Donderdag 09/12/2021

Slachtoffers Washington-sniper in het geweer tegen wapenindustrie

Nabestaanden van de slachtoffers die vorig jaar door twee sluipschutters in de buurt van de Amerikaanse hoofdstad Washington werden doodgeschoten, vervolgen de verkoper en de producent van het moordwapen. Maar de kans dat die ooit zullen terechtstaan is klein. De machtige wapenlobby kreeg het Congres zover om een immuniteitswet aan te nemen die de industrie van dergelijke klachten vrijwaart. 'Een klap in ons gezicht', zegt de echtgenoot van slachtoffer Hong Im Ballenger.

Brussel

Eigen berichtgeving

Hong Im Ballenger wenste haar collega's goedenacht en sloot de winkel vanhaar schoonheidszaak in Baton Rouge, Louisiana. Minuten later lag ze dood op de autoparking. Ze was in het hoofd geschoten. De kogel was afkomstig uit hetzelfde wapen dat later gebruikt zou worden om Washington te terroriseren.

John Allen Muhammad en Lee Boyd Malvo zijn beiden aangeklaagd voor de moord op de 45-jarige moeder van drie kinderen in september 2002 en de sluipschuttersmoorden op tien andere mensen in oktober 2002. Muhammad staat momenteel terecht voor een van de moorden.

Meer dan duizend kilometer scheidt de familie Ballenger van de andere nabestaanden van sluipschuttersslachtoffers maar allen zijn ze verenigd in hun woede en frustratie over politici die nu proberen om de wapenindustrie tegen hun klacht te beschermen. Ballengers echtgenoot en acht andere families daagden eerder Bull's Eye Shooter Supply, de wapenverkoper, en wapenproducent Bushmaster voor de rechter.

Hun aanklacht, die gesteund wordt door het Brady-centrum ter preventie van wapengeweld, heeft leden van de wapenindustrie en hun aanhangers in het harnas gejaagd. Zij zeggen dat ze beschermd worden door het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet, dat alle burgers het recht geeft wapens te dragen. Ze hopen dat de zaak nooit voor een rechtbank zal komen, dankzij een immuniteitswet die met steun van het Witte Huis door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd gestemd en binnenkort in de Senaat wordt gepresenteerd.

"De immuniteitswet is een klap in ons gezicht", zei de man van Hong Im Ballenger tegen BBC News Online. "Mijn vrouw was de liefde van mijn leven. Ze is weg. Mijn kinderen lijden zonder hun moeder. Nu worden mijn rechten afgenomen. Als Amerikaan heb ik het recht om voor de rechtbank mijn zaak te verdedigen. Ik wil dat senatoren weten dat de wapenindustrie verantwoordelijk moet worden gesteld voor wat ze verkopen."

De politie kon het moordwapen traceren tot bij Bull's Eye Shooter Supply, waar het door nalatigheid niet meer geregistreerd stond op naam van de eigenaar. Was die verplichting wel nageleefd, zo stellen de families van de slachtoffers, dan waren de moordenaars veel sneller gevat. Uit een onderzoek van het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) bleek dat uit de winkel ook 75 andere wapens 'zoek waren'. In 1999 en 2000 hadden ATF-audits al aangetoond dat de winkel meer dan 160 ongeregistreerde wapens verkocht. In de aanklacht stellen de families ook Bushmaster aansprakelijk omdat de producent ondanks die negatieve audits met de distributeur bleef werken. De producent is zich van geen kwaad bewust, omdat 'verkocht werd aan een legale handelaar'.

Bushmaster wist de invloedrijke wapenlobby achter zich te scharen. De Amerikaanse wapenindustrie doet de rechtszaak af als een "politiek gemotiveerde aanklacht" die "verantwoordelijke bedrijven aansprakelijk maakt voor de misdaden van criminelen". John Lott, auteur van het pro-wapenlobbyboek More Guns, Less Crime en lid van de neoconservatieve denktank American Enterprise Institute (AEI), argumenteert dat de wapenimmuniteitswet nodig is "om terug te vechten tegen een belachelijke cultuur van schadeclaims"'.

Tot dusver hebben 55 van de 100 senatoren gezegd dat ze de wet zullen steunen maar anderen kondigden aan stokken in de wielen te steken. Democratisch senator Jack Reed kant zich tegen de wet. "Ze zou een verontrustend precedent scheppen waarbij een enkele industrie vrijgesteld wordt van burgerlijke klachten, waardoor slachtoffers met legitieme klachten geen rechtszaak kunnen beginnen. Als deze wetgeving wordt aangenomen zullen andere industrieën in de rij gaan staan voor een soortgelijke bescherming", zegt hij.

Ballenger is echter nu al zijn vertrouwen in de politiek kwijt. "De meeste politici kijken niet naar deze zaak vanuit een menselijk perspectief. Ze geven niet om levens, ze zijn alleen geïnteresseerd in hun portemonnee."

De invloedrijkste lobbygroep van de wapenindustrie, de National Rifle Association of America (NRA), verzamelde en schonk vorig jaar tijdens de congresverkiezingen tien miljoen dollar aan de Republikeinen. (MR)

Bronnen: BBC News Online, Brady Center to Prevent Gun Violence (www.bradycenter.org)

Wapenlobby VS sluist immuniteitswet door Congres

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234