Donderdag 09/02/2023

'Situatie van Ingrid Betancourt is bijzonder kritiek geworden'

Volgens ex-gijzelaars wordt ontvoerde Colombiaanse politica onmenselijk behandeld

'Ingrid Betancourt wordt in onmenselijke omstandigheden vastgehouden,' zegt Luis Eladio Pérez, zelf net vrijgekomen na zes jaar gijzeling door de FARC. 'Haar einde is nabij', vreest Gloria Polanco, die woensdag eveneens de vrijheid terugzag.

DOOR LODE DELPUTTE

BOGOTÁ l De Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (46), volgens de Venezolaanse president Chávez de enige vrouw die de guerrilla nog in handen heeft, lijdt aan chronische hepatitis B.

De beelden die de tv-zender Telesur woensdag van de vrijlatingen maakte, spraken voor de ellende die de gijzelaars, drie mannen en een vrouw, zes jaar lang te doorstaan gekregen hadden. Huilend vielen ze in de armen van Piedad Córdoba, de Colombiaanse senatrice die samen met de Venezolaanse president Hugo Chávez hun vrijlating had bedongen.

Bij hun aankomst in Caracas, later op de dag, werden Luis Eladio Pérez, Gloria Polanco, Orlando Beltrán en Jorge Gechem door hun familie opgewacht. De echtgenoot van oud-parlementslid Polanco was er niet bij: hij werd door de FARC vermoord terwijl zijzelf in de jungle gevangenzat.

Uitgekeken werd vooral naar het getuigenis van Pérez. In de even tragische als ontroerende brief die Ingrid Betancourt vorige herfst aan haar moeder Yolanda schreef, en die eind vorig jaar bij die laatste arriveerde, vertelde de gegijzelde politica dat ze met Pérez bevriend geraakt was, en dat hij haar vertrouwenspersoon was.

"De guerrilla behandelt haar erg slecht," zegt Pérez nu. "Dat moet de hele wereld weten. De FARC heeft het op haar gemunt. Ze wordt in onmenselijke omstandigheden vastgehouden. Ze is omringd door mensen die niets om haar geven."

Pérez heeft Betancourt, op het moment van haar ontvoering in 2002 presidentskandidate voor de groene partij Oxígeno Verde, het laatst gezien op 4 februari, een paar minuten lang. Volgens Pérez "moet er een manier gevonden worden om haar leven te verbeteren. Ze is erg, erg ziek. Ze is fysiek uitgeput."

"Ingrid lijdt aan chronische hepatitis B, haar einde is nabij", voegde Gloria Polanco er zelfs aan toe. "Ze is geketend. Ze werken hun woede op haar uit."

In een reactie op de getuigenissen richtte Hugo Chávez, zowat de enige bemiddelaar die de revolutionaire FARC ernstig nemen, het woord rechtstreeks tot de oude guerrillaleider Manuel Marulanda, alias Tirofijo ('Altijd Raak'). "Ik vraag dat u Ingrid elders onderbrengt. Haal haar naar een ander kamp, dicht bij u, terwijl wij aan haar vrijlating werken. Ik denk dat het dringend is." Betancourt zou ook de enige vrouw zijn die nog in handen van de FARC is.

"Mama is helemaal op," reageerde gisteren een aangeslagen Mélanie Delloye, de dochter van Ingrid. "Het is vijf voor twaalf. Ik ben extreem bang."

Dat Marulanda's guerrilla, de oudste van Latijns-Amerika, haar gijzelaars zo behandelt, spreekt voor de algehele verzwakking die vermoedelijk haar deel is. Zo werd bij een legerbombardement op zijn kamp in september vorig jaar, nadat zijn positie door eigen manschappen was verraden, Tomás Medina Caracas, alias 'El Negro Acacio', omgebracht. Ook kopstuk Gustavo Rueda Díaz werd uitgeschakeld nadat een medestander in Bogotá was gaan klikken, zwichtend voor het geld dat de regering voor overlopers veil heeft. Begin dit jaar werd Luz Dary Conde gearresteerd, de vriendin van Gerardo Aguilar alias César alias Jerónimo, uitgerekend de rebellencommandant die voor de bewaking van de gijzelaars instaat. Vorige maandag ten slotte kon Hely Mejia Mendoza worden geklist, die eveneens over de gijzelaars ging.

"Militair en logistiek heeft de FARC rake klappen gekregen", zegt An Vranckx, professor aan de Universiteit Gent en kenner van de Colombiaanse gewapende conflicten. "Er zijn veel aanhoudingen verricht, telefoongesprekken werden afgeluisterd, communicatiekanalen verstoord. Betancourt is vermoedelijk de laatste troefkaart waarover de FARC nog beschikken om druk uit te oefenen."

Een troefkaart om eindelijk de 'humanitaire uitwisseling' binnen te halen die de guerrilla al zo lang van de regering eist. De FARC willen een 500-tal in Colombiaanse cellen opgesloten guerrillero's vrijkrijgen in ruil voor een groep agenten, militairen, politici en Amerikaanse contractuelen in guerrillahanden.

Met het oog op de onderhandelingen eisen de FARC, die de mens centraal zeggen te stellen, dat president Uribe het leger 45 dagen lang terugtrekt uit twee grote gemeenten in Zuidwest-Colombia. Álvaro Uribe wil noch van een dergelijke termijn noch van zo'n groot gebied weten.

Toch is de druk op hem fel toegenomen sinds het urgente nieuws over Betancourt. In een communiqué stellen de FARC intussen dat de unilaterale vrijlatingen van eergisteren "de laatste" zijn.

Vrijgelaten gijzelaarster Gloria Polanco:

Ze werken hun woede uit op Ingrid. Haar einde is nabij

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234