Zaterdag 25/09/2021

'Sicko', schadelijk voor uw gezondheid of niet?

Vergeleken met andere Europese landen doet de Belgische ziekteverzekering het goed. Maar ook hier staat ze onder druk en wachten enkele uitdagingen

Pascal Mertens denkt na over de rol van de privésector in de ziekteverzekering

Pascal Mertens is directeur-generaal van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

@4 DROP 2 OPINIE:Wie Bowling for Columbine en Fahrenheit 9/11 heeft gezien, weet dat Michael Moore de kunst verstaat om de aandacht te trekken voor moeilijke problemen. Ook nu weer. Met Sicko laat Moore de lelijke kantjes van de Amerikaanse ziekteverzekering zien. Ook al weet je dat je een aantal zaken met een korrel zout moet nemen, je kijkt met open mond naar de getuigenis van een man die moet kiezen welke van zijn twee afgezaagde vingers hij het liefst wil laten aanhechten. De voorbeelden van kankerpatiënten die geen financiële tussenkomst krijgen van hun verzekeraars zijn eveneens schrijnend. En dat in het land dat meer dan 16 procent van het BNP aan gezondheidszorg besteedt, maar toch met vijftig miljoen personen zit die geen enkele vorm van verzekering hebben.

Sicko leert ons vooral waar de achillespezen van de Amerikaanse ziekteverzekering zitten. De verzekeraars, ziekenhuizen, farmaceutische industrie en de Amerikaanse overheid krijgen het in de film zwaar te verduren. Zij zijn the bad guys, terwijl de Europese ziekteverzekeringen (en zelfs die in Cuba) als the good guys worden beschouwd. En daar is de analyse van Moore iets te simplistisch, omdat ook de ziekteverzekering in vele Europese landen met grote problemen kampt, en dus niet het paradijs vertegenwoordigt zoals Moore beweert.

Neem nu de Britse National Health Service (NHS). De afgelopen vijf jaar heeft de Britse overheid grote inspanningen gedaan om de NHS te hervormen en problemen als de wachttijden aan te pakken. Per jaar steeg het budget met 10 procent en 'efficiency' en 'value for money' zijn sleutelbegrippen geworden. Dat men vandaag 'slechts' vijf maanden moet wachten voor bepaalde behandelingen wordt in het Verenigd Koninkrijk als een vooruitgang aanzien. Onlangs analyseerde de Britse denktank The King's Fund de stand van zaken in de NHS. Daaruit bleek dat er weinig efficiënt wordt omgegaan met de bijkomende financiële middelen. Zo zou 43 procent zijn besteed aan de tenlasteneming van duurdere prestaties en aan hogere lonen voor artsen en verpleegsters om zo de leegloop naar de privésector te vermijden. Vijf miljoen Britten hebben ondertussen reeds voor de privésector gekozen omdat de kwaliteit van de medische verzorging er beter is en de wachtlijsten minder lang, ook al ligt de kostprijs hoger.

Vergeleken met andere Europese landen doet de Belgische ziekteverzekering het goed. Maar ook hier staat de ziekteverzekering onder druk en wacht een aantal uitdagingen om de hoek. De actuele debatten omtrent de stijging van de budgetten van de ziekte- en invaliditeitsverzekering tonen aan dat ook in België keuzes zullen gemaakt moeten worden. Betekent dat dat wij evolueren naar Amerikaanse toestanden? Nee, maar het is raadzaam om na te denken over de rol van de privésector, daar de openbare gezondheidssector en ziekteverzekering hun grenzen zullen hebben. Een grotere rol voor de privésector is daarbij een mogelijkheid. Een dergelijke eventuele samenwerking moet goed gestuurd worden, net om toestanden à la Sicko te vermijden.

De Europese Commissie, die de afgelopen maanden erg geïnteresseerd is in de gezondheidssector en het ook zal blijven in de komende jaren, beschouwt de verhouding tussen de publieke en private gezondheidssector als een van de grote Europese dossiers van de komende jaren. Volgens de Europese Commissie is de vraag niet of de privatisering er komt, maar wel of de Europese lidstaten wensen dat Europa die evolutie begeleidt en stuurt. Ook de rol van de ziekenfondsen zal daarbij aan bod komen. Kijken wij maar naar de Europese ingebrekestelling tegen de aanvullende verzekering van de Belgische ziekenfondsen.

Het zou dus verkeerd zijn om de film Sicko te gebruiken om het grote publiek in België bang te maken. Sicko zou de gezondheidssector net moeten inspireren als voorbeeld van hoe het niet moet. De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten hierbij voor een sociale en solidaire basisverzekering van goede kwaliteit, maar ook voor een realistische analyse van de toekomstige uitdagingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234