Zaterdag 24/08/2019

Pompeï

Skelet gevonden van man die vulkaanuitbarsting van Pompeï overleefde maar verpletterd werd door steen

Het skelet van de onfortuinlijke man. Beeld AP

Archeologen hebben in Pompeï de lichamelijke resten ontdekt van een man die door een grote steen verpletterd werd, terwijl hij vluchtte voor uitbarsting van de Vesuvius. 

Toen in het jaar 79 na Christus de Vesuvius tot uitbarsting kwam, probeerden de inwoners van Pompeï de stad massaal te ontvluchten. Velen van hen bereikten de veiligheid niet en overleden, zoals bekend van de beroemde gipsafdrukken.

Het skelet dat nu is gevonden, blijkt van een man van een jaar of dertig te zijn die in eerste instantie de vulkaanuitbarsting overleefde. In zijn vlucht werd hij echter gehinderd door een verwonding aan zijn been. Vervolgens zou hij door een grote rondvliegende steen fataal zijn geraakt tegen zijn hoofd. In de beelden die de archeologen verspreidden, is dan ook een skelet te zien dat voor de helft onder een brok steen ligt. Wellicht gaat het om een grote deurpost die weggeslingerd werd.

Het hoofd van de man is nog niet gevonden. Beeld AP

De verwonding aan zijn been lijkt volgens de archeologen op een beeninfectie, die hem het vluchten erg lastig gemaakt zou hebben. 

Pechvogel

Traag vloeiende lava was voor de meeste inwoners van de stad niet de dodelijke factor, wel de dikke aswolk met brokstukken, de pyroslastische stroom, die de Vesuvius uitbraakte. Deze golf zou de stad en haar inwoners hebben verzwolgen en begraven in as. Archeologen geloven dat de pechvogel die ze hebben ontdekt, werd onthoofd door een brokstuk uit deze stofwolk, terwijl hij zich omdraaide om ernaar te kijken. De man is gevonden op de eerste verdieping van een gebouw, bovenop een laag kleine stenen die ook door de stofwolk meegevoerd zouden zijn.

Beeld AP

Het hoofd en bovenlijf hebben de archeologen nog niet kunnen vinden, wat hun theorie zou bevestigen dat de steen het hoofd en mogelijk het bovenlijf van het slachtoffer zou hebben weggeslagen. Archeoloog Massimo Osanna zegt dat de vondst van het skelet "zeer uitzonderlijk" is. De vondst werd mogelijk gemaakt door moderne technologie, die de archeologen ook inzicht kan bieden in hoe de inwoners van Pompeï hebben geprobeerd de stad te ontvluchten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden