Woensdag 04/08/2021

Slachtoffer Gellingen mee beschuldigd van ramp

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

De onderzoeksrechter die belast is met het dossier van de gasramp in Gellingen in juli 2004 heeft definitief uitgemaakt wie hij voor de ramp in beschuldiging stelt. In totaal gaat het om veertien personen en bedrijven, die beschuldigd worden van het onvrijwillig toebrengen van slagen en verwondingen en van doodslag.

Het gaat onder meer om de burgemeester en de gemeentesecretaris van Ath, het bedrijf dat de gasleidingen beheert Fluxys, het bedrijf Diamant Boart en een aantal veiligheidscoördinatoren. Opvallend was ook de beschuldiging van een van de zwaargewonde slachtoffers van de ramp, werfleider Rudi Plaitsier. Volgens de persmagistrate spreekt slachtoffer en schuldige zijn elkaar niet noodzakelijk tegen, maar ze erkent wel dat het eerder een uitzonderlijke uitspraak is.

De onderzoeksrechter wacht nog op de laatste medische rapporten en technische verslagen van experts, die een van de volgende dagen ingediend zouden moeten worden. Wanneer de onderzoeksrechter vindt dat zijn onderzoek volledig is, zal hij het dossier aan de procureur overmaken, die het op zijn beurt zal bekijken en zijn positie zal bepalen. De procureur kan op dat ogenblik eisen dat er bijkomende onderzoeksdaden gesteld worden of overgaan tot vorderingen.

De explosie op 30 juli 2004 in Gellingen kostte aan 24 mensen het leven; 132 mensen raakten gewond. De persmagistrate preciseerde dat die beschuldigingen slechts een deel van de procedure uitmaken. De beschuldigingen hebben een voorlopig karakter en geven de betreffende personen de mogelijkheid bepaalde rechten te doen gelden, zoals het aanvragen van inzage in het dossier.

Volgende natuurlijke en rechtspersonen worden beschuldigd:

* A & I (bvba), architectenbureau

* CAD & V (bvba),

veiligheidscoördinatoren

* Kristof Dewael, opzichter

* Marc Duvivier,

gemeentesecretaris van Ath

* Fluxys (nv)

* Husqvarna Belgium (nv),

het vroegere Diamant Boart

* Erwin Persoons, architect bij A & I

* Rudi Plaitsier, ploegleider bij Diamant Boart

* Tramo (nv)

* Didier Vandendriessche, arbeider bij Tramo

* Bruno Van Grootenbrulle,

burgemeester van Ath

* Kamiel Vijverman,

adjunct-veiligheidscoördinator

* Karine Vijverman, veiligheidscoördinatrice

* VK Engineering (nv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234