Zaterdag 31/07/2021

Slapen onder een deken van Oostendse bladeren

Vandaag is het Wereld Vluchtelingen Dag. Meestal ligt dan de focus op ergens ver weg, maar vandaag is niets minder waar. In Oostende worden we overspoeld door mensen op de vlucht, op zoek naar een beter leven.

Allicht bent u via recente berichtgeving op de hoogte van het gegeven dat er in Oostende al meer dan zes maanden sprake is van een grote toestroom van 'illegalen' op doorreis. Mensen die hun geluk elders willen gaan zoeken en die via een gewaagde oversteek hopen op een beter leven in Engeland. De plaatselijke organisaties maar ook vrijwilligersorganisaties zoals Colsol en Jakoeboe, die instaan voor voedselpakketten ten behoeve van kansarmen, kijken met lede ogen toe hoe de groep van illegalen en de druk en de verwachtingen op hulp gelijkmatig toenemen. Ondanks al onze pogingen om antwoorden te bieden aan de dringende noden van deze mensen moeten we vaststellen dat het druppels op een hete plaat zijn.

En dat de plaat heet is, kunnen we dagelijks vaststellen uit de toenemende spanningen binnen de groepen. Het Centrum Algemeen Welzijnswerk Middenkust biedt via het inloopcentrum de mogelijkheid tot het nemen van een douche en het wassen van hun kledij. Maar de vraag overtreft ruimschoots het aanbod, waardoor er wantoestanden dreigen te ontstaan. De medewerkers van Colsol plaatsen hun voedselaanbod, dat niet gekookt dient te worden, buiten op het voetpad, uit angst voor het geduw en het getrek dat er binnen anders ontstaat. De 'illegalen' slapen buiten in het Oostendse bosje of in het park, vaak met het bladerdek als enige deken. Het gaat hier om basisnoden, basismensenrechten waaraan wij allang niet meer kunnen voldoen. Wij hebben het gevoel dat ondanks onze signalen de overheden hun ogen sluiten voor de problematiek.

Soms krijgen we het verwijt dat het door ons (beperkt) hulpaanbod is dat de 'illegalen' hier in de regio blijven hangen. Wij maken ons ernstig zorgen, niet alleen over de mensonwaardige omstandigheden waarin deze mensen moeten overleven, maar ook over de houding die onze Belgische en Europese samenleving tegenover bepaalde groepen van vluchtelingen aanneemt. Overal ter wereld kunnen vluchtelingenkampen gebouwd worden, zelfs in China, maar in Europa is dat blijkbaar uit den boze. We wijzen maar al te graag andere landen met de vinger waar de mensenrechten in het gedrang komen, terwijl we zonder verpinken mensen weren van basisnoden zoals voeding, medische verzorging en huisvesting. Dit is schrijnend. Ook al verblijven deze mensen hier illegaal, het blijven wel mensen die ook basisrechten hebben.

Daarom roepen wij het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen op om een tentenkamp met sanitaire mogelijkheden (stromend water en douches), en voedselbedeling te voorzien op het grondgebied van Oostende. Wij vragen aan het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen om een terrein op te vragen bij de stad Oostende waar dit georganiseerd kan worden. Dit terrein zou dan 'neutrale' zone moeten zijn waar deze mensen, zonder opgejaagd te worden, kunnen verblijven. Dit laatste is trouwens een principe dat de lokale politie momenteel hanteert voor ons inloopcentrum. Wij vermoeden dat heel wat problemen van overlast daardoor ingeperkt kunnen worden en dat het groeiende onveiligheidsgevoel bij de plaatselijke bevolking tot normale proporties zal kunnen worden herleid.

Tine Wyns namens CAW & JZ Middenkust en Thomas Lambrecht namens

Regionale welzijnscommissie en Werkgroep thuislozen

Tine Wyns en Thomas Lambrecht

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234