Dinsdag 07/12/2021

Sint-Truiden start met dierenpolitie

Sint-Truiden start in oktober als eerste Belgische stad met een dierenpolitie. Bovendien wil het een uitdoofbeleid voor veemarkten invoeren en een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen en op kermissen op zijn grondgebied. Verder worden de duiven in de stad vriendelijk verzocht om zich naar speciaal voor hen gebouwde stadstillen te begeven in plaats van de Truienaren lastig te vallen. De maatregelen zijn een initiatief van de SP.A-fractie in samenspraak met de dierenrechtenorganisatie Gaia.

Brussel

Eigen berichtgeving

De Limburgse stad wil zich al langer het imago van diervriendelijke stad aankweken, een beetje naar analogie met de pogingen van Hasselt om een fietsvriendelijke stad te zijn. Zo wilde Sint-Truiden onlangs een dierenkerkhof aanleggen en nodigde het Gaia met open armen uit, toen de dierenrechtenorganisatie niet welkom bleek te zijn in de gemeente Peer. De Peerse burgemeester vreesde voor relletjes wanneer Gaia in zijn stad een bijeenkomst zou houden.

Maar nu gaat Sint-Truiden nog enkele stappen verder. Woensdag had de SP.A-fractie bij een Siciliaans - maar uiteraard vegetarisch - etentje een gesprek met Gaia en met de politie. Al snel stonden enkele concrete maatregelen op papier. Het opvallendste initiatief is het oprichten van een dierenpolitie, een speciale cel binnen de Truiense politie die zich enkel en alleen zal bezighouden met problemen van en met dieren. "Klachten over dierenmishandeling, verwaarlozing of weggelopen dieren komen dan bij één gespecialiseerde agent terecht", legt SP.A-raadslid Dirk Selis uit. "Nu weten agenten vaak niet goed wat ze met dergelijke klachten of leed van baasjes moeten doen."

Verder wil Sint-Truiden ook af van zijn veemarkt, die trouwens in handen is van het stadsbestuur. Meteen afschaffen is niet aan de orde. Burgemeester Ludwig Vandenhove kiest liever voor een uitdoofscenario. "Kijk maar eens naar de gemiddelde leeftijd van de veehandelaars, dan weet je dat het binnen enkele jaren vanzelf gedaan is met deze markt", meent de burgemeester.

Ook de Truiense duiven zullen de veranderingen aan den lijve voelen. Duiven zorgen vaak voor veel overlast in de buurt. Nu al worden de dieren gevangen en voor een deel terug naar de kwekers gebracht. Maar Gaia kwam op de proppen met een beter voorstel, meent Dirk Selis. "Ze baseren zich op de stad Bazel. Daar plaatsen ze in de stad enkele duiventillen die beheerd worden door de stad. De eitjes worden systematisch weggenomen, waardoor de dieren in aantal niet meer toenemen. Ook de zieke dieren worden verwijderd. Bovendien worden de burgers gesensibiliseerd om duiven enkel nog in de stadstillen te voederen."

Een systeem dat uitgewerkt is aan de universiteit van Bazel en dus wetenschappelijk onderbouwd is, meent Selis. Sint-Truiden wil dan ook zo snel mogelijk een dergelijk experiment op poten zetten. (CG)

Sint-Truiden wil onder andere veemarkt afbouwen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234