Donderdag 09/02/2023

Signeerrobot verovert de Boekenbeurs

De Antwerpse Boekenbeurs krijgt nu ook fictieve auteurs over de vloer. Opmerkelijk zijn dit jaar namelijk de 'onmogelijke signeersessies', in een organisatie van bol.com.

De virtuele boekenwinkel van Nederland en Vlaanderen, ook aanwezig met een stand, laat acht wereldberoemde schrijvers twaalf dagen lang non-stop handtekeningen plaatsen. Niet fysiek, maar door middel van een hoogtechnologische signeerrobot.

Om dit te kunnen realiseren, werden de effectieve handschriften van de auteurs met volledige goedkeuring via een op maat gemaakte template verwerkt. Naast de handschriften van Nicci French, Sophie Kinsella en Paul van Ostaijen - hoe gaf hij zijn fiat? - repliceert de slimme signeerrobot ook de handtekeningen van Paula Hawkins (Het meisje in de trein), Andy Griffiths (De waanzinnige boomhut), David Baldacci (De laatste mijl), David Lagercrantz (Millennium 4) en Robert Harris (Imperium).

Boekenleeuw wordt Nederlands onderonsje

De Boekenleeuw, de prijs voor het beste Nederlandstalige kinder- en jeugdboek, zal voor het eerst in de geschiedenis naar een Nederlandse auteur gaan. In vorige edities was de prijs exclusief bestemd voor Vlamingen.

Sinds dit jaar is de Boekenleeuw ook toegankelijk voor Nederlandse schrijvers en illustratoren. Meteen zijn alle genomineerden Nederlanders en komen Vlamingen er niet meer aan te pas. De genomineerden zijn Victor van Catharina Valckx (Gottmer), Hotel Bonbien van Enne Koens (Luitingh Sijthoff), De tuin van de walvis van Toon Tellegen (Querido) en De zee zien van Koos Meinderts (De Fontein).

Voor de Boekenpauw, de prijs voor het mooiste geïllustreerde Nederlandstalige kinder- en jeugdboek, komen wél twee Vlamingen in aanmerking: Kitty Crowther, die Mama Medusa illustreerde (De Eenhoorn) en Alain Verster, die Ik zie jou, zie jij mij? van tekeningen voorzag (De Eenhoorn). Daarnaast zijn twee Nederlanders genomineerd: Thé Tjong-Khing (Kunst met taart) en Ludwig Volbeda (Hoe Tortot zijn vissenhart verloor). Op zondag 6 november worden de winnaars bekendgemaakt op de Antwerpse Boekenbeurs. Ze krijgen elk 2.500 euro.

Heisa rond Willem Elsschot

Uitgeverij Polis kondigde eind vorige week verrassend aan dat ze een compleet nieuwe editie in elf delen gaat uitbrengen van het oeuvre van Willem Elsschot. Dat gaat gepaard met een grootscheepse campagne om de schrijver ook door een jong publiek te laten ontdekken. Polis start vanaf maart met drie titels.

De erven-Elsschot met als woordvoerder Jan Maniewski hebben het contract met uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep (dat Elsschots werk eerder uitgaf) tijdig stopgezet en opgezegd en wilden nu uitdrukkelijk in zee met Polis. Maar volgens uitgever Frits van der Meij van het overkoepelende Singel Uitgevers is het zo dat Athenaeum nog over een rechtsgeldig contract beschikt inzake de boeken van de Vlaamse zakenman-schrijver. Deze uitgeverij kondigde overigens ook nieuwe geïllustreerde edities aan.

Intussen gaan advocaten van beide uitgeverijen zich over de contractuele betwisting buigen, ook omdat er verschillen zijn tussen het Nederlands en Belgisch auteursrecht, meldt onder meer De Standaard. Het dispuut lijkt haast weggelopen uit een Elsschot-verhaal.

Jeroen Brouwers eindelijk verfilmd

Nog nooit eerder vertoond: een boek van Jeroen Brouwers dat een verfilming krijgt. Dat wordt nu het geval met Het hout. Productiehuis Koud in Alaska van acteur Wim Opbrouck heeft de filmrechten op de kop getikt.

Het hout geeft een indringend beeld van wantoestanden en hypocrisie in de roomse kerk, die tot vandaag nog altijd grote verontwaardiging oproepen. Opbrouck heeft concrete plannen om het boek te verfilmen. "De verfilming moet net als de roman een beklemmende mokerslag zijn, die de kijker confronteert met de onderdrukking en het huiveringwekkend seksueel misbruik binnen de kerk", zegt hij. "Maar net als de roman zal de verfilming ook méér zijn dan een aanklacht alleen. Op die manier kan fictie misschien doen wat justitie niet kan."

Met Het hout won Jeroen Brouwers de ECI Literatuur Prijs 2015 en de Cutting Edge Award 2014. Het boek verscheen vorige maand als Das Holz bij Weiss Books in Duitsland en verzamelde lovende recensies. De Zwitserse Neue Zürcher Zeitung schreef: 'Jeroen Brouwers is een meester in het grote dramatische vertellen'. In Vlaanderen en Nederland gingen meer dan 75.000 exemplaren van het boek over de toonbank.

Telex

►Het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse zit erop. Zondagmiddag werd de fakkel van het gastland doorgegeven aan Frankrijk, dat in 2017 aan de beurt komt.

►Er zijn nog vier kanshebbers op de Prix Goncourt, die begin november wordt uitgereikt: Catherine Cusset (L'autre qu'on adorait), Régis Jauffret (Cannibales), Gaël Faye (Petit Pays) en Leïla Slimani (Chanson douce). Vorig jaar ging de prestigieuze Franse literaire onderscheiding naar Matthias Enard, met het zojuist in het Nederlands vertaalde Kompas.

►Op donderdag 27 oktober houdt De Dagen een Requiem voor wie er niet meer is. Een avond om de doden te herdenken ten voordele van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Met onder anderen Silvie Moors en Frederik Willem Daem. (dedagen.be)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234