Zondag 20/06/2021

Skihemel Tirol

Tirol is de toonaangevende wintersportbestemming in de Alpen, met internationaal bekende skidorpen als Ischgl en Sölden als uithangbord. De Oostenrijkse deelstaat dankt zijn bekendheid bij wintersporters aan een combinatie van sneeuwzekere, goed uitgebouwde skigebieden en een uitgebreid aanbod van hotels en restaurants in alle prijscategorieën. Voor elke beurs wat wils. Wij serveren u onze top vijf. Door Urbain Vandormael

Zillertal (Zillertal Arena, Fügen/ Kaltenbach, Mayrhofen/Hippach en Tux/Finkenberg) is met 4 miljoen overnachtingen de populairste winterbestemming in Tirol. Het 'actiefste dal ter wereld' profiteert van de sneeuwzekerheid, de veelzijdigheid en de uitstekende bereikbaarheid van zijn skigebieden via de weg, het spoor en de lucht. Het Zillertaler skigebied strekt zich uit over 639 kilometer panoramapisten, van licht tot zwaar, en is met 167 hightechliften, gaande van 520 tot 3.250 meter hoogte met als uitschieter de gletsjer van Hintertux, de sneeuwzekerste plek in de Alpen.

De lezers van het populaire weekblad News hebben het skigebied van Hochzillertal Fügen/Kaltenbach in 2007 verkozen tot de beste familiebestemming in Oostenrijk, de Kristallhütte werd voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot de beste berghut in de Alpen. De Oostenrijkse en Duitse presidenten Fischer en Köhler zijn hier geregeld te gast, naast bekende sporters die tot de vriendenkring behoren van de gewezen wereld- en olympisch kampioen Stephan Eberharter, die hier is geboren en nog altijd woont. De 'gouden' afdaling die zijn naam draagt, is er eentje voor gevorderden en vergt durf en uithoudingsvermogen.

Minder ervaren of minder ambitieuze skiërs kunnen hun hartje ophalen op de blauwe en rode pistes richting Hochfügen. Kunstsneeuw zorgt ervoor dat de pistes tot in het dal reiken. Door de sneeuwarme winters was het de voorbije jaren quasi onmogelijk om te langlaufen in het Zillertal.

In het Zillertal kun je voortreffelijk eten, tegen democratische prijzen. Noteer alvast de namen van twee chef-koks. Hannes Ebster (gasthof Linde, Stumm - 0043 5283 2277) geeft een moderne interpretatie van de traditionele Tiroolse keuken, zijn collega Hannes Hell (Metzgerwirt, Uderns - 0043 5288 62559) heeft aan de haard gestaan in gerenommeerde sterrenrestaurants in Frankrijk en Duitsland. In zijn geboortedorp is hij aan een tweede carrière begonnen, ditmaal zonder etiquetteverplichtingen. "Ik heb de inspecteurs van de culinaire gidsen laten weten dat zij welkom zijn maar dat ik niet wens opgenomen te worden in hun boekjes." Wat op het bord komt, heeft nog altijd sterrenniveau, maar de rekening ligt gemiddeld 30 procent lager dan bij zijn collega-sterrenkoks. Wie van een fris pintje houdt, raden we een Zillertalerpils aan uit de meer dan honderd jaar oude brouwerij in Zell am Ziller.

* 639 km pistes, waarvan 165 km blauwe pistes (beginners), 400 km rode piste (gevorderden) en 75 km zwarte pistes (sportievelingen). Langste afdaling: 8 km, 1.100 m hoogteverschil.

* Zillertaler Superskipas: 38 euro (1 dag), 186 euro (6 dagen). Seizoenstart: 27 november, de gletsjer in Hintertux is vrijwel het hele jaar open.

* Brussel-Zillertal: 902 km, waarvan 879 km autosnelweg.

* www.best-of-zillertal.at

Het skigebied Serfaus-Fiss-Ladis geldt als het 'kindvriendelijkste skidorp van Europa' en bevindt zich op een hoog zonneplateau (1.220-2.700 m). Het gebied is sneeuwzeker van begin december tot april, telt 185 kilometer pistes, 53 liften en 11 roltrottoirs.

De Kinderschneealm is 50.000 m2 groot, ligt op 1.600 meter midden in het skigebied van de volwassenen. In dit wit kinderparadijs staan opvallende attracties opgesteld zoals een dorp in miniatuur, een Dino-Wald met vrolijke dinosaurussen en een wildpark. Leuke driedimensionale figuren maken de kids vertrouwd met de plaatselijke dierenwereld. 's Middags brengt de Schnee-Express ze onder begeleiding naar het kinderrestaurant, dat plaats biedt aan 400 kinderen.

Na een heerlijke skidag keert het hele gezelschap met een voorbehouden kinderskilift terug naar het dalstation en het servicecenter Check-In, waar de kleintjes worden verlost van ski's en schoenen. Met de Dorfbahn, een echte ondergrondse metro op luchtkussens, gaat het vervolgens richting hotel. Sinds de ingebruikname van de Dorfbahn eind de jaren tachtig, is het autoverkeer in het dorp aan banden gelegd. Hotelgasten mogen bij aankomst tot aan het hotel rijden, niet verder. Dagjesmensen moeten hun wagen achterlaten op een grote parking aan de dorpsingang en kunnen daar overstappen op de metro.

Hotel Bär en hotel Löwen (0043 5476 6058) staan beide gecatalogeerd met 5 smileys, de hoogste onderscheiding in de categorie kinderhotels. Serfaus-Fiss-Ladis telt daarnaast twee vijfsterren- en een ruim aanbod viersterrenhotels. Hotel Schalber ***** en Alpenresort Schlosshotel **** hebben ingrijpende renovatiewerken achter de rug. De ruime kamers (min. 40 m2) zijn voorzien van het modernste comfort, maar de blikvanger vormt het omvangrijke wellnessaanbod, inclusief beautyafdeling. In hotel Schalber is een gedeelte exclusief voorbehouden aan de vrouwelijke hotelgasten. Schlosshotel maakt het verschil met een uitgebreide fitnessinfrastructuur (300 m2) die gratis ter beschikking staat van de hotelgasten. Twee gezondheidstrainers geven advies en initiatie. De skipiste loopt voorbij de achterdeur van het hotel.

Zowel Hotel Schalber als het Schlosshotel beschikken over een uitstekend à la carte-restaurant, met een rijke keuze aan kwaliteitswijnen waaronder een ruim aanbod wit en rood van Oostenrijkse origine. Proef bij gelegenheid ook eens van de schnaps van een jonge distillateur uit de buurt, Christoph Kösler, die stilaan internationale bekendheid krijgt.

* 185 km pistes, waarvan 39 km blauwe pistes (beginners), 117 km rode pistes (gevorderden) en 29 km zwarte pistes (sportievelingen). Langste afdaling: 10 km (Frommes-Abfahrt), 1.200 m hoogteverschil.

* Skipas: 41,50 euro (1 dag), 210 euro (6 dagen). Seizoenstart: 5 december.

* Elke woensdagavond lasershow ter hoogte van middenstation Komperdell.

* Brussel-Serfaus: 862 km waarvan 738 km autosnelweg. Via Bregenz maak je een ommetje van 50 km, maar ben je sneller ter plaatse.

* www.serfaus-fiss-ladis.at

Van alle Oostenrijkse skistations geniet Sölden in Vlaanderen de grootste bekendheid. Volgens Carmen Fender van de toeristische dienst van het Ötztal werd de basis hiervoor in de jaren zeventig en tachtig gelegd. "Via de sneeuwklassen is de Vlaamse jeugd in contact gekomen met de skisport en raakten de jongeren gefascineerd door de sportieve uitdaging van het alpijns skiën."

Voor de jongeren van toen is het niet bij die ene kennismaking gebleven. De voorbije winter reisden meer dan 11.000 Vlaamse wintersporters richting Sölden. Met drie bergen (Big3) van meer dan 3.000 meter en twee hooggelegen gletsjers - Tiefenbachkogel (3.309 m) en Rettenbach (3.370 m) - is Sölden sneeuwzeker vanaf oktober tot einde april. De eerste officiële FIS-wereldbekerrace van het nieuwe winterseizoen wordt traditioneel in Sölden gereden in het laatste weekend van oktober. Weken op voorhand komen wedstrijdskiërs uit de hele wereld hier de competitiestart voorbereiden. In de weekends krijgen zij het gezelschap van duizenden skifanaten uit de nabije en verre omgeving. Begin december breekt hier de hel los, tot april is het volle bak in Sölden. Wanneer de vraag groter is dan het aanbod, stijgen de prijzen.

Sölden en bij uitbreiding het hele Ötztal is geen goedkope bestemming, maar de wintersporter krijgt waar voor zijn geld: ruim 550 kilometer uitstekend geprepareerde pistes, voor elk wat wils. De installaties behoren tot de modernste ter wereld. De intercommunale die instaat voor de exploitatie, investeerde de voorbije zes jaar 300 miljoen euro in de bouw van nieuwe liften en de verbetering van de bestaande infrastructuur. Zes pistes kunnen nu van op de top tot in het dal compleet worden besneeuwd.

Jack Falkner is terecht trots op dit huzarenstuk. De grote baas van de Bergbahnen Sölden AG is ook een van de financiers van Aqua Dome in buurgemeente Längenfeld. Dit hypermoderne wellnesscomplex biedt alles wat een gezondheidsbewuste en veeleisende klant zoal kan wensen, gaande van een allesomvattend wellness- en beautyaanbod over diverse sauna's en de modernste fitnesstoestellen. Längenfeld biedt met 70 kilometer langlaufpistes een aanvulling op het alpijns skiaanbod in de skigebieden van Sölden en omgeving.

In Sölden zoek je vergeefs naar sterrenrestaurants. Het overwegend jonge cliënteel spendeert zijn geld in après-ski en in het bruisende nachtleven. Pubs en dancingbars komen en gaan, benieuwd wie of wat deze winter the place to be wordt.

* 522 km pistes (Ötztal), waarvan 104 km blauwe pistes (beginners), 144 km rode pistes (gevorderden) en 51 km zwarte pistes (sportievelingen). Langste afdaling: 12,8 km (Rettenbachtal), 1.880 m hoogteverschil.

* Skipas: 42,50 euro (1 dag), 212 euro (6 dagen). Seizoenstart: 25 oktober.

* Brussel-Sölden: 880 km, waarvan 733 km autosnelweg.

* www.soelden.com

Sankt-Anton am Arlberg is de bakermat van de skisport in Oostenrijk. De leerrijke overzichtstentoonstelling in het Heimatmuseum biedt interessante aanknopingspunten en zorgt her en der voor een vrolijke noot. Hoe de pioniers met hun loodzware schoenen en meterslange houten latten heelhuids de bergflanken afsjeesden, het blijft een raadsel.

In het Heimatmuseum hangen ook foto's van de eerste skischool en van prominente gasten zoals de Engelse en Nederlandse koninklijke families, Kim Wilde en van de Russische oud-president en huidige eerste minister Vladimir Poetin, die eregast was op de wereldkampioenschappen alpijns skiën in 2001. Naar aanleiding van dit evenement werd het dorpscentrum heraangelegd en moest het treinstation plaatsmaken voor een moderne multifunctionele hal van 2.000 m2.

Gelukkig is het gezellige karakter van de dorpskern bewaard gebleven en heeft de après-ski in het verkeersvrije centrum van Sankt-Anton niet aan gemoedelijkheid en sfeer ingeboet.

Wie op de landkaart naar de Arlberg zoekt, is eraan voor de moeite. Een 'arl' is de dialectische benaming van een boomsoort uit de regio. De berg van Sankt-Anton is de Valluga (2.811 m) die het skigebied in tweeën splitst en de grens vormt tussen Tirol en Vorarlberg.

De Arlberg Skipas geldt weliswaar voor het hele gebied, maar het is niet mogelijk om van Sankt-Anton naar Lech te skiën. Er wordt al jaren gediscussieerd over een verbindingslift, maar de (politieke) wil ontbreekt om het project te realiseren. Uit respect voor de natuur.

Sankt-Anton is vooral bij sportieve skiërs erg geliefd, vanwege enkele aartsmoeilijke afdalingen. De Kandaharpiste is de bekendste, met een hoogteverschil van 959 meter over een afstand van amper 3 kilometer. Wie het zonder blauwe plekken redt, mag zich fier op de borst kloppen. Gevorderde skiërs en zelfs beginnelingen komen in Sankt-Anton aan hun trekken op de glooiende hellingen richting St. Christoph.

Sankt-Anton staat synoniem voor gezellige après-ski, met klinkende namen als Krazy Kanguruh, Mooserwirt, Heustadl en Hospiz-Alm. Deze laatste ligt op de terugweg richting St. Christoph, het meest exclusieve hoteldorp van Oostenrijk.

Hotel Arlberg Hospiz beroemt er zich op de grootste voorraad Franse wijnen in het Alpengebied te bezitten. Een weekje wintergenoegens in dit vijfsterrenhotel kost al gauw drie- tot vierduizend euro per persoon. Desondanks zit het hotel elke winter bomvol.

* 280 km pistes, waarvan 109 km blauwe pistes (beginnelingen), 140 km rode pistes (gevorderden) en 31 km zwarte pistes (sportieve skiërs). Langste afdaling: 10 km (Valluga-Ulmer Hütte-St. Anton), hoogteverschil 1.350 meter.

* Skipas: 42,50 euro (1 dag), 204 euro (6 dagen). Seizoenstart: 28 november.

* Brussel-Sankt-Anton: 862 km, waarvan 860 km autosnelweg.

* www.stantonamarlberg.com

Ischgl, waar de nachten langer zijn dan de dagen. De Oostenrijkse party town is de absolute nummer één voor après-ski. De après-skibar Kuhstall is tot ver buiten de landsgrenzen een begrip, de Guxabar serveert caipirinha, mojito, long island iced tea en andere exotische cocktails, discotheken als Pacha (overgewaaid uit Ibiza), Coyote Ugly (naar de gelijknamige Hollywoodfilm) en Trofana Arena geven het nachtleven een unieke flair.

Vandaar dat Ischgl weleens wordt omschreven als het Ibiza van de Alpen. Vandaar ook de slagzin van het vakantieoord: Relax. If you can...

Met meer dan 1,3 miljoen toeristenovernachtingen tijdens de witte maanden is Ischgl een van de populairste winterbestemmingen van Oostenrijk. In het laatste weekend van november wordt het startschot voor het winterseizoen gegeven met een groots liveconcert.

Het clubje van supersterren die al in Ischgl hebben opgetreden, wordt elk jaar groter: P!nk, Alanis Morissette, Rihanna, Lionel Richie, Tina Turner, Sting, Bon Jovi, Rod Stewart, Pussycat Dolls, Enrique Iglesias, Peter Gabriel, Elton John...

Het Top of the Mountain-openluchtconcert, op een hoogte van 2.311 meter, lokt elk jaar meer dan 20.000 toeschouwers. Alle vakantiegangers in Ischgl die een geldige skipas hebben, kunnen het concert gratis bijwonen.

Het knusse stadje in de Tiroolse Paznaunvallei ligt in een 'sneeuwzeker' gebied van de Alpen, helemaal in het westen van Oostenrijk, grenzend aan het Zwitserse Samnaun. Het skiseizoen duurt hier tot eind april.

De Silvretta Arena in en rond Ischgl telt 215 kilometer skipistes. Je kunt er alpineskiën, langlaufen, carven, snowboarden, paardsleerijden en rodelen. De voorbije vijf jaar is in Ischgl meer dan 120 miljoen euro geïnvesteerd in de ski-infrastructuur.

Hotels en gastenverblijven zijn er in verschillende prijsklassen en verschillende stijlen. Maar opgelet: goedkoop is een vakantie in Ischgl zeker niet.

Het vijfsterrenhotel Trofana Royal herbergt een toprestaurant met Michelinsterkok Martin Sieberer achter het fornuis. Minister Patrick Dewael, Paris Hilton, oud-president Bill Clinton en Chelseabaas Roman Abramovitsj komen geregeld langs.

Minstens even bijzonder is het Madlein Hotel, waarvan het interieur deels is ontworpen door de Franse designer Philippe Starck.

* 215 km pistes, waarvan 38 km blauwe pistes (beginnelingen), 132 km rode pistes (gevorderden) en 45 km zwarte pistes (sportieve skiërs). Langste afdaling: 11 km (Greitspitz-Ischgl), 1.472 m hoogteverschil.

* Skipas: 42,50 euro (1 dag), 226 euro (6 dagen). Seizoenstart 29 november.

* Brussel-Ischgl: 901 km, waarvan 862 km autosnelwegen.

* www.ischgl.com

Transavia vliegt vanaf 19 december tot einde maart drie keer per week vanuit Brussel naar Innsbruck (maandag, woensdag, vrijdag) en vanaf 20 december tot einde maart twee keer per week naar Salzburg (zaterdag en dinsdag). Andere mogelijkheid: met SN Brussels Airlines/Lufthansa van Brussel naar München (meerdere vluchten per dag), vervolgens met de trein of taxi verder naar eindbestemming.

De NMBS legt deze winter enkele nachttreinen (Treski) in richting Oostenrijk met vertrek op vrijdag 19 en 26 december (kerstvakantie) en 20 februari (krokusvakantie). U vertrekt op vrijdagavond en arriveert zaterdagmorgen in Tirol en Salzburgerland, de terugreis is op zaterdagavond. Er is keuze uit drie comfortniveaus: Friends en Privacy (zitplaatsen) en Relax (ligplaatsen). De prijzen variëren van 119 tot 169 euro h/t. Reserveren kan op nummer 02/528.28.28, in de NMBS-stations of via uw reisagent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234