Woensdag 01/02/2023

Sportweekend

"Sinds ik anders leef ben ik nooit meer ziek"

Bart Roman op de mountainbike in de Vlaamse Ardennen Beeld Faye Pynaert
Bart Roman op de mountainbike in de Vlaamse ArdennenBeeld Faye Pynaert

"Ik heb het nachtleven vaarwel gezegd om meer te kunnen sporten", zegt Bart Roman in onze wekelijkse rubriek Sportweekend. Doet zijn naam geen belletje rinkelen, dan ken je misschien de nachtclubs die hij in een vorig leven heeft opgericht: Club 69 in Gent, Kitsch Club in Knokke en Magic in Antwerpen. In november verkocht hij de meeste van zijn aandelen en stortte hij zich op een nieuwe passie: gezond leven.

Katrien Depoorter

En daar hoort sport bij, veel sport: zwemmen, mountainbiken, lopen, sessies met een personal trainer, CrossFit, fitness én yoga. "I just can 't get enough" staat getatoeëerd op zijn rechterarm. De woorden van Depeche Mode uit zijn geboortejaar 1980 vatten perfect samen wie Bart Roman is en waar hij voor staat. Hij gaat diep, maar niet in het rood. "Ik geloof dat we de driehoek nutrition-action-relaxation in balans moeten houden. Als ik dat doe, kan er zowel fysiek als emotioneel weinig fout gaan."

Je leven heeft een serieuze wending genomen. Wat is er gebeurd?
"Het zat er al een tijdje aan te komen. Van mijn 21ste tot mijn 32ste feestte ik van donderdagavond tot maandagochtend en daarna kon ik probleemloos overschakelen naar een dagleven voor de rest van de week. Dat was lang vanzelfsprekend, maar het kon niet blijven duren. Ik voelde dat mijn lichaam het niet meer aankon en ging geleidelijk aan anders leven. Mijn echte 'transitie' is er gekomen na een detox-kuur van drie weken in het Hippocrates Health Institute in West Palm Beach. Dat was in september vorig jaar. Na tien dagen voelde ik een vibratie en energie in mijn lijf die ik niet kon plaatsen. Fysiek en mentaal voelde dat zo goed dat ik besloot om het nachtleven vaarwel te zeggen en me op andere zaken te focussen. Eigenlijk draait het allemaal om bewegen, gezond eten en voldoende rusten."

Laat ons beginnen met bewegen. Je doet, even tellen, zeven verschillende soorten sport. Eén per dag?
"Nee. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag train ik twee keer en op vrijdag las ik soms een rustdag in om te recupereren. Zaterdag of zondag trek ik met de mountainbike naar de Vlaamse Ardennen, de streek waar ik ben opgegroeid. En om het weekend fysiek en mentaal rustig af te sluiten doe ik elke zondagavond yoga."

Bart Roman Beeld Faye Pynaert
Bart RomanBeeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Vanwaar al die verschillende soorten?
"Ik kom uit een body building periode. Jarenlang heb ik getraind om eruit te zien als Arnold Schwarzenegger. Vraag me niet wat mij toen bezielde want ik weet het zelf niet. Er is niets saaier dan aan gewichten sleuren en na een aantal jaren kon ik geen fitnesszaal meer zien. Nu train ik mijn core strength met een personal coach en dat is beter. De oefeningen zijn gevarieerd en ik maak progressie. Soms doe ik nog wel eens fitness en sindskort geef ik CrossFit een kans, want ik ben nieuwsgierig en experimenteer graag. Ik volg zwemtraining om mijn techniek te verbeteren zodat ik ooit een kwarttriatlon kan doen. Alleen als er geen andere opties om te sporten zijn, ga ik lopen. Na de detox-kuur heb ik een mountainbike gekocht om tijd door te brengen in de natuur. Het is mijn favoriete sport die me terug naar mijn roots bracht en ik geniet van de vrijheid."

Het combineren van zoveel sporten wordt wel eens afgeraden. Daar trek jij je dus niets van aan?
"Nee. Al die theorieën spreken elkaar tegen. Ik luister naar mijn eigen lichaam en als ik zin heb om eerst yoga te doen, daarna te gaan lopen en me vervolgens aan een parachutesprong te wagen, wel dan doe ik dat."

Je sport vaak al om zes uur 's morgens. Is dat voor jou een ideale start van de dag?
"Ja. Mijn biologische wekker loopt af om vijf uur en een uur later ben ik al aan het trainen. Ik zie het als de garantie voor een goeie dag want als ik 's morgens sport, dan leef ik gezonder. Ik heb het geluk dat ik niet meer dan vijf uren slaap nodig heb. Dat lijkt weinig maar als je alleen licht verteerbare dingen eet en veel beweegt, ben je gewoon minder moe."

(Lees verder onder de foto's)

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Je kijk op voeding is ongetwijfeld ook veranderd na je verblijf in Hippocrates?
"Inderdaad. Tot dat moment dàcht ik dat ik wist wat gezonde voeding was. Ik ben al drie jaar veganist en heb vorig jaar Essence, een pop-up raw food restaurant, geopend. In Hippocrates leerde ik nog een stap verder te gaan. Mijn dagelijkse kost bestaat nu uit geperste citroen of limoen, green juices, smoothies met proteïnen, wheatgrass shots, vier liter water en twee kiemensalades. Zo eet ik 80% van de tijd, want ik wil niet sociaal geïsoleerd geraken. Als vrienden me meevragen op restaurant, dan eet ik vegetarisch. Suiker tracht ik zo veel mogelijk te mijden. Het is even verslavend als drugs en de oorzaak van zoveel ziektes, maar dat lijken veel mensen nog niet te beseffen."

Klopt. Maar je dieet klinkt wel extreem.
"Dat weet ik en toch is mijn manier van eten veel eenvoudiger dan wat hier gangbaar is. Ik hoef niet lang na te denken over maaltijden en aan koken verlies ik amper tijd. Uiteraard krijg ik veel kritiek, maar die komt altijd van mensen die het zelf niet hebben uitgeprobeerd. Hoe kunnen ze er dan over meepraten? Ik probeer wel eens anderen te overtuigen, maar iedereen moet doen wat hij zelf wil natuurlijk."

Komt Essence nog terug?
"Ja, maar wel in een andere vorm: take away en delivery. Zowel in Antwerpen, Gent en Brussel zullen mensen gezonde plant-based cuisine maaltijden kunnen afhalen. Op die manier wil ik anderen helpen om gezonder te eten."

Het sportschema van Bart Roman

Maandag: 's morgens trainen met een personal trainer - 's avonds CrossFit of fitness

Dinsdag: 's morgens zwemmen en 's avonds fitness

Woensdag: 's morgens personal training en aansluitend yoga

Donderdag: 's morgens zwemmen, aansluitend yoga en 's avonds CrossFit of fitness

Vrijdag: soms lopen

Zaterdag of zondag: overdag mountainbiken

Zondag: overdag lopen en 's avonds yoga

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Met We Can Dance, Club 69 en Essence heb je je handen en een hoofd vol. Hoe kom je tot rust?
"De Yin Yoga bij Nina De Man is heel rustig. Ik heb lang sceptisch gestaan tegenover yoga en vond het iets voor mensen die raar ruiken en er raar uitzien (lacht), maar die stigma's slaan nergens op. Nina gaf mijn eerste yogales en sindsdien ben ik een grote fan. Het is bewegen enerzijds en je bewust worden van jezelf anderzijds. Je kan er niet goed of slecht in zijn, wat voor een competitiebeest als mij een verademing is. Ik leer er het belang van geduld door en dat helpt me in mijn dagelijks leven. Daarnaast mediteer ik bijna elke dag. Soms tien minuten tussen het opstaan en het sporten, soms anderhalf uur. Dat doe ik thuis met de Headspace meditation app."

Met een driehoek in balans kan er fysiek en mentaal weinig fout gaan, zeg je. Aan wat voel je dat?
"Vroeger had ik vaak verkoudheden, griep en andere aandoeningen. Sinds ik me er van bewust ben dat alles met elkaar in verbinding staat en anders leef, ben ik nooit meer ziek. Bovendien heb ik de laatste maanden één en ander te verduren gekregen en toch kan ik ermee om."

null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert
null Beeld Faye Pynaert
Beeld Faye Pynaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234