Vrijdag 26/02/2021

Update

Slapen in cabine telt niet als wekelijkse rusttijd voor vrachtwagenchauffeurs

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Vrachtwagenchauffeurs mogen hun normale wekelijkse rusttijd niet in hun voertuig doorbrengen. Dat stelt het Europees Hof van Justitie vandaag in een arrest. Het was de Belgische Raad van State die gevraagd had om meer duidelijkheid rond de regelgeving, naar aanleiding van een rechtszaak rond het transportbedrijf Vaditrans.

Een Europese verordening over rij- en rusttijden in de transportsector verplicht vrachtwagenchauffeurs om een 'normale wekelijkse rusttijd' van 45 uur op te nemen, bovenop de normale dagelijkse rust van minstens 11 uur. Ons land bepaalde in een koninklijk besluit uit 2014 dat dat niet aan boord van hun voertuig mag gebeuren. Als transportbedrijven dat toch toelaten, kan een boete van 1.800 euro worden opgelegd.

Het transportbedrijf Vaditrans uit Temse had daartegen klacht ingediend bij de Raad van State: het koninklijk besluit was volgens hen niet wettelijk, omdat de Europese regels niet verbieden dat chauffeurs de wekelijkse rusttijd in de cabine opnemen. De Belgische staat spreekt dat tegen, en zegt dat uit de verordening juist duidelijk blijkt dat een bestuurder zijn normale wekelijkse rusttijd niet in het voertuig mag doorbrengen. De Raad van State vroeg het EU-Hof daarop om een verduidelijking.

Dat Hof oordeelt nu dat de Europese regels het niet mogelijk maken om de normale wekelijkse rusttijd aan boord van de vrachtwagen op te nemen, en dat in het belang van het welzijn van de bestuurders. De verkorte wekelijkse rusttijd - onder bepaalde voorwaarden kan die ingekort worden van 45 naar 24 uur - kan eventueel wel in de cabine, maar dan wel onder voorwaarden.

Staatssecretaris De Backer: "België koploper"

Het arrest van het Europees Hof bevestigt de regel die al langer in België geldt en waarop ook controles worden uitgevoerd. Dat zegt staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld), die benadrukt dat de maatregel helpt in de strijd tegen de sociale fraude in de sector.

"Dit laat zien dat België een koploper is", reageert staatssecretaris De Backer. Vanuit Europa wordt immers nieuwe wetgeving klaargestoomd - het zogenaamde mobility package - met een pakket maatregelen voor de transportsector en waarin het principe wordt opgenomen dat chauffeurs hun lange rusttijden niet in de cabine mogen opnemen. "Wat wij al langer doen wordt de facto Europese wetgeving", aldus nog De Backer. 

"Nu strenger controleren"

"Een vrachtwagencabine blijkt geen geschikte plaats te zijn voor langere rustperioden dan de dagelijkse rusttijden en de verkorte wekelijkse rusttijden", stelt het Hof in zijn arrest. "Het hoofddoel van de verordening bestaat erin de arbeidsomstandigheden van werknemers in de wegvervoerssector en de verkeersveiligheid in het algemeen te verbeteren."

De christelijke transportbond ACV-Transcom is tevreden dat het EU-Hof officieel zegt dat vrachtwagenchauffeurs hun wekelijkse rusttijden niet in hun cabine mogen opnemen. "Deze uitspraak zal zowel op Belgisch als op Europees niveau mogelijk maken om strenger te controleren", klinkt het. ACV-Transcom vraagt dan ook dat dat nu gebeurt. 

"Alle controlediensten in België moeten de controles van bestuurders vanaf morgen opdrijven en krachtig optreden wanneer ze bedrijven betrappen die hun chauffeurs dwingen om hun rust te nemen in het voertuig", zegt de bond. "Daarbij mag geen onderscheid worden gemaakt tussen Belgische bedrijven en buitenlandse ondernemingen die aan de basis liggen van sociale dumping."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234