Zaterdag 04/02/2023

Simonis wil extra geld voor zieke en gehandicapte kinderen

CD&V: 'Dit is een lilliputterplan zonder visie'

Brussel

Eigen berichtgeving

Liesbeth Van Impe

Met Isabelle Simonis (PS) kreeg Verhofstadt II een staatssecretaris in de rangen die zich specifiek met het gezinsbeleid zou bezighouden. Simonis riep in november 2003 een Staten-Generaal in het leven die gisteren zijn eindrapport neerlegde. 'Een gemiste kans, een maat voor niets en vooral veel verloren tijd', oordeelde CD&V maandag al. En de partij staat niet alleen met haar kritiek.

Extra steun voor ouders van zieke of gehandicapte kinderen, transitwoningen voor gezinnen in nood, steun voor thuiszorg voor bejaarden en de schuldeloze echtscheiding staan vanaf gisteren op het prioriteitenlijstje van Simonis. "De Staten-Generaal heeft goed werk geleverd. Er zijn concrete voorstellen uit voortgekomen en voor complexe dossiers is er nu tenminste een aanzet tot debat. Het gezinsbeleid zit op koers", zei Simonis op de vooravond van de slotvergadering aan De Morgen. Naast nieuwe voorstellen was er nog aandacht voor de uitbreiding van het ouderschapsverlof, waarvoor op de top van Raversijde al geld uitgetrokken werd. Premier Guy Verhofstadt (VLD) benadrukte in zijn speech nog dat het alimentatiefonds vanaf 1 juni in werking treedt.

"Wij staan natuurlijk achter elke maatregel die de gezinnen ten goede komt. Maar na acht maanden overleg hadden we toch meer verwacht", zegt Sabine de Bethune van CD&V. "Dit is een lilliputterplan met micromaatregelen die niet ver genoeg gaan. En er is een totaal gebrek aan visie op hoe een krachtdadig gezinsbeleid er in de toekomst moet uitzien." Voor CD&V waren er twee prioriteiten: de dertiende maand kinderbijslag in september en de verdubbeling van het ouderschapsverlof, samen naar schatting goed voor een extra kostprijs van zo'n 300 miljoen euro. "Niets daarvan in de Staten-Generaal en we krijgen zelfs de indruk dat sommige maatregelen die met veel bombarie in Raversijde werden aangekondigd alweer stilletjes afgevoerd worden. Ook ons voorstel om alle wetten te toetsen aan hun effect op gezinnen is niet overgenomen", aldus De Bethune.

Kritiek komt er ook vanuit VLD-hoek, waar Annemie Van de Casteele vindt dat de federale Staten-Generaal zich te veel met Vlaamse bevoegdheden bemoeit. Ze wordt daarin bijgetreden door Vlaams minister van Welzijn Adelheid Byttebier (Groen!), die niet aan de vergadering deelnam en de resultaten teleurstellend vindt. "Het verhoopte overleg is er niet gekomen, zodat de noodzakelijke afstemming van de beleidsopties onbestaande is", stelt ze in een mededeling.

De Gezinsbond kan zich evenmin terugvinden in de neergelegde conclusies. "Alleen de kinderbijslag voor gehandicapte kinderen gaat omhoog. Absoluut onvoldoende." Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen is dan weer wel tevreden met de aankondiging dat de ongelijkheid in kinderbijslag voor kinderen van zelfstandigen weggewerkt wordt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234