Zondag 24/10/2021

economie

"Sinds de brexit lonken Chinezen naar Brussel"

Premier
Michel klinkt
met Belgisch
bier op
de goede
relaties met
China.
PremierMichel klinktmet Belgischbier opde goederelaties metChina. "Zekennen mijnpalmareshier."Beeld Photo News

Investeerders verleiden en toeristen op het hart drukken dat België weer veilig is: met die missie is Charles Michel (MR) op blitzbezoek in Peking. Maar lusten de Chinezen onze pap nog na recente incidenten als CETA en Eandis? "Daar is niet veel heisa over geweest", gelooft de premier.

Eén dag vliegen, twee dagen speeddaten met een selectie van de rijkste CEO's en investeringsbankiers, en vervolgens een dag terugvliegen. Ziedaar de samenvatting van het eerste officiële bezoek van Charles Michel (MR) aan de Volksrepubliek China. "Zeer kort, maar zeer belangrijk", zegt de premier er zelf over. "In een land als China helpt de aanwezigheid van een minister om zakelijke deals te versnellen."

Niet minder dan 20 akkoorden worden zo feestelijk beklonken tijdens een Belgisch-Chinese happening op de ambassade, waar de premier als een rockster van de ene selfie naar de andere wordt gesleurd. Zo gaat Proximus nauwer samenwerken met technologiereus Huawei en sluit brouwerij Huyghe een nieuwe deal voor de distributie van zijn Delirium.

Voor Michel is de intentieverklaring van het Chinese Hainan Airlines het beste bewijs van het Chinese vertrouwen in België: de maatschappij wil vanaf 2017 een nieuwe rechtstreekse verbinding Brussel-Shanghai inleggen. "China is een belangrijke groeimarkt voor het toerisme in België, maar sinds de aanslagen is er wat ongerustheid ontstaan. Ik heb hen hier op het hart gedrukt dat België nog altijd een van de veiligste en meest stabiele landen ter wereld is."

Belgium-bashing

Als stabiele handelspartner zetten we ons de voorbije weken echter allesbehalve in de markt. Eerst werd de intrede van het Chinese State Grid in distributienetbeheerder Eandis op het laatste nippertje afgeblokt. Vervolgens werd de lang op voorhand aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting op de lange baan geschoven. Nog het meest nefast voor onze internationale uitstraling was het wekenlange getouwtrek rond het Canadese handelsverdrag CETA.

Michel geeft toe dat het plaatje niet fraai oogt, maar maakt zich geen zorgen meer sinds het akkoord dan toch ondertekend raakte. "Ik heb er wel mee ingezeten. Was de blokkage vanuit Wallonië en Brussel blijven duren, dan zou de schade voor België en het Europese project wel aanzienlijk geweest zijn. Het zat er duidelijk in dat dit opnieuw tot 'Belgium-bashing' zou leiden, zoals we dat al na de aanslagen meemaakten. Wat Eandis betreft, kan ik formeel zijn. Er heeft me daar nog niemand op aangesproken en volgens onze diplomaten is daar in China echt geen grote heisa over geweest."

Dat bevestigt Alain Sepulchre, een Belgische consultant die al 30 jaar in China woont en boeken schreef over de Chinese veroveringstocht van de wereld. "Er gaan geen represailles komen. Chinezen zijn het gewend dat gevoelige dossiers afgeblokt kunnen worden in het buitenland. Ze vinden dat spijtig, maar laten zich daardoor niet ontmoedigen."

Prioritair

Ook het uitblijven van een nieuwe fiscale lolly, doet de Chinezen niet afhaken, gelooft Charles Michel. "Tijdens mijn gesprek met CEO's heb ik kunnen vaststellen dat ze het palmares van mijn regering zeer goed kennen. De taxshift, de sociaal-economische hervormingen: ze zijn ervan op de hoogte. België werd zelfs een prioritair land genoemd voor investeringen. Van drie bronnen hoorde ik zelfs dat ze na de brexit naar alternatieven zoeken voor hun activiteiten in Londen. Brussel komt daarbij nadrukkelijk in beeld."

Nog dit: in 2015 waren Chinese investeringen in het buitenland goed voor 18 miljard euro, waarvan er 4 procent in België zou terechtkomen. Maar in plaats van nieuwe fabrieken te bouwen, leggen de Chinezen zich nog bijna alleen toe op overnames. De vraag die daarbij kan gesteld worden, is wat de toegevoegde waarde is als op de lange duur een belangrijk deel van het bedrijfsleven in Chinese handen is.

Volgens Alain Sepulchre moet België daar waakzaam over blijven. "Chinese investeringen zijn duurzaam omdat ze altijd uit zijn op groei en meerwaarde, wat dus ook jobs genereert. Maar laten we niet naïef zijn: uiteindelijk kijken ze puur naar hun eigen belang, en dat is macht en invloed verwerven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234