Donderdag 25/02/2021

Shoppen als protest tegen para's op de Meir

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) shopte zaterdagvoormiddag met enkele tv-ploegen op de Meir, en kondigde aan dat de para's zo snel mogelijk terug naar hun kazerne moeten. Die ochtendwandeling, en vooral de politieke boodschap erachter, was niet naar de zin van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Op zaterdagvoormiddag kuierde Peeters met zijn vrouw over de markt in Antwerpen, waar hij een kilo beuling kocht, en trok hij naar de Meir om nog wat boeken te kopen. In zijn kielzog liepen de cameraploegen van Het journaal (VRT) en Het nieuws (VTM) mee. Met zijn ochtendwandeling wou Peeters aantonen dat "winkelen nog absoluut veilig is", ondanks de militairen in de Antwerpse straten. En passantzei de CD&V'er ook nog dat die para's het best niet meer al te lang in Antwerpen blijven.

Burgemeester De Wever had Peeters graag wat anders horen zeggen. "Alle politieke discussies over de militairen moeten wij in de Wetstraat voeren, en niet op straat", reageerde hij. "Veel joodse ouders durfden hun kinderen niet meer naar school sturen na de aanslag in Parijs. Moeten wij die mensen dan in de steek laten?"

Niet de militairen schrikken de winkeliers af, zo klinkt het nog bij N-VA, wel de terreurdreiging. "Dat in Puurs of in Mechelen de militairen niet worden ingezet, spreekt voor zich", vult Philippe Beinaerts, woordvoerder van De Wever, aan. Puurs is de woonplaats van Peeters, Mechelen die van Bart Somers (Open Vld). Beiden kantten zich al openlijk tegen de militairen in het straatbeeld, maar zitten wel samen met N-VA in de federale regering. Bij CD&V ergeren ze zich steeds meer en steeds openlijker aan het harde veiligheidsdiscours van de Vlaams-nationalisten. Het is - net zoals het sociaal overleg, de Vlaamse begroting en de massale geldinjectie van de ECB - het zoveelste twistpunt tussen de vroegere kartelpartners.

Dat de schepen van middenstand Koen Kennis, van N-VA-signatuur, ongeveer gelijktijdig een winkelronde hield als steunbetuiging aan de Antwerpse middenstand, deed er ook niet meteen goed aan. Op Twitter maakten N-VA'ers zich dan ook vrolijk over de impact van Peeters' uitstapje. "Thesisvoorstel: effect van winkelende Peeters. Gok: op 1 hand te tellen", tweette Thomas Pollet, woordvoerder van N-VA-minister Philippe Muyters. Gisterenochtend voegde hij daar nog aan toe: "Heeft iemand Kris Peeters deze morgen al in het stadspark gezien? Ik zou willen lopen. #veiligheid."

De aanleiding voor al die shoppende politici waren enkele winkeliers die vorige week klaagden dat ze klanten verloren door de para's op straat. Een van hen, de uitbaatster van een broodjeszaak, kreeg intussen al driehonderd haatmails wegens haar oproep. "Vanmorgen heeft een of andere lafaard ook de planten uit haar plantenbakken getrokken", zette schrijver Jeroen Olyslaegers op Facebook. "Kijk, dat is klein nieuws, ik weet het. Morgen alweer vergeten? Wellicht. Niettemin: deze stad wordt wat grimmiger, venijniger en ik word daar niet vrolijk van. Ik hou van Antwerpen, er moet weer wat meer humor in die stad. Elkaar in het gezicht uitlachen? Zelfs dat moet zeker ook kunnen. Maar haten via mail? Plantjes uittrekken? Komaan..."

Geen arafatsjaals meer

Hoe polariserend de aanwezigheid van de para's werkt, blijkt ook uit hun verstrengde dresscode. De paracommando's mogen geen kaffiya of arafatsjaal meer dragen, omdat hun oversten vreesden dat dit kwetsend zou overkomen in de joodse wijk. PLO-leider Yasser Arafat droeg vanaf de jaren 60 steevast zo'n zwart-wit geblokte sjaal, die uitgroeide tot een symbool voor de Palestijnse onafhankelijkheidsstrijd.

De arafatsjaals van de para's zijn dikwijls souvenirs van hun missies in Afghanistan. "Onze militairen kopen ze daar vaak", legt Ingrid Baeck, woordvoerder van het leger, uit. "Ze zijn warmer, langer en hipper dan onze reglementaire camouflagesjaaltjes. Dat de para's ze dragen, heeft dus zeker geen politieke boodschap, laat staan een boze bedoeling. We verontschuldigen ons wel, mocht het toch provocerend overkomen." De legerleiding ontving wel geen rechtstreekse klachten uit de joodse gemeenschap.

Met de korpsleiding is nu afgesproken dat de 'rode mutsen' enkel nog hun gewone camouflagesjaaltje dragen, dat bij hun uniform hoort. "Wij willen echt een rel vermijden", zegt Baeck nog. Alleszins blijven de para's nog veertien dagen in Antwerpen, daarna moet de Zweedse coalitie beslissen of ze hun opdracht, al dan niet verlengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234