Communicatie
Slecht nieuws in videovorm: een goed idee?
Bekendmaken dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar een aantal inspecteurs. Dat deed de Lokale Politie Antwerpen enigzins verrassend met een videoboodschap. Maar is dat ook een goede methode?
Gisternamiddag verscheen op de website van de Lokale Politie Antwerpen een video. "Boodschap korpschef", verduidelijkte de titel. "Ik vind het belangrijk dat we open en eerlijk communiceren, ook als het gaat over minder fraai nieuws", begint Serge Muyters, de korpschef in kwestie. Dat minder fraaie nieuws lijkt hij in een politiebureau van een autocue af te lezen: hij heeft het over arrestaties, zeer ernstige feiten, een smet op het goede politiewerk. Details laat hij achterwege.
De boodschap is opmerkelijk. In principe versturen korpsen zeker minder fraaie mededelingen in schriftelijke vorm. Waarom plots dat filmpje? Werkt dat beter?
Volgens Jeroen Wils, expert crisiscommunicatie bij Bepublic, is het logisch dat een korps voor beelden kiest. Ook bedrijven doen dat steeds vaker. Niet omdat video per se beter is dan tekst. Wel omdat ze die kan aanvullen. "In het buitenland zie je wel vaker dat filmpjes van een drugsbuit worden toegevoegd: in beeld zegt dat toch meer dan op papier."
Koninklijke boodschap
Wils meent dat het goed is, dat ook de Lokale Politie Antwerpen die weg inslaat. "Maar de uitwerking is nog niet goed genoeg." Volgens hem heeft de boodschap van Muyters iets van een veredelde koninklijke boodschap. "Zo raakt de meerwaarde zoek." Het voordeel van een video bij crisiscommunicatie is dat je bijvoorbeeld kunt laten zien hoe geraakt je bent door de feiten. Maar in deze video ontbreekt alle emotie. "En dat maakt het voor de kijker moeilijker om te geloven."
Dat zowel de politie als burgemeester Bart De Wever proactief communiceert is in theorie goed. Maar de praktijk volgt niet. "De vlucht vooruit nemen werkt omdat je zo de regie over het nieuws in handen houdt. Alleen blijven ze te vaag. Mensen gaan daardoor de feiten zelf invullen en dat wil je net niet. Zo zorg je immers voor meer vragen dan antwoorden."