Zondag 26/09/2021

Slachtpartij onder medefavorieten gaat onverminderd verder

Ivan Basso versus Lance Armstrong voor het geel? Op papier zou het een mooi gevecht kunnen worden

Armstrong vlotjes op weg naar nummer zes

Hamilton afgestapt, Mayo bijna afgestapt, Ullrich op zes minuten, Heras op bijna een half uur. Lance Armstrong, winnaar van de koninginnenrit zaterdag, mag terugblikken op een geslaagde Pyreneeën-tocht. Ivan Basso lijkt de enige die Armstrong nog iets kan maken, maar gelooft er zelf niet in. Zo zou het wel eens kunnen gebeuren dat de toeschouwer zich de laatste week zal moeten verwarmen aan het gevecht om een podiumplaats tussen Mancebo en de nieuwe T-Mobile-kopman Andreas Klöden enerzijds en de strijd om de etappezeges anderzijds. In de biljartvlakke etappe naar Nîmes kon Aitor Gonzalez, een van de vele klassementsrijders die op hun terrein tekort schoten, zijn Tour alvast nog goedmaken.

Plateau de Beille/Nimes

Van onze verslaggevers ter plaatse

Jeroen de Preter / Tony Landuyt

Wordt er de komende week in de Alpen nog iets ondernomen tegen de almachtige baas, of sleept deze Tour zich in de laatste week naar een slap, want voorspelbaar einde? Dat laatste lijkt, sinds de overwinning van Lance Armstrong op Plateau de Beille, het meest waarschijnlijke. Maar laat ons de hoop op een mooi gevecht voorlopig nog niet opgeven. Francisco Mancebo, tot nu toe de meest strijdlustige van de drie renners wier achterstand nog niet onoverbrugbaar lijkt, liet zaterdag onderweg naar Plateau de Beille heel even zien hoe het moest. In de aanval gaan, en die aanval niet uitstellen tot de laatste col. Mancebo probeerde het op de Col d'Agnès, maar liet zich na een paar kilometer alweer uitzakken. "Ik heb aangevallen met de bedoeling om Armstrong en zijn ploeg pijn te doen", vertelde Mancebo na de wedstrijd. "Dat had misschien kunnen lukken als anderen mijn spoor hadden gevolgd. Jammer genoeg was er niemand die dat wilde. Of moet ik zeggen: kon?" Goed gezegd van Mancebo, die intussen helaas ook zelf de strijdbijl lijkt te hebben begraven. "Ik kan me maar beter op het gevecht met Klöden en Totschnig concentreren voor een podiumplaats", aldus Mancebo. "Voor de eindzege komen meer dan waarschijnlijk alleen nog Armstrong en Basso in aanmerking."

Ivan Basso versus Lance Armstrong voor het geel? Op papier zou het een mooi gevecht kunnen worden. Basso gaf twee bergritten na elkaar een buitengewoon sterke indruk en kon als enige weerstand bieden aan een, op de laatste vijf, zes kilometer na, altijd degelijk geëscorteerde Armstrong. Heel knap van Basso, maar weerstand bieden alleen volstaat niet. Wil hij de Tour winnen, dan zal hij in de Alpen moeten aanvallen. Het is maar de vraag of dat te verwachten valt van een man die Armstrong nu al onoverwinnelijk noemt en tot dusver nooit heeft uitgeblonken op het vlak van strijdlust. Basso zal in de week die nog rest allicht eerder zijn tweede plaats verdedigen dan het risico lopen zich te pletter te rijden tegen een (schijnbaar?) onoverwinnelijk renner. Jammer voor de toeschouwer, al kun je het ook als een bewijs van zelfkennis bekijken.

Dat uitgerekend Jan Ullrich, zaterdag nog maar eens op een dikke twee minuten gereden, uiteindelijk nog de enige lijkt die zich niet bij de feiten neerlegt, het is bijna aandoenlijk. Zeker, hij heeft een punt als hij zegt dat er "nog een zware week" ligt aan te komen, "een week waarin nog vanalles kan gebeuren." Maar laten we wel wezen: als Ullrich nog wil winnen, dan moeten er de komende dagen al heel vreemde dingen gebeuren.

Nu zijn er in deze Tour al een aantal gekke dingen gebeurd. Zoals Lance Armstrong zaterdagavond op Plateau de Beille al zei: je staat ervan te kijken hoe snel en hoe massaal de medefavorieten uitgeteld zijn. Je kunt die totale afgang opmerkelijk noemen, maar in sommige gevallen is het woord vreemd iets beter op zijn plaats.

Neem Iban Mayo. Vorig jaar nog superieur op L'Alpe d'Huez, onlangs ook nog als een raket op de Ventoux gevlogen, en nu, plots, geen deuk meer in een pakje boter kunnen rijden. Mayo rijdt voor Euskaltel, een mooie ploeg, maar wel in opspraak sinds eerst David Etxebarria uit de Bicicleta Vasca en dan Gorka Gonzalez uit de Tour werden gezet. Toeval of niet: beiden kampten ze met een te hoge hematocriet. Zou het kunnen dat ze bij Euskaltel tegenwoordig wat zuiniger omspringen met de epo, of is het algehele debacle gewoon - en dat kan uiteraard ook - een kwestie van de goede vorm die plots verdwenen is. Over de goede vorm gesproken: Mayo's landgenoot Roberto Heras heeft die in deze Tour ook niet echt te pakken. In zijn tijd bij US Postal reed hij in opdracht van Armstrong het hele veld kapot, om even later nog de Vuelta te winnen. Nu hij die ploeg de rug heeft toegekeerd, gaat het allemaal een stuk minder vlot. Azevedo, zijn vervanger bij US Postal, doet het een pak beter en blijkt zichzelf plots te kunnen overtreffen. Als Greg LeMond gelijk heeft als hij zegt dat er geen mirakels in de wielersport bestaan, dan is Azevedo een uitzondering, net als zijn kopman. Die lijkt, tegen de verwachtingen in, erg vlotjes op zijn zesde Tour-zege af te stevenen. Armstrong zelf deed daar zaterdag traditiegetrouw erg voorzichtig over. "Het is nog niet gedaan", sprak Armstrong. "Zeker met Ivan Basso ben ik nog niet klaar. Ik neem hem heel serieus en ik zal hem de komende week goed in de gaten houden. Ik ben er zeker van dat hij erg sterk zal zijn op L'Alpe d'Huez. Net zo sterk als vandaag en gisteren (vrijdag en zaterdag)."

Een mens zou ondertussen nog bijna vergeten dat de gele trui nog altijd rond de schouders hangt van Thomas Voeckler. De jonge Franse wielerheld moest onderweg naar Plateau de Beille minstens vijf keer lossen, maar slaagde er telkens weer in om terug te komen. Pas in de slotklim moest hij de besten definitief laten gaan, zonder echt helemaal te breken. In een heroïsch gevecht op de flanken van Plateau de Beille strandde hij uiteindelijk op een kleine vijf minuten van Armstrong. Meer moest dat niet zijn voor nog een dag of drie geel.

Armstrong zat er niet echt mee, en hield niet op met Thomas Voeckler te loven. "Voeckler is ongelooflijk", aldus Armstrong. "Hij heeft zijn trui met hart en ziel verdedigd en hij verdient het om hem nog te dragen. Hij heeft een grote indruk nagelaten op mij."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234