Woensdag 28/09/2022

Voedselschandaal

Slachter Verbist bijt van zich af: "Ik ben geen bedrieger"

Louis Verbist. Beeld Florian Van Eenoo photonews
Louis Verbist.Beeld Florian Van Eenoo photonews

"Delhaize en Colruyt kunnen geen slecht vlees krijgen van ons, want ze kiezen zelf de beste dieren uit." Zo reageert Louis Verbist (73) op het nieuws dat Delhaize de samenwerking met de hele groep Verbist heeft stopgezet en Colruyt tijdelijk geen producten meer afneemt.

AG

Louis Verbist mag dan marktleider zijn onder de Belgische vleesverwerkers, hij bezit slachthuizen van Izegem tot Bastenaken en ook 19 boerderijen waar runderen worden vetgemest, hij komt voor de tweede keer in een half jaar tijd in opspraak. In september 2017 moest zijn slachthuis in Izegem tijdelijk sluiten nadat Animal Rights had aangetoond hoe runderen er werden mishandeld. En nu hebben minister van Landbouw Denis Ducarme en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de vergunning van het bedrijf Veviba - onderdeel van Verbist - ingetrokken.

Van de 200 gecontroleerde palletten met vlees bleken er 133 niet in orde te zijn: in het vlees zat afval dat nooit in de menselijke voedselketen had mogen belanden. Het schandaal, gevaar voor de volksgezondheid werd niet uitgesloten, heeft zware consequenties. Delhaize ziet definitief af van verdere samenwerking met de hele groep Verbist, Colruyt neemt tijdelijk geen producten meer af.

Zowel Ducarme als de landbouworganisaties in ons land stellen zich burgerlijke partij. Op die manier krijgen ze inzage in het dossier.

"Nooit klachten gehad"

Topman Louis Verbist bijt alvast van zich af. "Ik lever al 42 jaar aan Delhaize en 39 jaar aan Colruyt en nog nooit heb ik klachten gehad", zegt hij aan de telefoon. "Izegem, zegt u? Dat ging over aan elkaar geplakte, gemanipuleerde beelden. Ik lever ook al jaren aan andere warenhuizen, nooit waren er problemen. En nu ineens wel? Dat gelooft u toch zelf niet?"

Dat hij het FAVV toch moeilijk niet au sérieux kan nemen? "Ik zweer op mijn kinderen dat wij nog nooit iets in gehakt hebben gedraaid dat daar niet in mag zitten. Hoe durven ze te insinueren dat ik rot vlees naar mijn klanten stuur? Ze liegen voor 200 procent. De bloednek van een rund komt eenvoudigweg niet in de menselijke keten terecht. En het vlees daarrond (waar na het kelen een besmetting met bacteriën kan optreden, AG) verkopen we door als kookvlees aan klanten in Brussel en Nederland. En dat mag ook."

Concurrentie

"Het doet pijn dat Delhaize en Colruyt na zoveel jaren hebben afgehaakt", zegt Verbist. "Ik bén geen deugniet of bedrieger. We slachten hier de beste beesten van heel België voor Delhaize en Colruyt. Ze weten dat, want ze komen er in onze slachthuizen verdorie zélf de beste runderen uitkiezen én afstempelen. Vier, vijf dagen per week lopen overal in onze bedrijven controleurs van Delhaize en Colruyt rond. Ze controleren dus zélf mee. Ze hebben altijd topvlees van ons gekregen. Net als die andere supermarkten. En dan worden wij zo aangepakt?"

Dat zulke ketens toch niet zomaar zulke zware maatregelen treffen? "Weet u wat hier aan de hand is? De concurrentie wil mij kapotmaken om dan vervolgens heel mijn bedrijf over te nemen", zegt Verbist. "Ik ben niet slim met woorden, maar daar ben ik nu wel van overtuigd. Ik slaap er niet meer van dat ze zeggen dat ik een hoop rottigheid verkoop, alsof ik van de maffia ben. Mijn vrouw wordt er zelfs ziek van. Ik zit al 59 jaar in het vlees - van mijn 14de - en dit is de grootste schande die mij in heel mijn leven is aangedaan. Ik laat het hier trouwens niet bij."

Delhaize zegt bij monde van woordvoerder Roel Dekelver dat het klopt dat ze zelf mee controleren, en zelf mee runderen kiezen. "Maar het is niet omdat wij ook controles uitvoeren, dat er in andere afdelingen van het bedrijf waarvan wij geen producten afnemen, niets fout kan lopen. Het FAVV heeft bij Veviba Bastogne inbreuken vastgesteld die voor ons niet door de beugel kunnen. Inbreuken met medeweten van de bedrijfsleiding van Verbist. Dáár gaat het om. Ons vertrouwen is volledig weg."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234