Wetenschap
Slachtoffer van 9/11 na 16 jaar geïdentificeerd
Bijna 16 jaar na de aanslagen op de Twin Towers is een man geïdentificeerd. Dat berichtten Amerikaanse media. Nieuwe DNA-technologie maakte dit mogelijk.
Het is de eerste nieuwe identificatie sinds de nieuwe DNA-technologie in 2015 werd geïntroduceerd. De technologie is meer verfijnd en test botfragmenten. In sommige gevallen wordt de technologie 10 of meer keer getest op verwantschap. De man is het 1.641ste slachtoffer van de in totaal 2.753 doden dat werd vastgesteld. 1.112 slachtoffers zijn nog altijd niet geïdentificeerd.
Nieuwe technieken
De identificatie van de slachtoffers verloopt moeizaam. Een forensisch team uit New York doet al zestien jaar onderzoek op 21.900 menselijke deeltjes die na de aanslag werden gevonden. Er zijn namelijk weinig intacte lichamen teruggevonden. De menselijke resten die het team onderzoekt, zijn sterk aangetast door de extreme hitte van de brand die ontstond na de aanslag. Ook bacteriën en chemicaliën die vrijkwamen bij de explosie en de instorting van de Twin Towers tastten de lichamen aan.
9/11 Museum
Een gedeelte van de menselijke overblijfselen is enkele jaren geleden verplaatst naar een ruimte onder Ground Zero. De ruimte is onderdeel van het museum dat daar is gevestigd. Alleen familieleden van de omgekomen slachtoffers kunnen de ruimte bezoeken.
De overplaatsing van de menselijke resten in 2014 stuitte destijds op verzet van sommige nabestaanden. Zij vonden het niet prettig dat overblijfselen van hun geliefden in een museum werden geplaatst.