Vrijdag 22/01/2021

Gezondheid

Slank en toch buikvet? Dat is ongezonder dan obesitas

Beeld THINKSTOCK

Vet rond het middel is een ernstige bedreiging voor de gezondheid, zelfs voor wie niet obees is. Een verrassende nieuwe studie, die gisteren verscheen in Annals of Internal Medicine, wijst uit dat mensen met een normaal gewicht maar met buikvet zelfs een groter sterfterisico lopen dan obese personen.

Dat niet alle lichaamsvet gelijk is, was al geweten. Algemeen wordt aangenomen dat vet rond het middel gevaarlijker is dan onderhuids vet, omdat het de werking van de organen kan verstoren. Men spreekt dan van abdominale of centrale obesitas. Artsen en diëtisten adviseren daarom niet alleen rekening te houden met het BMI, maar ook met de taille-heup-verhouding.

Toch zijn de bevindingen van een team van Amerikaanse, Canadese en Tsjechische onderzoekers enigszins verrassend te noemen. Uit hun studie blijkt dat mensen met 'skinny fat' - een normaal gewicht, maar een vetophoping rond het middel - meer kans lopen om vroegtijdig te sterven dan mensen met obesitas of overgewicht.

BMI = kg / m2
Een gezond BMI ligt tussen 18,5 en 24,9. Vanaf 25 is er sprake van overgewicht; vanaf 30 van obesitas.

Taille-heup-verhouding = taille-omtrek (in cm) / heupomtrek (in cm)
Je taille-omtrek meet je ter hoogte van de navel; je heupomtrek ter hoogte van het heupbeen (mannen) of het breedste deel van de heup (vrouwen).
Bij mannen ligt de verhouding idealiter lager dan 0,90, bij vrouwen lager dan 0,85.

Abdominaal vet

Om tot die conclusie te komen, bekeken de onderzoekers de resultaten van bevragingen bij 15.184 volwassenen tussen 18 en 90 jaar. Ze bestudeerden het verband tussen de verdeling van hun lichaamsvet en de sterftecijfers, al dan niet hartgerelateerd.

De personen met een normaal BMI maar een hoge taille-heup-verhouding liepen een groter risico op overlijden dan de mensen met een hoog BMI, maar een meer evenredige vetverdeling.

De onderzoekers wijzen abdominaal vet aan als de schuldige. Het kan de insulineresistentie verhogen en ontstekingen veroorzaken. Mogelijk lopen mensen met centrale obesitas daardoor meer risico op hartgerelateerde en andere problemen, die het sterfterisico verhogen.

Obesitasparadox

"Wie aan obesitas lijdt, op basis van het BMI, kan misschien meer onderhuids vet hebben in de heupen en de benen", schrijven de auteurs. "Vet dat gelinkt is aan gezondere metabolische profielen (zoals de zogenaamde peervorm, red.). Mogelijk verklaart dit de onverwacht hogere overlevingsgraad bij zware of obese personen, zelfs indien zij ook centraal obees zijn."

De studie draagt bij aan het debat over de obesitasparadox: mensen met obesitas overleven soms langer met gezondheidsproblemen dan mensen met een lager gewicht. Toch betekent dit niet dat mensen met overgewicht gezonder zijn. Obesitas wordt nog steeds beschouwd als een belangrijke risicofactor voor hartziekten en diabetes.

Wel toont de studie nogmaals aan dat het BMI, hoewel nuttig en waardevol, een imperfecte meting blijft. Het BMI maakt geen onderscheid tussen vet en spierweefsel (dat zwaarder is) en houdt geen rekening met de verdeling van het lichaamsvet.

Meer onderzoek is nog nodig om de factoren te bepalen die kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van centrale obesitas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234