Zondag 21/07/2019

Make Life Skate Life

Skaten om even alle miserie te vergeten

Een afgewerkt skatepark in Myanmar. Beeld Make Life Skate Life

Van het grootste vluchtelingenkamp ter wereld tot de prille democratie van Myanmar: een groepje jonge, geëngageerde skaters bouwt overal ter wereld skateparken. "Dit is pure liefde, man."

Met tranen in de ogen stonden ze te kijken naar het resultaat: een gloednieuw skatepark, allemaal blije gezichten. Voor Ben Daeleman (32) zit in de projecten van Make Life Skate Life de essentie van het skateboarden: one love. Hij is een van de vele vrijwilligers die met de organisatie wereldwijd skateparken gaan bouwen, op plekken waar ze vaak nog nooit een skateboard hebben gezien. Zoals in Rangoon, de drukke, hete, volle hoofdstad van Myanmar.

"Skaten heeft echt mijn geest opengebroken, het is zoveel meer dan een sport. Het geeft de belangrijkste levenslessen. Je bent volledig afhankelijk van jezelf en je kunt even vluchten uit alle miserie. Het is geweldig om te zien hoe blij je deze kinderen kunt maken. Kinderen die niks hebben."

"Hier zie je kinderen skaten om aan een sponsorcontract te geraken. In Jordanië rukten ze de plank letterlijk uit je armen om maar te kunnen spelen. Zo puur. Ja, als zo'n park af is waar je meer dan twee weken samen met mensen uit alle hoeken van de wereld aan hebt gebouwd, dan wordt het even mega-emotioneel."

In Rangoon, in de Boliviaanse hoofdstad La Paz en in het Jordaanse Amman wordt er nu geskatet. En dat allemaal omdat Arne Hillerns (32) en zijn vrienden een paar jaar geleden tijdens een lange reis door India absoluut hun skateboard wilden meenemen. Nu zijn in de meeste Indiase steden de straten vooral bevolkt met koeien, riksja's en een massa volk, dus een kickflip doen bleek niet zo evident.

"We gingen online kijken waar er geskatet werd en vonden een plek in Bangalore. Het klikte onmiddellijk met de Indiase skaters. Dat is zo mooi aan skaten: alles in India was vreemd voor ons, maar je ziet een plank en het voelt meteen als thuis. Je spreekt op een of andere manier een gemeenschappelijke taal. Die jongens hadden geen skatepark. Omdat wij in Duitsland zelf ons eigen park hebben gebouwd, stelden we voor om in Bangalore hetzelfde te proberen. En dat is gelukt."

Dat klinkt simpeler dan het is. Er gaat een hoop overleg aan vooraf, veel plannen en vooral een zoektocht naar een geschikte plek. Lokale autoriteiten weten soms niet wat skateboarden is. Dus wordt er een filmpje getoond of een foto van een plank en dan leggen ze uit hoe goed skaten is voor de ontwikkeling van kinderen. "Zelfs in quasi volgebouwde steden waar de grond erg duur is, krijgen we dan een stukje land."

Crowdfunding

Waar buren aanvankelijk wat wantrouwig staan te kijken naar die vreemde jongens met hun korte broeken, steken ze na een paar dagen vanzelf een handje toe. Het werk doen de jongens zelf: van het bouwen van de toestellen tot het gieten van de betonnen vloer.

De fondsen komen uit crowdfunding en de sporadische sponsor. Voor zo'n 25.000 euro heb je een skatepark. Dat is misschien wel het lastigste, zegt Arne: "Mensen er voortdurend aan herinneren dat we nog geld nodig hebben."

Via een netwerk van skateshops en skaters wordt oud materiaal ingezameld. In de verre landen is er vaak geen materiaal en het is zeker te duur. Kinderen kunnen de planken gratis uitlenen, lokale vrijwilligers en skaters bemannen de parken als ze klaar zijn. In Jordanië organiseert het lokale team zelfs reach out-sessies, uitstappen naar het vluchtelingenkamp al-Zaatari. In het grootste opvangcentrum ter wereld, voornamelijk voor Syrische vluchtelingen, wordt dus ook geskatet.

Het volgende project wordt Addis Abeba, het hart van Ethiopië. Wie wil bijdragen kan dat doen op addispark.org.

Het volgende skatepark komt er in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. De plaatselijke jeugd popelt alvast. Beeld Make Life Skate Life
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden