Dinsdag 22/06/2021

Sire, ga liever peren plukken

Een koning die aan de vooravond van Werelddierendag op jacht wil, dat vraagt om een column

Timing is alles. Nu zaterdag is het Werelddierendag. Een ideale dag voor de jacht vinden ze in het koninklijk paleis.

Uitgerekend nu de kranten volstaan met de discussie over al dan niet onverdoofd slachten, komt de koning in het nieuws. Niet omdat hij een lint knipt of op handelsmissie gaat. Maar omdat hij op jacht wil. Er zou te veel wild rond zijn kasteel in Ciergnon lopen. Dat kan. Rond het Kasteel Belvédère van zijn moeder lopen er te veel konijnen. Ze knabbelen aan de rozen van de koningin. En dat is geen zicht, ook al spendeert de koningin haar maanden aan de Middellandse Zee. Maar is dat een reden om de geweren boven te halen?

Ik zie het verschil niet tussen negentig dolfijnen in een baai drijven en ze vermoorden in een bloedbad en een jachtpartij op negentig reeën of everzwijnen. Dat er everzwijnen, herten, reeën of moeflons te veel rondlopen op het koninklijk domein, kan best. Maar maak er geen feestelijke slachtpartij van, alstublieft. Kom niet aanwaaien met de term wildbeheer. Met een bende rijke vrienden en kennissen op dieren knallen, dat noem ik geen wildbeheer. Dat noem ik amusement.

Ik kan me voorstellen dat, op het koninklijk domein, het gras ook gemaaid moet worden. En dat er bomen moeten worden gerooid, zo nu en dan. Doet de koning dat ook zelf? Met de vrienden? Op het koninklijk domein staan ook koeien. Gaat Filip die ook elke avond melken? Met de vrienden? Als wildbeheer het oogmerk is, laat het dan door specialisten uitvoeren. Zoals niet iedereen zomaar een schaap, een varken of een koe mag slachten. Wildbeheer hoort niet in handen van een groep amateurs. En zéker niet als ze met hun andere hand al een jachtgeweer vasthouden.

Al meer dan 10 jaar ben ik ambassadeur van de Vogelbescherming Vlaanderen, de natuurvereniging die zich inzet voor de in het wild levende dieren in Vlaanderen. Ik heb geleerd dat natuurverenigingen niet worden bevolkt met blinde fanatici. Dat ze via wetenschappelijk onderzoek proberen om een zinvolle koers te varen. Ze realiseren zich zeer goed dat er in een dichtbevolkt land andere regels nodig zijn dan in de steppen van Azië. Wetenschap en regelgeving gaan hand in hand in het subtiele beheer van de ons resterende natuur. Dus dat er hier en daar een everzwijn te veel loopt. Kan best. Laat het wildbeheer over aan professionals en niet aan amateurs, ook al zijn ze koning, keizer of president.

Ga peren plukken voor het amusement. Middenbermen ruimen, zoiets.

Een vorst die gaat jagen. Dat is ancien régime. Dat is Vladimir Poetin. Dieren afslachten. Zou de paus van Rome, genaamd naar dierenvriend Franciscus van Assisi, dit wel zijn zegen geven?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234