Dinsdag 21/01/2020

De Lijn

"Slag in gezicht van ongeruste werknemers": heibel over nieuwe bazen bij De Lijn

Ook reizigers voelen de besparingen bij De Lijn. Beeld Alexander D'Hiet

In 2020 zullen er 286 jobs verdwijnen bij De Lijn, en toch worden er nog nieuwe directeurs aangesteld en loonsverhogingen uitgedeeld. De socialisten pikken het niet, maar hun kritiek raakt een gevoelige snaar.

"Dit is pure stemmingmakerij. Het ACOD, dat blijkbaar een woordvoerder heeft gevonden in Joris Vandenbroucke (sp.a), maakt zich schuldig aan een verrottingstactiek." Roger Kesteloot, al acht jaar de baas van De Lijn, heeft genoeg van de schoten die vanuit vakbondskring en oppositie worden gelost op de reorganisatie van de vervoersmaatschappij. "Ze proberen werkelijk alles om het personeel bang te maken."

Vandenbroucke uitte vrijdag in De Tijd twijfels bij de herschikking aan de top van het bedrijf. In februari schroefde de raad van bestuur het aantal directeurs terug van tien naar acht. Een besparing, klonk het. Maar sommige directeurs blijken na de herverdeling slechts een handvol werknemers onder hun hoede te hebben. Zo geeft de kersverse directeur 'Strategie' leiding aan 28 van de 8.000 personeelsleden. De directeur 'Supply Chain Management' aan 54.

Dat vijf van hen ook een loonsopslag van 300 bruto per maand krijgen, valt volgens Vandenbroucke onmogelijk te rijmen met de besparingen die het personeel te slikken krijgt. Tegen 2020 schrapt De Lijn minstens 286 jobs. "Dit steekt de ogen uit", zegt de Vlaamse fractieleider. "Terwijl bedienden niet weten of ze straks nog een job hebben, krijgen de directeurs een vaste benoeming met opslag."

Vriendendienst

ACOD-secretaris Rita Coeck merkt op dat de nieuwe functies worden toegewezen aan directeurs die hun oude functie opgeheven zien in de reorganisatie. Een vriendendienst, luidt de teneur. "Dit is onfatsoenlijk", zegt ze. "Het is een slag in het gezicht van de ongeruste werknemers."

Ook bij de reiziger raakt de kritiek van de socialisten een gevoelige snaar. Die merkt al jaren hoe besparingen, die worden opgelegd door de Vlaamse regering, inhakken op de kwaliteit van de Vlaamse vervoersmaatschappij. Vorig jaar reden bussen en trams vaker niet dan wel op tijd. Dat weerspiegelde zich in de laagste tevredenheidscijfers ooit.

Maar is de kritiek daarom ook terecht? Niet helemaal. Zo levert de snoeibeurt van tien naar acht directeurs een besparing op van 313.000 euro. In die zin geeft de directie het goede voorbeeld. In haar voordeel pleit ook het feit dat de herverdeling van de verantwoordelijkheden werd doorgelicht door het gespecialiseerde bureau Hay.

Dat het aantal voltijdse equivalenten geen doorslaggevende rol heeft gespeeld, vindt Kesteloot ook logisch. "Op dit moment zijn er bij De Lijn veel dingen aan het veranderen. Denk maar aan de opdeling in vervoersregio's. Het spreekt voor zich dat de functie 'Strategie' erg belangrijk is, ook al heb je daar geen gigantisch leger voor nodig."

Belangrijkste opdracht voor de nieuwe directeur is een antwoord uitwerken op deze cruciale vraag: waar wil De Lijn tegen 2030 staan?

Vroeger ook al

Interessant detail: de functie 'Strategie' bestond vroeger ook al bij De Lijn onder de noemer Onderzoek. Die werd in 2004 opgericht onder toenmalig directeur-generaal Ingrid Lieten (sp.a), die later minister zou worden. Kesteloot was de eerste die de functie mocht uitoefenen. "De socialisten zaten toen mee in de regering", merkt hij op. "Mijn afdeling was zeker niet groter dan nu."

Toch blijft de loonsopslag voor vijf directeurs uiterst delicaat. Had De Lijn niet beter moeten weten? Toch zeker op dit moment van onzekerheid? "De vijf verdienden minder dan de andere drie. We hebben gewoon alle lonen gelijkgetrokken", antwoordt Kesteloot. "Bovendien valt die onzekerheid bij het personeel nog wel mee. De meeste nieuwe functies zijn al ingevuld."

Of het verweer van de topman volstaat om de frustratie weg te nemen, zal snel duidelijk zijn. Met de opdeling in vervoerregio's, die vorige week werd goedgekeurd door de Vlaamse regering, staat De Lijn voor een aantal woelige maanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234