Donderdag 06/05/2021

Siegfried Bracke: "Waar is ooit bewezen dat alle VB-kiezers racisten zijn?"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Volgens Siegfried Bracke (N-VA) doet VRT-journalist Peter Verlinden aan "framing" door alle Vlaams Belang-kiezers in zijn veelbesproken opiniestuk als racisten te bestempelen. "Zelf te maken krijgen met vreselijk en verwerpelijk gebrek aan verdraagzaamheid kan nooit een journalistieke legitimering zijn voor onzorgvuldig redeneren en 'jumping to conclusions'."

Siegfried Bracke noemt de uitlatingen van Dewinter over de in zijn ogen bedreigende 'verbruining' van de samenleving op zijn blog "verachtelijk en belachelijk". Toch vindt hij dat politici en journalisten niet moesten reageren. "Dewinter vraagt natuurlijk niet beter dan dat er gereageerd wordt. Elke partij probeert haar thema's te verheffen tot dé thema's. Ultiem probeert elke partij zichzelf te verheffen tot hét thema. (Als N-VA'er weet ik daar alles over...) Is het dat wat we willen met de verbruining van het VB? En met de nog veel talrijker anti-Islam-zinnetjes? Hebben we dan echt niets geleerd uit de eigen recente geschiedenis?"

Hij verwijst naar de 'mislukte' aanpak door de VRT-nieuwsredactie van het Vlaams Blok in de jaren 90. "We gingen ze niet bannen, maar we gingen ze ook niet behandelen als een normale partij. Voor het VB een waar godsgeschenk - maar dit geheel terzijde."

Framing
Bracke stelt dat de eigenlijke reactie op de uitspraken van Dewinter zich voltrokken heeft in het stemhokje. "Verkiezingsuitslag gezien? In de Kamer is er niet eens nog een VB-fractie (bij gebrek aan voldoende verkozenen). Ik heb de publieke opinie zelden zo adequaat weten reageren."

Dat Peter Verlinden poneert dat "de Belangkiezers zijn 'overgelopen' (sic) naar de N-VA" en dat daar een verantwoordelijkheid mee samenhangt, snapt Bracke niet. "Hoe hij daartoe komt, ik zou het godbetert niet weten." Wat verder neemt hij toch even de verdediging op van Vlaams Belang-kiezer. "Waar is ooit bewezen dat alle VB-kiezers halve of hele racisten zijn? Nergens natuurlijk. Onderzoek heeft aangetoond dat er zeer veel motieven spelen. Een ervan: de eenvoudige foert. Dat allemaal op één en dezelfde schop nemen, is niet alleen slordig. Dat is gewoon framing."

Onzorgvuldig
Volgens Bracke moeten we net blij zijn, mocht het kloppen dat de Vlaams Belang-kiezer naar N-VA zou zijn overgelopen. "Of zien we niet dat er nauwelijks een groter verschil te bedenken is dan dat tussen het inclusieve burgerschap van de N-VA en het deels racistische uitsluitingsmodel van het VB?"

En dan krijgt Verlinden nog een stevige veeg uit de journalistieke pan. "Laat dat duidelijk zijn: zelf te maken krijgen met vreselijk en verwerpelijk gebrek aan verdraagzaamheid kan nooit een journalistieke legitimering zijn voor onzorgvuldig redeneren en 'jumping to conclusions'. Ik verwacht van een journalist eigenlijk het omgekeerde: hij/zij moet mij zodanig informeren dat ik zelf net geen makkelijke conclusies trek."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234