Vrijdag 24/09/2021

aanslagen 22 maart

Slachtoffers van aanslagen 22 maart voelen zich "opgelicht door advocaat"

Advocaat Jean-Paul Tieleman. Rechts beelden van de aanslag op 22 maart.  Beeld photo news
Advocaat Jean-Paul Tieleman. Rechts beelden van de aanslag op 22 maart.Beeld photo news

Slachtoffers van de aanslagen op 22 maart dienen klacht in tegen hun gezamenlijke advocaat Jean-Paul Tieleman. "Na de aanslag werden wij in de steek gelaten en opgelicht."

Volgens de slachtoffers was advocaat Jean-Paul Tieleman er na de aanslagen op 22 maart als de kippen bij om hen bij te staan in het bekomen van een correcte schadevergoeding, maar maakte hij zijn beloftes niet waar. “Tieleman beloofde de slachtoffers dat hij hen met raad en daad zou bijstaan, maar in de praktijk liet hij de zaken gewoon aanmodderen. En nu stuurt hij facturen van 8.000 euro naar de slachtoffers voor 'geleverde prestaties'", zegt de slachtoffervereniging Life4brussels.

Verschillende meldingen

De vereniging kreeg de voorbije maanden verschillende meldingen binnen van slachtoffers en besloot een onderzoek te starten: "Wij hebben samen gezeten met de slachtoffers en het mailverkeer met advocaat Tieleman onderzocht. Daaruit bleek genoeg bewijsmateriaal voorhanden om een klacht in te dienen."

Volgens de klacht werkte Tieleman, die eerder al de getroffenen van de gasramp in Gellingen bijstond volgens het "no cure no pay"-principe. Die praktijk is in de Verenigde Staten vrij gangbaar en staat de advocaat toe om zonder vergoeding te werken, tenzij die de zaak wint. Tielemans wilde enkel een "klein percentage" van de uiteindelijke schadevergoeding opeisen. Dat bleek volgens de slachtoffers achteraf te gaan om 10 tot 15 procent van het miljoen euro per slachtoffer dat hij beloofd had.

"Hoewel Tieleman beweerde dat een vergoeding geen prioriteit was, ontdekten wij al snel zijn gewetenloze acties die ons sterk teleurstelden", zegt een slachtoffer dat naar Life4brussels stapte om klacht in te dienen. Ze stond samen met haar man in de vertrekhal van Zaventem te wachten toen ze een luide knal hoorde: "Eerst leken wij hier niets aan over te houden, maar achteraf kampte ik met intense oorproblemen en kreeg ik migraine."

"Wij wisten niet wat te doen, zaten met vragen en kregen niet veel informatie. Omdat verschillende slachtoffers al aangeklopt hadden bij Tieleman besloten wij dit ook te doen." Een verkeerde keuze, vindt ze. "Wij hebben zelf onze zaak moeten regelen. Tieleman communiceerde bijvoorbeeld niet over brieven die hij kreeg van de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers. En wij maar wachten op een antwoord en denken dat we niet in aanmerking kwamen." Tieleman reageerde laconiek in de kranten van Sudpresse, maar ging niet dieper in op de klacht.

Illegaal

Het "no cure no pay"-principe is een handelswijze die in ons land illegaal is, zegt vicestafhouder Michel Forges van de Brusselse balie: "Die regel moet de onafhankelijkheid van de advocaat bewaren. De pleitbezorger moet altijd een minimumsom kunnen ontvangen, ook als die geen resultaat boekt."

Volgens stafhouder Jan Meerts van de Antwerpse Orde van de advocaten, kan de tuchtraad van advocaten een door de stafhouder doorverwezen klacht onderzoeken en de gepaste tuchtsanctie opleggen. Klachten zoals deze, waarbij miscommunicatie domineert, komen meer voor, zegt Meerts: "Ieder jaar ontvangt de Vlaamse ombudsman voor advocaten zo'n 200 klachten, waarvan drie vierde gaat over onzuivere communicatie. Volgens Meerts wijst dit geval weer op de noodzaak van een overeenkomst tussen de advocaat en de burger bij de aanvang van het mandaat dat aan de advocaat wordt gegeven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234