkste bedreigingen voor de gezondheid, klinkt het.

Wat is het plan van de WHO?

De WHO heeft de aanbevolen grenswaarden voor zes verontreinigende stoffen in de lucht verlaagd. De richtlijnen hebben betrekking op fijnstof, ozon, stikstofdioxide, zwaveldioxide en koolmonoxide. De nieuwe richtwaarden zijn een pak strenger dan die van de EU. Het is voor het eerst sinds 2005 dat de gezondheidsorganisatie de richtlijnen voor luchtkwaliteit aanscherpt.

Wat hoopt de WHO te bereiken zo?

Met de nieuwe richtlijnen wil de WHO overheden wereldwijd aansporen om luchtvervuiling aan te pakken. In 2019 woonde meer dan 90 procent van de wereldbevolking in gebieden waar de concentraties van fijnstof de grenswaarden overschreden die de WHO zo’n 15 jaar geleden had vastgesteld. Bijna 80 procent van de sterfgevallen die hiermee verband houden, zou echter kunnen worden vermeden als de verontreiniging zou worden teruggebracht tot de drempelwaarden van de nieuwe richtlijnen, klinkt het nog.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234