Woensdag 23/10/2019

Skimmersbende belaagt Brussel

Roemeense betaalkaartenfraudeurs plannen grote operatie
Een groep van een dertigtal Roemeense oplichters komt begin november naar Brussel. Ze willen de grootste skimmingoperatie ooit in ons land opzetten. Dat zegt het internationale detectivebureau Ultrascan aan De Morgen.

Ultrascan levert onder meer informatie aan de Belgische Federal Computer Crime Unit (FCCU). De federale politie neemt de waarschuwing au sérieux. En terecht. Alleen al het afgelopen jaar vonden 120 arrestaties plaats in skimmingdossiers, vooral van Oost-Europeanen.

De Roemeense oplichters maken deel uit van een bende die gedeeltelijk werd opgerold in Nederland. Een eerste groep van een vijftiental Roemenen is volgens Ultrascan vandaag al aanwezig in Brussel. Ze effenen er de weg voor de aankomst van hun landgenoten die zich met het eigenlijke werk moeten bezighouden. De voorbereidende groep zorgt voor huisvesting en spreekt daarbij contacten aan in het Brusselse prostitutiewereldje, de tweede ploeg bestaat uit inbrekers en mensen met de IT-knowhow.

Ultrascan slaagde erin inzage te krijgen in het communicatieverkeer van de bende. "Het gaat om een Roemeense bende waarvan verschillende leden eerder zijn opgepakt in Nederland", legt Frank Engelsman van Ultrascan in Nederland uit. "In Roemenië hebben ze zich gereorganiseerd en nu is Brussel aan de beurt."

De skimmers willen in ons land de gegevens van duizenden bankkaarten kopiëren. "Ze doen dat voornamelijk door betaalpunten in winkels te manipuleren", aldus Engelsman. "Daarvoor bestaan verschillende methodes. De meest gangbare is om een bepaald type van betaalpunt te openen en er een ander kaartje in te stoppen. In twee uur tijd kunnen handige IT'ers zo vier betaalpunten bewerken. Dat kaartje slaat de kaartgegevens op en kan later worden gelezen, door het apparaat te openen of zelfs met een eenvoudige magneetkaart."

Om in de winkels te raken brengt de bende professionele inbrekers mee. "Die gaan op zoek naar locaties met een bescheiden antidiefstalbeveiliging en een groot klantenvolume, zoals supermarkten", weet Engelsman. Het liefst van al opereren ze in ruimtes met een glazen dak. Het is makkelijker om daar een raam uit te halen en terug te stoppen zonder dat iemand daar erg in heeft."

Dat Roemenen in ons land aan skimming doen, is niet nieuw. In maart van dit jaar rolde het Veurnse parket nog een 69 man sterke bende op die zich toelegde op skimming en inbraken. De schaal waarop de huidige bende de zaak aanpakt, is wel nieuw, stelt Ultrascan. "Het valt vooral op hoe goed deze groep georganiseerd is", legt Engelsman uit. "Bij vorige politieacties kon men bijvoorbeeld enkel delen van de bende oprollen. Allerlei veiligheidsmechanismen verhinderden dat de bende echt verdween. Dat en de technische knowhow van de groep doen ons vermoeden dat dit een recordoperatie wordt." Ultrascan stelt dat de Roemeense groep "zeker tot de top vijf van de de Europese skimmingbendes behoort".

De operatie die de Roemenen opzetten, duurt tot Kerstmis. "Daarna zal skimming echter allerminst aan belang verliezen", voorspelt Engelsman. "Het probleem is dat de huidige beveiligingstechnieken niet waterdicht zijn, waardoor jaarlijks een gat van 600 miljoen euro door skimming mogelijk is. Dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen zich op de praktijk gooien. En voor de banken is dit amper 0,08 procent van alle betaaltransacties, niet meteen iets waar ze echt wakker van liggen."

Bij de federale politie is de bende in kwestie nog onbekend. "Maar de beschrijving beantwoordt exact aan de modus operandi van skimmingbendes", zegt Johan Denolf, directeur Bestrijding Financiële en Economische Criminaliteit bij de federale politie. "Zodra we meer informatie hebben, kunnen we proberen op te treden."

Politiediensten zien het fenomeen alleen maar aan belang winnen. "Het afgelopen jaar hebben we 120 arrestaties in skimmingdossiers gedaan, vooral van Oost-Europeanen", aldus Denolf. "We verwachten dat het er volgend jaar een pak meer worden."

Denolf treedt de analyse van Ultrascan bij. "Banken maken geen probleem van skimming. Optimale beveiliging zou ze 3 à 4 procent van het totale transferbedrag kosten. Het verlies door compensaties voor skimming is daar maar een fractie van." (Kris Hendrickx)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234