Woensdag 30/11/2022

Siemens trekt weg uit Afrika

Siemens België stoot zijn vestigingen in Algerije en Kenia af aan INTTOS uit Grimbergen. De stap vloeit voort uit Siemens' beslissing om grotendeels uit de directe verkoop aan kleinere ondernemingen te stappen.

DE TIJD

AMSTERDAM l Siemens Enterprise Communications (SEN), gespecialiseerd in telecomoplossingen voor bedrijven, voelt de impact van de politieke malaise in ons land en de kredietcrisis. De Belgische tak van SEN is de voorbije jaren dikwijls een maatje kleiner geworden.

SEN is sinds 1 oktober voor 51 procent in handen van de Amerikaanse durfkapitalist The Gores Group. Die is bij ons bekend als belangrijke aandeelhouder van het ICT-bedrijf RealDolmen. De Belgische tak van SEN staat ook in voor Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Pakistan, het grootste deel van Afrika en het Midden-Oosten. Vier Belgen hebben een topfunctie bij SEN in de regio Zuidwest-Europa.

SEN België is de voorbije jaren al vaak een maatje kleiner geworden. Dat was niet alleen het gevolg van herstructureringen, maar ook van het besluit om de directe verkoop aan kmo's niet langer zelf te doen maar via partners, een richting die de hele sector uitgaat.

In het voorjaar stootte de Belgische tak van SEN al de afdeling directe verkoop aan grotere kmo's af aan de groep TelelinQ uit Aartselaar. Sinds kort heeft SEN ook de distributie van zijn producten in heel Afrika (op Marokko en Zuid-Afrika na) doorgeschoven naar INTTOS. Die telecomspeler uit Grimbergen heeft daarbij bijna veertig personeelsleden van Siemens overgenomen, van wie acht in België.

De omzet die met de transfer gemoeid is, bedraagt zo'n 10 miljoen euro. INTTOS heeft een band met Siemens in de persoon van bestuurder Tony Verbeke, die nog aan het hoofd stond van de Belgische tak van de vroegere telecomdivisie van het Duitse concern. Siemens België ontplooit buiten de telecomsector nog een reeks andere activiteiten in Afrika.

SEN België voerde voorts eind september zowat dertig ontslagen door. Die zijn het gevolg van de wereldwijde herstructurering van de groep, waarbij bijna 7.000 banen verdwenen. Nog eens dertig werknemers werden overgeheveld naar andere afdelingen van Siemens. Het was de derde herstructurering in vier jaar. Er zijn nu nog 350 personeelsleden over.

De Belgische afdeling van SEN haalde in het eind september afgelopen boekjaar een omzet van zo'n 130 miljoen euro. De inkomsten staan onder druk. "Alleen al door de politieke crisis op federaal niveau hebben we circa 10 miljoen euro minder omzet geboekt", zei Vincent Simonart, de gedelegeerd bestuurder van SEN België, in de marge van de telecombeurs VoiceCon in Amsterdam. "De federale overheid heeft maar heel weinig nieuwe projecten gelanceerd. Daarnaast voelen we de kredietcrisis. Twee serieuze contracten, die in september hadden moeten vallen, zijn uitgesteld. Dit boekjaar verwachten we een lichte stijging van de omzet."

Van de intrede van Gores in het kapitaal van de groep SEN, bedoeld om het bedrijf te versterken, verwacht Simonart niet veel negatieve gevolgen voor de lokale organisatie. SEN is wel deels actief op dezelfde markt als RealDolmen, waar Gores eveneens aandeelhouder is. "Tot nu toe kwam er geen ordewoord om nauwer samen te werken", aldus Simonart. "We hebben trouwens al jaren gezamenlijke projecten en ik beschouw ons als perfect complementair."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234