Vrijdag 31/03/2023

NieuwsPeru

Situatie in Peru escaleert verder, duizenden toeristen gestrand

Er wordt traangas ingezet tegen demonstranten.
 Beeld Getty Images
Er wordt traangas ingezet tegen demonstranten.Beeld Getty Images

In Peru dreigen de protesten verder te escaleren nadat het parlement vrijdag weigerde in te stemmen met vervroegde verkiezingen. In Cuzco, het startpunt van de route naar de beroemde Inca-stad Machu Picchu, zijn duizenden toeristen gestrand.

Carlijne Vos

Betogers gingen vrijdag opnieuw massaal de straat om te protesteren tegen de arrestatie van president Pedro Castillo vorige week. Vooral in het zuidelijk Andes-gebergte, waar de inheemse Castillo grote populariteit geniet, was het onrustig. In het bergstadje Ayacucho zouden donderdag zeker acht demonstranten zijn gedood tijdens het hardhandige optreden van de ordetroepen. Daarmee is het dodental opgelopen tot boven de twintig.

Twee ministers stapten vrijdagavond op uit protest tegen het regeringsgeweld dat vooral tieners treft. Op Twitter schreef de minister van Onderwijs, Patricia Correa, dat “de dood van landgenoten niet te rechtvaardigen” is en dat “regeringsgeweld niet disproportioneel mag zijn en tot doden kan leiden”.

President Dina Boluarte, die Castillo als vicepresident automatisch vervangt, probeerde tegemoet te komen aan de eisen van de demonstranten door de verkiezingen te vervroegen. Nu het parlement dat heeft geweigerd, is de politieke impasse compleet. De demonstranten weigeren Boluarte te erkennen als wettige regeringsleider. Ze eisen haar vertrek, de vrijlating van Castillo en nieuwe verkiezingen.

Demonstranten blokkeren het verkeer in Chilca. Beeld REUTERS
Demonstranten blokkeren het verkeer in Chilca.Beeld REUTERS

Machu Picchu

Betogers hebben in het hele land wegblokkades opgeworpen, luchthavens zijn bezet en ook het treinverkeer ligt grotendeels plat vanwege stakingen en vernielingen aan het spoor. Hierdoor zijn naar schatting 5.000 toeristen gestrand in Cuzco, de halte op weg naar Peru’s belangrijkste toeristische attractie: de Inca-stad Machu Picchu. In de oude stad zelf zaten vermoedelijk 800 toeristen toen de treinverbinding dinsdag werd verbroken. De Belgische toeristen die er gestrand waren, zijn intussen veilig toegekomen in Cuzco.

Naar schatting 200 toeristen zouden vanaf Machu Picchu het spoor te voet hebben gevolgd, een zware wandelroute van 46 kilometer dwars door de Andes. Andere toeristen kozen ervoor naar nabijgelegen dorpjes te wandelen, maar kwamen daar vast te zitten vanwege de wegblokkades. Diverse media berichten over toeristen die zouden zijn gestrand in dorpen zonder eten of elektriciteit.

Demonstranten ter ondersteuning van de regering en het leger in Lima. Beeld AFP
Demonstranten ter ondersteuning van de regering en het leger in Lima.Beeld AFP

Complot

De onrust in Peru begon vorige week nadat het parlement Pedro Castillo afzette. Dit gebeurde na een mislukte poging van de oud-president om het 130-koppige Congres te ontbinden dat hem al sinds zijn aantreden anderhalf jaar geleden dwarszit. Hij bleek de steun van de politie en het leger te missen en werd ter plekke in het parlement gearresteerd en afgevoerd op verdenking van rebellie en het beramen van een complot tegen de staat. Om te voorkomen dat Castillo naar het buitenland vlucht - hij zou in Mexico asiel hebben aangevraagd - heeft het Hooggerechtshof hem donderdag veroordeeld tot anderhalf jaar voorarrest.

De politieke situatie in Peru is al jaren instabiel. Castillo was de zesde president in vijf jaar tijd. Hij won vorig jaar als eenvoudige boerenzoon van inheemse afkomst tot ieders verbazing van de rechtse kandidaat Keiko Fujimori, de dochter van Alberto Fujimori die van 1990 tot 2000 Peru met harde hand regeerde. Buurlanden Mexico, Argentinië, Bolivia en Colombia hebben zich achter Castillo geschaard en noemen zijn arrestatie “ongrondwettig” en “tegen de wil van het volk”.

Demonstranten in Cuzco, het startpunt voor duizenden reizigers die naar Machu Picchu willen gaan. Beeld REUTERS
Demonstranten in Cuzco, het startpunt voor duizenden reizigers die naar Machu Picchu willen gaan.Beeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234