Maandag 06/02/2023

NieuwsSimone Biles

Simone Biles getuigt bij Senaat over seksueel misbruik teamdokter: ‘Niemand deed iets om ons te beschermen’

De Amerikaanse turnster Simone Biles gaf een emotionele getuigenis over hoe ze werd misbruikt door haar voormalige ploegarts. Beeld AFP
De Amerikaanse turnster Simone Biles gaf een emotionele getuigenis over hoe ze werd misbruikt door haar voormalige ploegarts.Beeld AFP

Gymnaste Simone Biles heeft bij de Amerikaanse Senaat getuigd over het jarenlange seksueel misbruik van meer dan 250 turnsters door Larry Nassar. De gewezen ploegarts werd in 2017 veroordeeld tot een levenslange celstraf. Er wordt nu onderzoek gevoerd naar mogelijke nalatigheid van de FBI in de zaak. ‘Als je toestaat dat een roofdier kinderen kwaad doet, zijn de gevolgen enorm.’

NVE en BELGA

Nassar werd in 2017 en 2018 veroordeeld voor seksueel misbruik van meer dan 250 turnsters, waarvan het grootste deel minderjarigen. Simone Biles onthulde in januari 2018 dat zij een van de slachtoffers was. Afgelopen zomer verscheen een rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie waarin te lezen was dat het FBI-bureau in Indianapolis niet met de grootste ernst en urgentie op de beschuldigingen had gereageerd. Het rapport concludeerde dat door de talrijke fouten het seksueel misbruik maandenlang kon voortduren.

Biles, door velen gezien als een van de beste turnsters ooit, getuigde vandaag voor de Amerikaanse Senaat over de zaak. “Ik ben slachtoffer van seksueel geweld. Ik ben overtuigd dat de omstandigheden die tot mijn misbruik hebben geleid, en ervoor zorgden dat het bleef aanhouden, het directe resultaat zijn van organisaties die hun job niet doen. Die organisaties zouden ons net moeten beschermen. Nelson Mandela zei ooit: ‘Er kan geen duidelijke onthulling van de ziel van de samenleving zijn dan de manier waarop het zijn kinderen behandelt.’ Dankzij dat statement sta ik hier vandaag.”

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Overmand door emoties ging Biles toch verder met haar pleidooi. “Ik wil niet dat een andere jonge gymnaste of eender wie de horror moet meemaken die ik en honderden anderen hebben moeten doorstaan. Om duidelijk te zijn, ik beschuldig Larry Nassar en ik beschuldig het hele systeem dat dit heeft toegelaten. De USA Gymnastics en het Olympisch, Paralympisch en Amerikaans comité waren op de hoogte van de mishandeling door hun dokter nog vooraleer ik er iets van zei. Dit is het grootste geval van seksueel misbruik in de Amerikaanse sportgeschiedenis.”

“Ik vraag dat jullie onderzoek wordt geleid met de gedachte: ‘Hoeveel is een klein meisje waard?’ Ik verhef m'n stem hier vandaag zodat geen enkele meisje dit nog moet meemaken. We lijden en blijven lijden, want niemand bij de FBI, USAG of USOPC deed wat nodig was om ons te beschermen. We zijn in de steek gelaten en willen antwoorden. Nassar zit weer hij hoort te zijn, maar zij die dit lieten gebeuren moeten ook verantwoordelijk moeten gesteld. Als je toestaat dat een roofdier kinderen kwaad doet, zullen de gevolgen ernstig zijn.”

‘Vervalste getuigenis’

Naast Biles verschenen ook ex-ploegmaats Aly Raisman en McKayla Maroney voor de Senaat. Die laatste, die dertien was toen ze misbruikt werd, richtte haar woedde op het lokale FBI-bureau, dat van haar een erg gedetailleerde getuigenis had gekregen over het misbruik.

“Niet alleen hebben ze er niets mee gedaan. Toen federale agenten uiteindelijk zeventien maanden later met een rapport kwamen, hebben ze valse verklaringen afgelegd over wat ik hen verteld had”, zei ze. “Door mijn getuigenis te vervalsen hebben die agenten zelf een misdaad begaan. Toch weigert het ministerie van Justitie om die agenten te vervolgen. Wat voor zin heeft het nog om misbruik aan te geven, als de agenten je getuigenis zelf onder de mat vegen. Meer dan een jaar hebben ze een kinderverkrachter gewoon zijn gang laten gaan.”

Aly Raisman vertelde dat ze Nassar in 2015 aangaf bij de turnbond. “Daarna heeft het veertien maanden geduurd voordat de FBI contact met me opnam. Dat nadat ik verscheidene keren zelf gevraagd had om te mogen getuigen.”

Maggie Nichols was de eerste die het gedrag van haar coach bij de autoriteiten meldde. “Dat ook daarna nog zoveel meisjes en vrouwen geleden hebben, is een gedachte die me blijft achtervolgen.”

Biles gaf afgelopen zomer op de Olympische Spelen verstek voor een paar van haar disciplines door mentale problemen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234