Donderdag 29/10/2020

'Slachtoffer van het eigen succes'

Gentse Overpoort-buurt opgeschrikt door politie-inval

Gent

Eigen berichtgeving

Barbara Debusschere

Dat de politie zondagochtend al zijn klanten oppakte, was even schrikken voor voor Bart Dekegel, uitbater van het Gentse café Decadance in de uitgaansstraat Overpoort. Dat hij als enige afterparty's geeft na een zware weekendnacht, heeft Dekegels café tot lijdend voorwerp van de politieactie gemaakt.

In de Overpoort-buurt houdt een delicaat evenwicht tussen cafébazen, politie en buurtbewoners stand. Dat is het minste wat je kunt zeggen nadat zondag om zeven uur 's morgens een zeventigtal politieagenten de 191 aanwezigen - dj Jan Van Biesen incluis - in het populaire café Decadance in de boeien sloeg en voor een paar uur in het politiebureau hield. De actie ging uit van het parket. Dat verklaart de inval na klachten van buurtbewoners in verband met agressie op straat, drugs en afpersing.

Dekegel is onaangenaam verrast, maar twee dagen later zit hij alweer met de politie en het buurtcomité te vergaderen. "Dat is toch wel het bewijs dat we hier, nu we al vijf jaar bezig zijn met een buurtproject, samenwerken om de grote en minder grote problemen aan te pakken", zegt horecacoach Luc Rogiest.

Dat Decadance het "probleemcafé van de buurt" is, zoals de Gentse politiewoordvoerder opmerkte, daar is niet alleen Dekegel het niet mee eens, maar evenmin Rogiest en Jean-Luc Vergult, horecaverantwoordelijke bij de politie voor Gent Centrum. Vergult: "De actie was gewettigd, er waren objectieve gegevens, maar de klachten slaan niet op wat in het café gebeurt, maar op straat."

Drugs dealen, zakkenrollen, keet schoppen en voetgangers lastig vallen, alle heibel waar iedere uitgaansbuurt mee af te rekenen heeft, concentreren zich op de straat vol café's, waar het meestal een drukte van jewelste is. Maar waarom dan zoveel machtsvertoon in dat ene "zwarte schaap"? Vergult: "Decadance is het grootste café en maakt dus sowieso het meest kans op overlast. Het is ook het enige café dat op zondagochtend open is. Daardoor trekt het een bepaald publiek aan dat zeker op rustige zondagochtenden een overlast vormt voor de buurt."

De zaak lijkt het slachtoffer van zijn succes. Dekegel: "Binnen heb ik geen problemen. Mensen die moeilijk doen, spreek ik aan op hun gedrag of ik laat ze extra in de gaten houden door een portier." Zo slaagt hij erin om de agressievelingen buiten te houden. Maar de mensen op straat hebben hem nu de das omgedaan. "Het is zo dat een bepaald, wat agressiever publiek dat de zaterdagnacht in grote dancings fuift, hier doorzakt. Dat publiek, en het zijn er heel wat, zorgt de zondag af en toe voor overlast op straat", zegt Dekegel.

Het gaat om mensen die nogal uitzinnig staan raaskallen op straat en die buurtbewoners op weg naar de bakker lastig vallen, verbaal en fysiek. Dekegel laat niemand meer in zijn café binnen die geen stempel heeft. "Zodra het licht is, laat ik niemand nog binnen."

Dat sommigen na zo'n 'njet' dan nog wat gefrustreerd blijven rondhangen en overgaan tot het uiten van die frustratie tegenover de man-met-pistolets, beseft de cafébaas. "Vaak ga ik zelf op straat om hen dan ook nog eens te zeggen dat ze beter niet blijven rondhangen."

Naast dat toch wel specifieke probleem dat zich op straat voor de Decadance concentreert, maakt het parket ook melding van drugsgebruik en afpersing. Die twee klachten blijken veel algemener dan de inval deed vermoeden. Rogiest: "We moeten elkaar geen blaasjes wijsmaken, dit is een uitgaansbuurt en hier wordt drugs gebruikt en ook wel gedeald. Maar dat heb je dus echt wel overal, zeker sinds de verwarring over de legalisering." Het overlegcomité, waarin behalve buurtbewoners, cafébazen en politie ook stedenbouw, Ivago of antigraffititeams betrokken worden, denkt eraan om overal in de cafés bordjes te hangen waarop staat dat drugs niet toegelaten zijn.

Eenzelfde actie die waarschuwt voor zakkenrollers, heeft al veel uitgehaald. De klacht over de afpersing verbaast Dekegel het meest. "Twee maanden geleden ben ik zelf bij de politie gaan melden dat dat fenomeen hier op straat groeide en nu keert mijn eigen klacht als een boemerang terug. Mochten klanten andere klanten afpersen, zouden ze dat zeker aan mij komen zeggen. Welnu, dat is nog nooit gebeurd."

Op de vraag of hij nu niet kwaad is op de politie, antwoordt Dekegel tolerant. "Eerst was ik wel kwaad, maar als het een signaal was naar het publiek dat voor dat specifieke zondagsprobleem zorgt, dan kan ik het nog begrijpen. Alleen weet ik niet of het veel uithaalt."

"Ik streef naar een 'living-gevoel', naar een sfeer waarin je weet dat je niet direct in elkaar getimmerd wordt als je toevallig op iemands teen trapt." En dat lukt hem aardig. "Ik ben geen maffiabaas, maar veeleer een psycholoog en daarom heb ik hier nooit ruzie", zegt Dekegel. "Door zelf met de buitenwippers op straat te staan en mensen te weigeren die te driftig zijn."

Decadence-uitbater: 'Ik ben geen maffiabaas maar veeleer een psycholoog en daarom heb ik hier nooit ruzie'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234