Maandag 05/12/2022

NieuwsMensenhandel

Slachtoffers van mensenhandel voeren eerste reeks acties tegen Borealis in Antwerpen

Sit-in protest op de groenplaats door slachtoffers van Borealis. Beeld Klaas De Scheirder
Sit-in protest op de groenplaats door slachtoffers van Borealis.Beeld Klaas De Scheirder

De vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel op de grote bouwwerf van chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven hebben maandagmiddag een zitstaking gehouden op de Groenplaats in Antwerpen.

Redactie

Met de ‘sit-in’ geven de tientallen Turkse en Bengaalse arbeiders het startschot voor een grotere actie in Brussel later deze week. “Op vrijdag willen we zowel de Vlaamse als de federale regering aandoen”, zegt de advocaat van de arbeiders, Jan Buelens. “Daar willen de slachtoffers zowel steun zoeken als een stem van protest laten horen.”

De ex-werknemers vragen de overheid om hen te erkennen als slachtoffers van mensenhandel. Als deze procedure wordt gestart, hebben ze recht op opvang en kunnen ze opnieuw werken. “Een deel van hen belandt binnenkort misschien op straat”, zegt advocaat Mieke Van Laer.

Uitbuiting en mensenhandel

In juli werden op een grote bouwwerf van het chemiebedrijf Borealis slachtoffers van mensenhandel ontdekt, waar de mannen illegaal werkten en in slechte omstandigheden leefden. Irem, de onderaannemer van Borealis, regelde de documenten en uitbetalingen. Inmiddels zijn er 174 mogelijke slachtoffers van mensenhandel geïdentificeerd, van wie er 138 het statuut van erkend slachtoffer kregen. De Turkse en Bengaalse mannen zouden maandelijks een loon gekregen hebben van hooguit 650 euro om zes dagen per week te werken.

null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder

Sommige mannen ontvingen een oranje kaart waarmee ze mogen werken en recht hebben op een uitkering van het OCMW en opvang, maar nog niet alle slachtoffers van Borealis werden geholpen. Nog 76 Turken en 17 Bengalen wachten op een oplossing. Zij willen dat de overheid de procedure voor mensenhandel ook voor hen opstart. Dat is nog niet gebeurd door onderbemanning en een tekort aan middelen om ook deze groep in begeleiding te nemen. “We hebben al voorgesteld om zelf mensen te zoeken voor de administratie, maar er komt geen reactie. Het is nochtans de plicht van de Belgische staat om deze slachtoffers te erkennen en helpen. Niet alleen de mannen maar ook hun families zijn slachtoffer. Ze hebben het geld nodig. Sommige kinderen kunnen zelfs niet meer naar school gaan”, zegt advocaat Mieke Van Laer.

Slachtoffers

“Wij wachten al twee maanden”, vertelde een Bengaalse man die werkte als lasser voor het Italiaanse bedrijf Irem, dat mensen tewerkstelde op een site van chemiebedrijf Borealis in de Antwerpse haven. “Al twee maanden hebben we geen inkomen. Niemand helpt ons.”

null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder

Arman Joy (37) is een van de Bengaalse slachtoffers. Hij vertrok in december vorig jaar vanuit Bangladesh om te komen werken in België. “We vlogen eerst naar Hongarije waar we zonder werk en zonder geld bijna drie maanden in een klein appartementje leefden. Nadien vlogen we naar Portugal, waar we met 22 mannen in een appartement met slechts één toilet woonden. We sliepen op matjes op de grond in één kamer. Het was er koud en vochtig. In maart konden we eindelijk beginnen werken bij Borealis. Ze hadden ons 2500 euro netto beloofd, maar na twee maanden kregen we slechts 1250 euro. Daarvoor moesten we veel overuren doen, ik werkte er soms tot 190 per maand. Er werd ons ook gevraagd om te liegen tegen de arbeidsinspectie”, vertelt hij.

Oekraïense arbeiders

Wellicht zullen vrijdag ook de Oekraïense werknemers van Irem, de Italiaanse onderaannemer van Borealis, aanwezig zijn op het protest in Brussel, uit solidariteit. “Zij zijn echter geen slachtoffer van mensenhandel”, aldus nog Buelens. “Maar ze hebben wel dezelfde problemen. Ze worden nog altijd gehuisvest door Irem en zitten zonder werk.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234