Woensdag 26/02/2020

Sinds Fukushima is Japan wild van windenergie

De Japanse groep Sumitomo investeert ongeveer honderd miljoen euro in de Vlaamse offshorewindparken Belwind en Northwind. Japanners zijn gek op windenergie sinds de kernramp in Fukushima.

Wat komen Japanners aan de Noordzee doen? Eén: geld verdienen, zoals elk bedrijf. Maar twee: stelen met de ogen.

In Japan is offshorewind aan een snelle opmars bezig. En dan is alle ervaring welkom. Nog maar drie dagen geleden begon er de bouw van het grootste offshorewindpark ter wereld. Tegen 2020 zullen in totaal 143 windturbines in zee verrijzen voor de kust van Fukushima. Jawel Fukushima, waar twee jaar geleden een einde kwam aan de Japanse nucleaire liefde. Toen de kerncentrale daar niet bestand bleek tegen een zware aardbeving en tsunami.

Sindsdien investeerden de Japanse overheid en bedrijven handenvol geld in groene energiebronnen. In de eerste plaats in zonnepanelen en windmolens op zee. Persagentschap Reuters schatte de investeringen onlangs op acht miljard euro.

Ook in het buitenland trekken Japanse bedrijven hun portefeuille open. De Tijd berichtte gisteren dat de Japanse groep Sumitomo een belang van 39 procent neemt in Belwind en van 33,3 procent in Northwind. Dat zijn twee Vlaamse offshorewindparken waar de supermarktketen Colruyt de plak zwaait via het investeringsvehikel Parkwind. Sumitomo investeert ongeveer honderd miljoen euro. De groep is in ons land al actief in chemie, vastgoed en tandwielkasten.

Voor de Belgen is het opzet duidelijk: nieuw kapitaal aantrekken. "Door met deze partner in zee te gaan, versterkt Parkwind zijn mogelijkheden voor de productie van duurzame energie op zee", reageert Wim Biesemans, de topman van Parkwind. "Door voor een grote partner te kiezen, kunnen we de risico's in een kapitaalkrachtige sector spreiden. Bovendien beschikt Sumitomo over een internationaal netwerk en heel wat kennis en ervaring", zegt Biesemans.

Omgekeerd is onze knowhow voor de Japanners best interessant. Ons land heeft een goede reputatie als het op offshorewind aankomt. De Belgische windparken waren een van de eerste die een eind van de kust werden gebouwd. Al blijft offshorewind in de eerste plaats een zakelijke opportuniteit, een investering met rendement. Het Belgische steunmechanisme is niet het meest genereuze ter wereld, maar de return is relatief stabiel.

Het offshorewindpark Belwind draait intussen drie jaar. Met 55 turbines heeft het een geïnstalleerde capaciteit van 165 megawatt. Dat is goed voor de elektriciteitsvoorziening van ongeveer 60.000 gezinnen. Belwind ligt op de Bligh Bank, zo'n 46 kilometer voor de Belgische kust. Er zijn plannen om het park uit te breiden met nog eens 55 turbines. Het andere park, Northwind, verrijst momenteel op de Lodewijkbank, op 37 kilometer voor de kust. De 72 turbines moeten tegen midden 2014 klaar zijn. Beide parken zijn samen goed één kerncentrale op zee.

In ons land is het de eerste keer dat een Japanse groep zich mengt in de offshorewindindustrie. Een sector die tot nu werd verdeeld onder een kransje van lokale spelers.

Buurlanden

Onze buurlanden gingen iets eerder de Aziatische tour op. Zo vond eerder dit jaar het Nederlandse energiebedrijf Eneco in het Japanse Mitsubishi Corporation (MC) een partner voor een nog te bouwen windmolenpark op de Noordzee. In ruil voor een investering van 225 miljoen euro krijgen de Japanners een aandeel van 50 procent in het project. MC investeerde tegelijk ruim een half miljard euro in de netaansluitingen van een Nederlandse netbeheerder TenneT voor windmolens op zee.

Andere Japanse groepen als Mitzui, Mizuho en Marubeni staken ook al ettelijke miljoenen in buitenlandse projecten.

Marubeni is samen met onze hoogspanningsnetbeheerder Elia betrokken in het Amerikaanse Atlantic Wind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234