Vrijdag 07/08/2020

simpel geluk in de hak van de laars

Teleurgesteld in de wereld der moderne kunst gooiden Jan Hoet Jr. en zijn vriendin Delphine

Jan Hoet Jr. en Delphine Bekaert verruilden Gent voor het landelijk gelegen Serranova, een klein dorpje in de hak van Italië, langs de Adriatische kuststrook van Puglia. Hun thuis is een langgerekt, modern, wit zomerhuis, een ontwerp van Jan Hoet Jr. zelf, waarin ze nu al twee zomers hebben doorgebracht. Junior en Delphine wonen er graag: ze hebben Italiaanse vrienden, en Lucy gaat er zelfs al naar school.

Junior: "'s Ochtends brengen Delphine en ik Lucy naar school in onze Piaggio APE. Dan ontbijten we eerst met z'n drieën met een caffè e cornetto bij Tonino, het plaatselijke dorpscafé slash winkeltje en hét ontmoetingspunt van het dorp. Daarna rijden we vaak door naar San Vito dei Normanni, en doen inkopen bij de supermarkt, kopen verse vis bij de vishandel en vullen we bij de slijter lege flessen met de overheerlijke roséwijn die hier in deze streek te koop is. Tegen de lunch, want Italië kent niet zulke lange schooltijden als België, halen we Lucy weer op van het schooltje en rijden we over de smalle weggetjes terug naar huis. Dan gaan we na de lunch wat rusten of we trekken er weer op uit. Er is genoeg te doen in de omgeving, of we werken aan onze projecten of doen klusjes rondom het witte zomerhuis." Ziehier, het Italiaanse leven van twee creatieve Vlamingen uit Gent.

Drie jaar geleden stopten Hoet en Bekaert met hun Hoet Bekaert Gallery in Gent. "De kunstwereld draaide toen nog te weinig om de kunst", vond Hoet Jr. Korte tijd later kwamen ze met het idee voor 'IETS', een andere manier om met hedendaagse kunst bezig te zijn. "We hebben hier, zo te zeggen, een 'kantoortje', van waaruit we losse projecten willen opzetten, zowel in België als in Italië."

"Het heeft even geduurd om de perfecte bouwlocatie voor ons zomerhuis te vinden, maar uiteindelijk is het ons gelukt om de hand te leggen op een oude olijfboomgaard, iets ten noordwesten van het dorp. Het was een puzzel om een terrein te vinden waar dus olijfbomen stonden, en waar de bomen zó stonden dat we er een bouwvolume tussen konden plaatsen, want het is hier verboden olijfbomen te kappen. Leuk meegenomen is dat we er ook opbrengsten van hebben. Een lokale boer oogst een keer per jaar onze olijven en als tegenprestatie krijgen we van hem heerlijke olijfolie. De gemeente Serranova gaf toestemming voor een bouwvolume van zo'n 45 m2, dus we moesten behoorlijk inventief zijn. Een zwembad was gelukkig toegestaan.

"Hoofdaandeel van het huis vormt de 'reposito', wat hier als een dagverblijf voor de 'boer' wordt gezien. Daarbij mochten we ook een 'deposito' maken, een soort van opslagruimte. Daartussen plaatsten we de grote veranda, die in verbinding staat met de woonkeuken. Die is behoorlijk groot omdat we toch voornamelijk buiten leven en wonen. Naast de reposito hadden we nog de mogelijkheid om een soort van kleine 'winterkamer' te voorzien, een ruimte met een sofa en een open haard die aan twee kanten de aanpalende ruimten verwarmt, ook die van de woonkeuken.

"We hebben ook verschillende terrassen gecreëerd, grote en kleine, die vanuit die open veranda te bereiken zijn. Ze zijn alle rondom het huis verbonden met een hoekige betonnen loopstrook. En voor totale privacy heb je nog het zonnige dakterras. Het langgerekte zwembad is een must hier: de afgelopen zomer en herfst bleef het 30 graden en meer."

Ceci n'est pas une école

Het interieur van het zomerhuis, de afwerking van de materialen en de keuze voor meubels en verlichting werden redelijk basic gehouden, ruw en onafgewerkt; zichtbeton, geanodiseerde schuifpuien, gekit glas, donker cortenstaal en stoere pijpleidingen bij de wasbakken in de keuken en de badkamers. Delphine: "De Italianen hier, en zeker de ambachtslui die het hebben gemaakt, keken even vreemd op."

Gelukkig heeft de badkamer in het gastenverblijf een transparante, mooi door zonlicht oplichtende wand van Italiaans marmer, dat vonden zij dan weer 'che bello' en 'particolare', met de twee duimen omhoog. "En voor de meubels hebben we simpelweg een selectie gemaakt van tweedehands maar ook vintage, waaronder een fifties-kledingkast van de Belgische designer Emiel Veranneman. Het was een gulle greep uit alles wat we nog in Gent hadden staan, het mocht hier in Serranova gewoon wat nonchalanter ingericht zijn, dus dat was snel klaar."

Dus rest er meer tijd voor hun creatieve initiatieven in Serranova. Want deze plek in Serranova fungeert de komende tijd ook als uitvalsbasis voor Junior en Delphines volgende 'ontwikkelingsproject': NOSCHOOL, een 'quirky art school on Italian soil', zoals zij het zelf het liefst omschrijven. Gelegen aan de rand van het dorp, uitkijkend over een beschermd natuurgebied met olijfbomen en in de verte de uitgestrekte kuststrook, zal een wit gebouw van zo'n vijfhonderd meter lang verrijzen. Een 'schoolgebouw' waar internationale namen op het gebied van kunst, architectuur, theater, muziek en dans onderling, en met verschillende gastdocenten, creatieve ontmoetingen hebben, om nieuwe inspiratie op te doen voor hun eigen werk. Junior: "De eerste zomer hier in Serranova begon het bij mij en Delphine weer te kriebelen. Al snel kwamen we op het idee van een school, een plek voor creative encounters. Zelfs de Italianen en de burgemeester raakten enthousiast, open-minded als ze zijn voor zo'n buitenlandse culturele bijdrage." Wordt dus vervolgd.

Meer info over hun projecten: iets.be

het over een andere boeg. Ze wonen nu parttime

in Italië, waar ze zon, geluk en inspiratie voor nieuwe projecten vonden.

in een modern droomhuis tussen de olijfbomen

Jan & Delphine

Jan Hoet Jr., Delphine Bekaert en hun dochtertje Lucy verruilden Gent voor Serranova in Italië

/

Jan ontwierp zelf hun huis in een oude olijfboomgaard

/

Van hieruit werken ze aan nieuwe projecten, zoals NOSCHOOL, een creatieve ontmoetingsplek die zal gebouwd worden aan de rand van het dorp.

Het zwembad is

een must: afgelopen zomer en herfst dook de temperatuur haast niet onder de 30 graden.

'Lange Jan', zo heet de tafel die Jan Hoet Jr. zelf ontwierp. Ze vormt het centrum van het leven hier, dat zich voornamelijk buiten afspeelt.

Het interieur en de afwerking werden basic gehouden, ruw en onafgewerkt. Wat veel gefrons van de lokale werkmannen opleverde.

In zijn ontwerp voorzag Jan een paar ramen die uitsteken. Dat in de keuken wordt nu gebruikt als servieskast.

Geen chique, hoogtechnologische kranen in de badkamer en de keuken, maar simpel staal en stoere pijpleidingen.

De woonkeuken met zithoek. Op zeldzame momenten van regen en kou een fantastische plek om je avond door te brengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234