Maandag 14/10/2019

Siegfried Verbeke blijft in afwachting in Amsterdamse cel

Noorder- en oosterburen zijn veel strenger tegenover negationisten

Holocaustontkenner maakt 'grote kans' op uitlevering aan Duitsland

Brussel / Amsterdam

Eigen berichtgeving

Nadat de raadkamer van Kortrijk vorig jaar beslist heeft om Siegfried Verbeke, de peetvader van de holocaustontkenners in Vlaanderen, niet uit te leveren aan Duitsland, bestaat de kans dat de Amsterdamse rechtbank hem binnenkort alsnog toch zal uitleveren. "Die kans is zeer groot", zegt zijn advocaat. "Het Nederlandse gerecht is over het algemeen strenger tegen negationisten."

Verbeke werd donderdag op de luchthaven van Schiphol opgepakt, toen hij op het punt stond om met zijn Filippijnse vriendin naar de Filippijnen te vertrekken. "Dat was niet zo verstandig van hem", meent zijn raadsman, advocaat Piet Noë. Het Europees aanhoudingsmandaat, dat op 14 juli vorig jaar werd uitgeschreven door de Oberstaatsanwalt (procureur) van Mannheim in Baden-Wurttemberg op beschuldiging van negationisme en revisionisme, blijft immers van kracht in alle EU-lidstaten. Om het risico op aanhouding te vermijden, had Verbeke dus via een niet-EU-lidstaat op vakantie moeten vertrekken.

Het Duitse aanhoudingsmandaat past in een internationale actie van het gerecht om de internetsite op te rollen van Vrij Historisch Onderzoek (VHO), een van de vehikels van een internationaal netwerk van holocaustontkenners in diverse landen. Het is naar eigen zeggen "de grootste revisionistische website ter wereld" en werkt via een Amerikaanse provider. Het Duitse gerecht vroeg de aanhouding van Verbeke omdat hij via het internet de uitroeiing van zes miljoen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog ontkent, minimaliseert of in twijfel trekt. De Engelstalige website is nog steeds operationeel. Verbeke verdedigde zich vorig jaar in Kortrijk met het argument dat hij geen negationist meer is sinds het van kracht worden van de wet van 23 maart 1995, die negationisme via het internet verbiedt en strafbaar stelt.

Mevrouw Festen, persmagistraat van het parket in Amsterdam, bevestigde gisteren dat Verbeke voorlopig aangehouden blijft, in afwachting van de zitting van de rechtbank die moet beslissen over zijn uitlevering. Die zitting wordt verwacht in de loop van volgende maand. Op de vraag of de kans op uitlevering groot is, wil Festen geen commentaar geven. Advocaat Noë daarentegen houdt "zeer ernstig" rekening met de mogelijkheid dat Verbeke wordt uitgeleverd. "Ik denk wel dat hij zal worden uitgeleverd", zei Noë gisteren vanuit Amsterdam, waar hij de verdediging van Verbeke waarnam. "In Nederland is negationisme nog meer not done dan bij ons. Hoewel de rechter zich hier niet zal buigen over het inhoudelijke aspect van de zaak of over de schuldvraag, maar enkel over de vraag tot uitlevering."

Wie de wet op het negationisme in Duitsland overtreedt, riskeert een maximumstraf van vijf jaar effectief. Op een dergelijk misdrijf staat in ons land maximaal een jaar. Dat is trouwens de straf die Verbeke op 14 april jl. kreeg van het Antwerpse hof van beroep, naast een boete van 2.500 euro en het verlies van zijn burgerrechten voor een periode van tien jaar. Volgens advocaat Noë riskeren negationisten in Mannheim, waar het parket zich specialiseert in de vervolging van holocaustontkenners, meestal een celstraf van tien jaar. "Holocaustontkenners zijn als de dood voor uitlevering aan Duitsland", weet een onderzoeker van de Nederlandse antifascistische organisatie Kafka. "In Duitsland staan, om historisch vanzelfsprekende redenen, zwaardere straffen op die misdrijven dan in andere landen." (GT)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234