Woensdag 23/10/2019

aanslagen brussel

Slachtoffers en nabestaanden aanslagen 22/03 voelen zich in de steek gelaten door overheid: "Onmenselijk"

Veel slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen van 22 maart zijn radeloos en voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Enkelen onder hen schetsten vandaag in de parlementaire onderzoekscommissie een ontluisterend beeld van waar ze sinds de aanslagen mee geconfronteerd worden.

Dagenlang ziekenhuizen afgeschuimd

"Als zoiets gebeurt, moet je de slachtoffers de hand reiken en vooral niet loslaten. Je kan niet gewoon wachten tot ze zichzelf weer bij mekaar rapen. Maar wij hebben niet de indruk dat ons ooit de hand gereikt is", zei Thomas Savary. Hij en zijn vrouw moesten vier dagen na de aanslagen via de pers vernemen dat haar moeder gestorven was, nadat ze zelf dagenlang vruchteloos ziekenhuizen hadden afgeschuimd.

"Niemand heeft ons begeleid naar welke dienst dan ook, gezegd welke dossiers we moesten opstellen, waar we hulp konden krijgen. We moesten alles helemaal zelf uitzoeken. Dat is gewoon inhumaan, daar ben je fysiek en mentaal niet toe in staat", aldus Savary. "Er werd ons gezegd dat we de media moesten volgen, maar zoiets mag je niet vragen van terreurslachtoffers. Zeker niet die eerste dagen", beklemtoonde ook Philippe Vansteenkiste.

Telkens weer het hele verhaal

Volgens de slachtoffers was er totaal geen doorstroming van informatie tussen de overheids- en begeleidingsdiensten op de verschillende overheidsniveau's, net zo min als met de verzekeraars. "De berg papier waar ik reeds door moest, is onmenselijk hoog." Telkens weer moeten ze hun hele verhaal doen, zich verantwoorden en voelen ze zich miskend als slachtoffers.

Verschil met ondersteuning buitenlandse slachtoffers enorm

Veelzeggend daarbij was het document dat de Amerikaanse Elizabeth Lasnier de Lavalette een maand na de aanslagen al kreeg van de Franse staat, als bewijs dat haar dochter terreurslachtoffer is. "Dat hebben we nooit gekregen van de Belgische overheid."

Dat verwijt keerde vaker terug. "Het verschil met de ondersteuning die buitenlandse slachtoffers van hun overheid krijgen, is enorm", klonk het meermaals op basis van ervaringen van andere slachtoffers uit de groep, die zich intussen verenigd heeft in de vzw V-Europe. "Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de VS, die zijn veel proactiever in hun steun en begeleiding."

Speciaal statuut

Stuk voor stuk vroegen de sprekers om een speciaal statuut voor terreurslachtoffers. Ook met het oog op de financiële impact, die erg zwaar kan zijn door opstapelende medische rekeningen en inkomens die wegvallen. Schadevergoedingen of bijstand bleken lang niet altijd een evidentie, soms erg laag en laten vaak lang op zich wachten.

Actie

De slachtoffers smeekten de parlementsleden van de commissie om tot actie over te gaan en te verzekeren dat het bij een nieuwe aanslag anders zal lopen.

"Trek erop uit en dwing wie moet handelen tot handelen", smeekte Lasnier de Lavalette.

Herdenkingsplechtigheden circus?

Verschillende slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen van 22 maart houden verder ook hun hart vast voor de herdenkingsplechtigheden die één jaar later zullen plaatsvinden. "We krijgen stilaan de indruk dat de herdenking een circus gaat worden waarin met ons geen rekening gehouden wordt", klonk het in de parlementaire onderzoekscommissie.

"De vele initiatieven zijn prachtig, maar niemand komt naar ons toe met de vraag of dat voor ons OK is, of we daar blij mee zijn", zuchtte Philippe Vansteenkiste, die zijn zus verloor op Brussels Airport.

Liefst van al ziet Vansteenkiste de herdenkingen beperkt tot één of twee initiatieven in zeer beperkte kring. "Vandaag krijgen we de indruk dat vanalles gepland wordt. Wellicht vol goede bedoelingen, maar omdat we nooit geconsulteerd zijn, krijgen we wat de indruk dat we gebruikt worden voor commerciële of politieke doeleinden. Dat willen we graag vermijden en we zouden dus graag ook gehoord worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234