Woensdag 22/03/2023

NieuwsSihame El Kaouakibi

Sihame El Kaouakibi dient strafklacht in wegens valsheid in geschrifte en informaticafraude

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi. Beeld DM
Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi.Beeld DM

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open Vld) dient klacht in bij de onderzoeksrechter tegen een van de voormalige bestuursleden en een medewerker van haar vzw Let’s Go Urban. Open Vld-voorzitter Lachaert wil El Kaouakibi op non-actief zetten.

BST

“Op basis van documenten die ik heb verkregen, werd mijn vermoeden gesterkt dat er mogelijk misdrijven werden gepleegd door personen gelieerd aan LGU. Voor alle duidelijkheid: niet door mij.”

In een persmededeling maakt El Kaouakibi duidelijk dat ze juridisch terugslaat naar de personen die de vermoedens van fraude bij vzw Let’s Go Urban voor het eerst hebben geuit. Sindsdien is El Kaouakibi in een storm terechtgekomen, die ook haar positie bij Open Vld op losse schroeven zet.

Vorige week stapten drie bestuurders op uit de raad van bestuur. Ze bekwamen dat de ondernemingsrechtbank een bewindvoerder aanstelde. Ze deden dat omdat een audit van een extern bedrijf toonde dat er een gebrek aan transparantie was over geldtransacties van de vzw, die veel subsidies krijgt van de stad Antwerpen, naar enkele vennootschappen waarbij El Kaouakibi betrokken is. Er startte vervolgens ook een onderzoek door het Antwerps parket.

El Kaouakibi laat nu haar advocaat klacht neerleggen tegen een van die opgestapte bestuursleden. “Ik heb immers ontdekt dat documenten die betrekking hebben op besprekingen van de raad van bestuur op onrechtmatige wijze werden aangepast en/of verwijderd”, schrijft El Kaouakibi. “Ik heb redenen om te geloven dat een ontslagnemend lid van de raad van bestuur hierbij betrokken is.”

Het is onduidelijk over welke van de drie ontslagnemende bestuursleden het gaat. Hun advocaat, Kris Luyckx, heeft evenmin een idee waarover dit gaat.

“We gaan ons niet laten intimideren door een strafklacht”, zegt Luyckx. “We kijken met vertrouwen naar de zitting van de ondernemingsrechtbank volgende week, waar we openheid kunnen geven over de beweegredenen van onze cliënten.”

Hacking

Uit de audit van Let’s Go Urban bleek ook dat de bal eerder vorig jaar aan het rollen ging door vragen van enkele medewerkers. El Kaouakibi schrijft in haar mededeling dat ze ook tegen een medewerkster van Let’s Go Urban klacht indient.

“In tweede instantie werd ik het slachtoffer van externe hacking, waarbij een medewerkster van LGU onrechtmatig geprobeerd heeft zichzelf toegang te verschaffen tot een heel aantal belangrijke documenten. Ik heb alle vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek dat hiertoe opgestart zal worden om de waarheid aan het licht te brengen en duidelijk te maken wie hiervoor verantwoordelijk is.”

Vermoedelijk verwijst die hacking ook naar een passage in de audit, waarin een medewerker onrechtmatig toegang zou hebben gekregen tot een digitale ruimte met vertrouwelijke informatie. Volgens onze informatie is het diezelfde medewerker die naar de raad van bestuur is gestapt met bezorgdheden over inkomsten en uitgaven die niet verklaarbaar zouden zijn.

Op non-actief gezet

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft ondertussen gevraagd aan de statutaire commissie van de partij om El Kaouakibi op non-actief te zetten. Niet alleen zit de partij verveeld met het gerechtelijk onderzoek, maar deze week kwam aan het licht dat El Kaouakibi bij haar komst naar Open Vld 50.000 euro beloofd kreeg om campagne te voeren. Dat is een voorrecht dat andere partijgenoten niet genieten en wrevel veroorzaakt. Lachaerts voorganger Gwendolyn Rutten had die deal destijds gesloten met El Kaouakibi.

Gisteren zei Lachaert nog dat hij snel duidelijkheid en transparantie wil, vandaag wil hij haar dus op non-actief zetten. “De partij kan (...) geen volledige kennis nemen van dit lopend dossier, wat een gedegen inschatting bemoeilijkt”, klinkt het in een mededeling van Lachaerts woordvoerder.

“Ik heb begrip voor de maatregel, maar hoop uit de grond van mijn hart dat dit enkel tijdelijk hoeft te zijn”, zegt El Kaouakibi.

Open Vld-voorzitter Lachaert benadrukt in zijn statement nog dat El Kaouakibi “haar verdediging in alle sereniteit moet kunnen voorbereiden en voeren in deze zaak” en dat “iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen”.

Financiering

Intussen heeft de partij meer duidelijkheid gekregen over de facturen van samen ruim 50.000 euro. De ‘investering’ blijkt correct verlopen, oordeelt Open Vld. Dat het geld naar een vennootschap werd gestort, is opmerkelijk, maar niet illegaal.

Een eerste factuur van 20.000 euro betrof “typische campagneuitgaven voor bijvoorbeeld sociale media-advertenties en briefwisseling, alsook een aantal kosten die wettelijk niet aangifteplichtig waren”, klinkt het in een persbericht. De uitgaven die tegenover deze factuur staan en aangifteplichtig zijn, werden ook aangegeven in de persoonlijke aangifte van de verkiezingsuitgaven van Sihame El Kaouakibi.

Een tweede factuur van 33.000 euro betreft de kost van een persoonlijke medewerker van Sihame El Kaouakibi. Bij de aangifte van de verkiezingsuitgaven werd destijds geoordeeld dat deze kost niet aangifteplichtig was.

Tot slot is er in de aangifte van de verkiezingslijsten voor de kieskring Antwerpen ook nog een factuur opgenomen van een communicatiebedrijf dat verbonden is aan El Kaouakibi. “Tegenover deze factuur stonden eveneens reële campagne-communicatieprestaties (zoals productie van sociale mediafilmpjes en promotie ervan) voor meerdere kandidaten op de Antwerpse Kamer- en Vlaamse kandidatenlijsten”, zegt Open Vld. “Deze factuur werd ook correct aangegeven in de aangiftes van de diverse kandidaten die aan deze gemeenschappelijke deelcampagnes hebben deelgenomen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234