Zondag 27/09/2020

Skinheads schoppen keet aan de kust

De politie van Koksijde, De Panne en Nieuwpoort stuurt sinds deze zomer elke dag Very Irritating Police-patrouilles uit om probleemjongeren te identificeren en tot vervelends toe te controleren. Na één maand 'vippen' hebben de agenten al een wekelijkse feest- en probleemroute van een dertigtal Noord-Franse skinheads in kaart gebracht.

Al ruim een maand is de politie van de zone Westkust aan het 'vippen': overlastjongeren identificeren en herhaaldelijk controleren - op het irritante af. Een eerste gemakkelijke vaststelling: het weer speelt een grote rol. "Het slechte weer in juli zorgde ervoor dat veel minder probleemjongeren naar onze kust afzakten", zegt korpschef Nicholas Paelinck. Ondanks dat belabberde weer zaten de VIP-patrouilles vorige maand niet stil. In totaal stuurde de korpschef 38 VIP-patrouilles uit. Er volgden ook 3 VIP-acties, in totaal goed voor 2.640 manuren.

Korpschef Nicholas Paelinck kreeg op voorhand bakken kritiek op zijn aangekondigde 'Erg Vervelende Politie'-patrouilles. Jongeren zouden om de haverklap lastig worden gevallen door overijverige agenten. "Mogen we eigenlijk nog iets doen", klonk het uit hoek van jongeren die zich geviseerd voelden. "Ja", suste Paelinck. Want het was hem niet te doen om jongeren uit eigen streek. "Onze eigen probleemjongeren zijn gekend door de wijkinspecteurs. Zij zijn dus het probleem niet. Dat is de va-et-vient van wildvreemde, jonge bezoekers die hier hun grenzen zoeken in de zomer wél."

De korpschef doelt op probleemjongeren die tijdens de zomer vanuit de banlieues van Lille, Roubaix, Duinkerke of het binnenland afzakken en van een grote anonimiteit genieten. "Wij kennen die jongeren niet. En die anonimiteit maakt dat er minder sociale controle is. Het bezorgt probleemjongeren een grote vrijgeleide voor storend gedrag, overtredingen of misdrijven. Onder de dekmantel van hun anonimiteit halen ze extra profijt", zegt Paelinck.

Paelinck zegt dat de VIP al van de eerste julidag geconfronteerd werd met jonge skinheads uit Noord-Frankrijk die voor problemen zorgden op de tram. De jongeren waren met de bus uit Duinkerke naar De Panne afgezakt. In de buurt van het Albertplein sloegen ze een voorraad alcohol in. Onder invloed van alcohol en drugs vielen ze mensen lastig.

Drugs en steekwapens

Korpschef Paelinck: "Er waren klachten over de Hitlergroet die ze brachten, over racistische liederen, over roken op de tram, de tram doen stoppen met de noodknop om te plassen en het lastigvallen van ouderen." De daaropvolgende vrijdagen moesten de VIP-patrouilles met VIP-acties dergelijk wangedrag voorkomen. "Telkens werden bendes van 10 tot 29 jonge skins gecontroleerd. Ze werden opgehouden, gefotografeerd en gefouilleerd. Er werden processen-verbaal opgesteld omdat ze drugs en steekwapens op zak hadden." Op basis van de beelden van de bewakingscamera's probeert de politie de relschoppers te identificeren en te vervolgen.

De korpschef zegt dat de VIP-aanpak zijn vruchten afwerpt. "De daders beseften dat ze nu bekend zijn bij onze politiediensten en daardoor gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden bij nieuwe baldadigheden. Er deden zich geen nieuwe problemen meer voor op de tram en aan de tramhalte." De jongeren zijn tussen de 17 en 23 jaar. Ze blijken elke vrijdag naar Hangaar1 in Oostende te gaan waar ze fuiven. Op de Jeugddienst in Oostende zijn ze zich van geen kwaad bewust. "Die zaal wordt verhuurd aan wie dat wil. Voor zover bekend zijn daar geen problemen."Ook de politie weet van geen overlast.

Nicholas Paelinck zegt dat het effect van de VIP op het sociaal onbehagen bij de bevolking moeilijk te meten is. "Omdat dat voor een groot deel perceptie is", zegt de korpschef. Ook de impact op de cijfers van de criminaliteit is voorlopig onduidelijk. De seizoenscriminaliteitscijfers worden pas na de zomer gemeten. Intussen blijven de VIP-patrouilles nog minstens de hele maand 'jagen' op jongeren die de kust onveilig maken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234