Vrijdag 20/05/2022

Sjoemelaars Boelwerf vrij wegens verjaring

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het grote fraudedossier uit de jaren '90 rond de Boelwerf Vlaanderen, de heropstart van de failliete Boelwerf in Temse, is op strafgebied volledig verjaard. Dat heeft het Gentse hof van beroep vijftien jaar na de feiten beslist.

Vrijspraak
Alle zeven beklaagden, die in 2004 nog schuldig werden bevonden aan valsheid in geschrifte en subsidiefraude, worden daardoor vrijgesproken. Ook op burgerlijk gebied ontspringen de verdachten volledig de dans, zegt meester Kristiaan Vandenbussche, advocaat van beklaagde Philippe De Moor. In eerste aanleg had de rechtbank van Dendermonde geoordeeld dat alle beklaagden ongeveer vijf miljoen euro subsidies aan de Vlaamse Overheid moesten teruggeven, maar het hof van beroep heeft dat vonnis vernietigd.

Fraude
De fraude dateert uit de periode 1993-1994. In april 1993 werd de failliete scheepswerf Boelwerf opnieuw opgestart onder de naam Boelwerf Vlaanderen. Aandeelhouders waren de overheidsholding Gimvindus en de Nederlandse private participatieholding Begemann. Volgens het bedrijfsplan kon de werf het stellen met 1.100 personeelsleden, maar onder druk van de Vlaamse regering en de vakbonden werden er het 210 meer.

Valse facturen
Via een reeks valse facturen slaagde Boelwerf Vlaanderen er in om miljoenen euro subsidies van de Vlaamse Overheid los te krijgen. Officieel werden de subsidies gebruikt voor de herscholing van het overtollige personeel, maar in de praktijk dienden ze om de lonen van 92 overtollige werknemers te betalen. Dit gebeurde via valse facturen via een nepfirma GTI. Bij het faillissement van GTI kwam de facturenzwendel aan het licht, maar het duurde tot 2004 voor de zeven verdachten voor de rechter verschenen.

Veroordelingen
De correctionele rechtbank van Dendermonde veroordeelde in oktober 2004 de spilfiguren Marc De Cock en Lode Boeckx van GTI tot respectievelijk achttien maanden cel en 12.500 euro boete en twaalf maanden met uitstel en 7.500 euro. Vijf andere beklaagden kregen een eenvoudige schuldigverklaring opgelegd.

Voor de Boelwerf Vlaanderen ging het om algemeen directeur Luc Bossyns en financieel directeur Carlo Soors. Voor Gimvindus ging het algemeen directeur Roger Malevé en zijn rechterhand Philippe De Moor, voor Begemann om topman André Deleye. De beklaagden moesten een bedrag van 195 miljoen oude Belgische frank of bijna vijf miljoen euro aan subsidies terugbetalen.

Geen teruggave
Het hof van beroep oordeelde echter dat die verplichte teruggave wettelijk niet mogelijk is omdat de subsidies nooit door de beklaagden zelf in ontvangst werden genomen, zegt advocaat Vandenbussche. "De subsidies werden immers enkel door Boelwerf Vlaanderen gebruikt om het loon van de overtollige werknemers te betalen. Mijn cliënt heeft van in het begin zijn onschuld staande gehouden. Zijn vrijspraak is volledig terecht en doet bijzonder veel deugd. Of dit resultaat nu bereikt is door juridische of feitelijke argumenten, doet voor ons niets terzake."

Scheepskredieten
De zaak staat los van het fraudeproces rond miljoenen euro aan scheepskredieten die de Vlaamse overheid begin jaren negentig toestond om de Boelwerf draaiende te houden. Die zaak moet nog behandeld worden door het hof van beroep, nadat de correctionele rechtbank van Dendermonde de feiten eerder verjaard verklaarde. (belga/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234