Woensdag 30/09/2020

Verkrachtingszaak

Slachtoffer verkrachtingszaak Gent niet in beroep: "Publiek wil dader wel aan schandpaal"

Radiostudio van Urgent.fm.Beeld photo_news

De vrouw die het slachtoffer werd van verkrachting in de studio van de Gentse studentenradio Urgent gaat niet in beroep tegen het vonnis van de rechtbank. "Dit wijst erop dat het slachtoffer zich vermoedelijk, na gedegen analyse, kan vinden in het vonnis", zo reageert Francis De Decker, de advocaat van de dader, in Terzake. "Het lijkt alsof het publiek de dader wel aan de schandpaal wil."

De rechtbank kent het slachtoffer wel een schadevergoeding van 4.500 euro toe. De 33-jarige radiopresentator die haar belaagde werd begin februari schuldig bevonden aan verkrachting, maar kreeg de opschorting van de straf. Daardoor blijft zijn strafregister blanco.

Hij kreeg die voordelige uitspraak omdat hij volgens de rechter "de signalen van de burgerlijke partij verkeerd interpreteerde". De feiten gebeurden eind 2014 in een radiostudio van Urgent.fm in Gent. Slachtoffer en dader hadden elkaar op het festival Gent Jazz leren kennen en hadden af en toe gechat met elkaar. De vrouw kwam naar de radiostudio en er werd gekust. De beklaagde raakte "dermate opgewonden dat hij slachtoffer zonder toestemming penetreerde", aldus de rechtbank, die de man schuldig bevond, maar aanvaardde dat het "niet om een brutale verkrachting" ging.

Volgens de rechtbank zou de man de seksuele handelingen hebben gesteld "vanuit zijn eigen beeld van de realiteit waarbij hij geen aandacht meer had voor de duidelijke grenzen getrokken door de burgerlijke partij". Daarom kon de man volgens de rechtbank dan ook niet beschouwd worden als iemand die "voorafgaandelijk de intentie had om de vrouw in de val te lokken en te verkrachten".

Het vonnis zorgde voor hevige kritiek en er ontstond een hevige polemiek over de beslissing van de rechtbank. Het parket besliste door de media-aandacht voor de zaak om één dag na het vonnis beroep aan te tekenen. Zowel de advocaat van de dader als de advocaat van het slachtoffer hebben nu beslist om geen hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis. Omdat het parket in beroep ging, zal het Gentse hof van beroep zich binnen enkele maanden toch over de zaak buigen.

Het hof zal zich opnieuw uitspreken over de straf maar niet over de schadevergoeding. Het slachtoffer kreeg van de rechtbank een vergoeding van 4.500 euro toegekend, en de dader mag 3 jaar lang geen misstap begaan. "Beide partijen berusten in het vonnis", zo laat persrechter Marita Dossche weten in een officiële mededeling. "Francis De Decker, advocaat van de beklaagde, bevestigt dat zijn cliënt vandaag aan het slachtoffer de schadevergoeding, zoals begroot in het vonnis, zal betalen."

Het vonnis lokte ook heftige reacties uit bij de Vrouwenraad en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA). Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dacht zelfs aan het afschaffen van opschorting van straf bij verkrachting.

"Publiek wil dader blijkbaar wel aan de schandpaal"

"Dit wijst erop dat het slachtoffer zich vermoedelijk, na gedegen analyse, kan vinden in het vonnis", zo reageert Francis De Decker, de advocaat van de dader, in 'Terzake' op het feit dat het slachtoffer niet in beroep gaat. "Dat bewijst ook dat dit geen zwart-witverhaal is."

De advocaat benadrukt dat dit geen triomfalistische dag is voor zijn cliënt. "Ik heb alle lof voor de serene en zeer genuanceerde wijze waarop dit dossier behandeld werd door de rechtbank. Diezelfde nuance ontbrak in de hele hetze die nadien gevoerd werd." Volgens hem lijkt het alsof "het publiek, in tegenstelling tot het slachtoffer, de dader wel aan de schandpaal wil".

Meester De Decker uit ook kritiek op minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die in de Kamer vragen had gesteld bij het vonnis in de verkrachtingszaak. "Qua druk kan dat wel tellen", aldus De Decker. "Ik hoop dat de rechten van mijn cliënt kunnen gevrijwaard worden." De Decker maakt gewag van een schending van de scheiding der machten en van de sereniteit van deze zaak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234